Λύση το 2016, δημοψηφίσματα την Άνοιξη του 2017 θέλει ο Ακιντζί

Δεν τίθεται θέμα πενταμερούς διάσκεψης στη Νέα Υόρκη, δεν έχουν τέτοια προσδοκία, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας χθες βράδυ σε ζωντανή εκπομπή που μεταδιδόταν από τον “Μπαϊράκ”, τονίζοντας την σημασία της περιόδου που ανοίγεται και ότι στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
 
Στην παρουσία των διευθυντών ειδήσεων των τεσσάρων μεγαλύτερων εφημερίδων, Κίπρις (Αλί Μπατουράι), Χαβαντίς (Μπασιαράν Ντουζγκιούν), Γενί Ντουζέν (Τζενκ Μπουτλούγιακαλι) και Κίπρις Ποστασί (Ρασίχ Ρεσιάτ), ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμερίζεται τον στόχο για λύση εντός του 2016 και υποστήριξε την άποψη ότι εάν εισέλθουμε στο 2017 με μια διαδικασία με ανοικτό τέλος αυτό δεν θα είναι προς όφελος κανενός. “Εφόσον πλησιάζουμε το στόχο του 2016, για να τον κάνουμε πραγματικότητα ήρθε η ώρα να επιδειχθεί σοβαρή αποφασιστικότητα”.
 
Ο κ. Ακιντζί, που απαντούσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι το γεγονός των συναντήσεων του Ειδιικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά δείχνει πως η Ελλάδα θα μετέχει περισσότερο στη διαδικασία. Ξέρουμε, συνέχισε, ότι ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης Ερντογάν – Τσίπρα στη Νέα Υόρκη. “Θεωρώ ότι διάγουμε μια σημαντική περίοδο”.
 
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι στην ε/κ πλευρά υπάρχει μια δυσφορία και δεν θέλει την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, αλλά να υπάρξει μια διαδικασία που θα διεξαχθεί από τους Κυπρίους. Ούτε εμείς, είπε, θέλουμε να μας επιβληθεί κάτι και εμείς θέλουμε μια διαδικασία της οποίας θα ηγούνται οι ηγέτες αλλά “λέμε ότι αυτό πρέπει να ενέχει και ένα αποτέλεσμα εντός του 2016”. Οι βασικοί παράγοντες αυτής της διαδικασίας πρέπει να είμαστε εμείς οι Κύπριοι, συνέχισε ο κ. Ακιντζί σημειώνοντας ότι χρειαζόμαστε και τους τρίτους και παρατηρώντας ότι είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για την χρηματοδότηση της λύσης.
 
Αναφέρθηκε δε στις δυσκολίες που υπάρχουν διεθνώς και σημείωσε πως δεν αναμένει ότι θα δοθούν πολλά χρήματα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, είπε ο κ. Ακιντζί, ανέφερε ως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν, το ίδιος και ο κ. Γιούνγκερ εκ μέρους της ΕΕ, ενώ έκανε αναφορά και στην πιθανότητα δανείου αλλά και στον φυσικό πλούτο της Κύπρου. Εξέφρασε δε βεβαιότητα ότι σε ένα πνεύμα συλλογικότητας, στη χρηματοδότηση της λύσης θα συμβάλει και η Τουρκία, αλλά “δεν περιμένουμε πολλά από την Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο. Θα γίνει μια συλλογική εργασία σε αυτό το θέμα”.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι από κοινού μπορεί να γίνει ανακοίνωση των συγκλίσεων λέγοντας ότι στην Διακυβέρνηση, την Οικονομία και τα θέματα της ΕΕ υπάρχουν συγκλίσεις. “Για πρώτη φορά στο περιουσιακό τα έγγραφα έγιναν ένα, που περιλαμβάνει και τις διαφωνίες”.
 
Κάποια σημεία στο περιουσιακό, πρόσθεσε, μπορούν να μείνουν για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας ενώ ανέφερε ότι με την επιστροφή από την Νέα Υόρκη θα πρέπει να υπάρξει μια εντατικοποιημένη διαδικασία που όμως δεν πρέπει να τραβήξει πολύ.
 
Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμη ότι θα γίνουν προσαρμογές στο εδαφικό ωστόσο αυτό το θέμα θα συζητηθεί σε μια διαφορετική μορφή πλατφόρμας αφού γίνουν μια σειρά συναντήσεων και σε μια σύσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ θα συζητηθούν και με τις εγγυήτριες δυνάμεις τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
 
Ο ίδιος, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, δεν συμμερίζεται την ιδέα να περιμένουν τις Προεδρικές εκλογές του 2018 και να συνεχίσει τις συνομιλίες με όποιον εκλεγεί. Ο στόχος, είπε, είναι η λύση και αυτή η δουλειά είναι δύσκολη.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί θεωρεί επιτυχία, όπως είπε, το ότι έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο και βλέπει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει πρόθεση για λύση και αναγνωρίζει το ρίσκο που υπάρχει μετά το 2017 να χαθεί αυτή η διαδικασία. Εκτίμησε δε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να καταγραφεί το γενικό πλαίσιο λύσης και μετά να ολοκληρωθούν οι νόμοι και το σύνταγμα.
 
Στην ερώτηση εάν μπορεί να υπάρξει ένα δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 2017 ο Τ/κ ηγέτης απάντησε: “Γιατί να μην υπάρξει; Εάν δεν είναι Μάρτης, μπορεί να είναι ο Απρίλιος, ο Μάιος. Εάν συμβεί αυτό οι Ε/κ δεν θα σκέφτονται τις εκλογές του 2018 αλλά θα προέχει η λύση και το δημοψήφισμα”.
  
Ερωτηθείς για το ποιες περιοχές θα επιστραφούν στους Ε/κ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι από το σχέδιο Ανάν έχουν περάσει 12 χρόνια και η σημερινή κατάσταση είναι πιο δύσκολη. Έχουν γίνει, ανέφερε, ένα σωρό επενδύσεις και αυτά θα ληφθούν υπόψην. “Αυτό το λέω γενικά όχι ειδικά για κάποια περιοχή. Εχουν περάσει 42 χρόνια, έχουν φτιαχτεί νέες ζωές. Πλέον πρέπει να αφήσουμε σε μια άκρη την παλιά ρητορική”. Υπάρχουν, συνέχισε, έρευνες για το πόσοι θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα λέγοντας ότι στόχος δεν πρέπει να είναι να καταστραφούν οι ζωές που υπάρχουν ήδη. Σε λογικό επίπεδο, είπε, θα γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές αλλά αυτό δεν θα γίνει χωρίς να υπάρξει εγγύηση πως ακόμη και ένας “πολίτης” θα αδικηθεί.
 
Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί τα κεφάλαια της Οικονομίας και της ΕΕ ενώ έχουν συμφωνηθεί θέματα όπως η ομοσπονδιακή βουλή που θα αποτελείται από την κάτω και άνω βουλή, ή ύπαρξη συνταγμάτων των συνιστώντων πολιτειών, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. “Εάν συμφωνήσουμε σε αυτό θα δεχθούμε και την διασταυρούμενη ψήφο”. Ερωτηθείς σχετικά με το ποσοστό συμφωνιών και την σχετική δήλωση του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν θεωρεί πως είναι σωστό να αναφερθεί σε ποσοστό.
 
ΚΥΠΕ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»