Ψηφίστηκε εναρμονιστικό νομοσχέδιο για το ρατσισμό – Ψήφισε κατά το ΕΛΑΜ

Με το ΕΛΑΜ εναντίον και την Αλληλεγγύη να απέχει ψηφίστηκε εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τον ρατσισμό. Συγκεκριμένα το εναρμονιστικό νομοσχέδιο πέρασε με 44 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 2 αποχές
Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την Καταπολέμηση Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου, που στόχο έχει την ορθότερη εναρμόνιση με την Απόφαση-Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ η οποία ποινικοποιεί ορισμένες συμπεριφορές ρατσισμού και ξενοφοβίας.
 
Εναντίον ψήφισαν οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ και αποχή τήρησαν οι δύο παρόντες Βουλευτές της Αλληλεγγύης.
 
Λαμβάνοντας το λόγο ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η τροποποίηση είναι προς την ορθή κατεύθυνση καταπολέμησης των ρατσιστικών συμπεριφορών, προσθέτοντας πως κάλλιστη θα ήταν και η εφαρμογής και κάποιος ρατσιστής να καταγγελθεί και καταδικαστεί διαφορετικά, είπε, το αποτέλεσμα μηδέν από μηδέν.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, είπε πως με το νομοσχέδιο ουσιαστικά αλλάζει μια λέξη για τη σωρευτική διάπραξη του αδικήματος. Είπε ταυτόχρονα πως ήταν λάθος το γεγονός ότι ψηφίστηκε το 2011 ο βασικός νόμος. Δημιουργούμε νόμο για αδικήματα γνώμης και αφήνονται οι διωκτικές αρχές να διώξουν κατά την κρίση τους, συνέχισε και διερωτήθηκε γιατί δεν εφαρμόστηκε η κοινοτική νομοθεσία σε βάρος των Ευρωπαίων που καταφέρονταν κατά της Κύπρου και της Ελλάδας το 2013.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε πως δεν διαφωνεί με την επισήμανση του κ.Χρίστου, ότι με το νόμο δίνεται η δυνατότητα στα αστυνομικά όργανα να κρίνουν κατά το δοκούν τις ρατσιστικές συμπεριφορές. Λέγοντας ακόμα ότι ο κυπριακός λαός ουδέποτε ήταν ξενοφοβικός και ουδέποτε ήταν ρατσιστής, είπε πως για τούτο η Αλληλεγγύη θα τηρήσει αποχή.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης παρατήρησε ότι ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ αμφισβήτησε την ουσία της νομοθεσίας και όχι την τροποποίηση. Πρόσθεσε ότι πολύ σωστά υιοθετήσαμε την ουσία της νομοθεσίας και ανέφερε ότι ουδείς θέλει να ποινικοποιήσει την έκφραση γνώμης ή άποψης.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος είπε πως πρόκειται για εναρμονιστικό νόμο και ανέφερε πως αν δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι ο βασικός νόμος ψηφίστηκε το 2011, προσθέτοντας πως στον παρόν στάδιο δεν υπάρχει κάτι προς συζήτηση. Πρόσθεσε ότι είναι εναρμονιστικό και πρέπει να ψηφιστεί .
  

Δειτε Επισης

Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»