Θερίζει ο καρκίνος στην Κύπρο

Μπορεί η σύγχρονη επιστήμη να έχει κάνει προόδο στην πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου, μπορεί να διαβάζουμε συχνά για νέες ανακαλύψεις που τον «συνθλίβουν», ο πόλεμος, ωστόσο, με την επάρατη νόσο καλά κρατεί. 

Ο καρκίνος αποτελεί πλέον την κύρια αιτία θανάτου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς η Κύπρος να αποτελεί εξαίρεση. Θερίζει χωρίς να ξεχωρίζει άντρες ή γυναίκες, ρίχνοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα στη δεύτερη θέση στον πίνακα με τις συχνότερες αιτίες θανάτου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υγείας, καταγράφονται οι αυξητικές τάσεις του ανάμεσα στους Κύπριους, αφού κατά μέσο όρο καταγράφονται πάνω από 3000 περιστατικά κατ’ έτος.

Ενθαρρυντικά παραμένουν, ωστόσο, τα ποσοστά ίασης των Κυπρίων από τις διάφορες μορφές καρκίνου σε σχέση με τα αντίστοιχα των χωρών της ΕΕ. 

Σημειώνεται πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται πιο κάτω εξήχθησαν από την έκθεση προόδου που ετοίμασε το Τμήμα Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας. 

Με καρκίνο μια ολόκληρη πόλη

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1998 υπήρξαν μόλις 1603 περιπτώσεις ασθενών για να φτάσουμε στο 2013 τις 3248. Συνολικά από το 1998 μέχρι το 2013 υπήρξαν 39900 εμφανίσεις καρκίνου. Οι εμφανίσεις καρκίνου σε άνδρες  είναι οριακά περισσότερες από αυτές σε γυναίκες. Συγκεκριμένα, 20787 άνδρες και 19203 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 1998 – 2013, από τότε δηλαδή που υπάρχουν καταγραφές.

Συνολικά στοιχεία για τις εμφανίσεις καρκίνου στην Κύπρο (1998-2013)

Οι περισσότεροι στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου

Από τις καταγραφές που υπάρχουν, οι περισσότεροι συμπολίτες μας απευθύνθηκαν στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου για θεραπεία, με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας να ακολουθεί στο σχετικό πίνακα. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 2011 – 2013. 

Διευκρινίζεται πως ο πίνακας δεν καταγράφει τα περιστατικά ανά επαρχία, αφού το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας. 

Κύρια πηγή δεδομένων που παρουσιάζονται στην έκθεση προόδου (2011-2013)

Πρώτος ο καρκίνος του προστάτη 

Η μορφή καρκίνου που εμφανίστηκε τις περισσότερες φορές σε άνδρες το 2013 είναι ο καρκίνος του προστάτη με τον καρκίνο του πνεύμονα να ακολουθεί κατά πόδας. 

Συγκεκριμένα, από τις 1743 εμφανίσεις καρκίνου σε άνδρες το 2013, οι 494 αφορούσαν περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη. 1387 περιστατικά αφορούσαν 10 λιγότερα συχνές μορφές καρκίνου, ενώ μόλις 356 αφορούσαν πιο σπάνιες μορφές.

10 μορφές καρκίνου με τις περισσότερες εμφανίσεις σε άνδρες (2013)

Μια στις 3 περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες το 2013 αφορούσε τον καρκίνο του μαστού. 

546 γυναίκες (35,1%) παρουσίασαν καρκίνο του μαστού, με αυτό του θυρεοειδούς να ακολουθεί με 168 περιπτώσεις γυναικών (10,8%).

Συνολικά το συγκεκριμένο έτος καταγράφηκαν 1554 γυναίκες με καρκίνο. 

10 μορφές καρκίνου με τις περισσότερες εμφανίσεις σε γυναίκες (2013)

Πότε εμφανίζεται ο καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται στους άνδρες μετά την ηλικία των 40. Μέχρι τα 50 εμφανίζεται σε πολύ μικρά ποσοστά, ενώ κυριολεκτικά θερίζει τους άνδρες μετά τα 70. Η συχνότερη ηλικία εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι μεταξύ 75 και 80 ετών. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο πιο κάτω γράφημα αφορούν τα έτη από το 2008 μέχρι το 2013.

Ηλικία εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους άνδρες (2008-2013)

 

 

Επικίνδυνος στη μέση ηλικία ο καρκίνος του μαστού

Από την άλλη, ο καρκίνος του μαστού, που αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, εμφανίζεται από την ηλικία των 20 ετών ευτυχώς με πολύ μικρά ποσοστά. 

Ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζει βαθμιαία αύξηση ανάλογη της ηλικίας, με υψηλότερο ποσοστό στις γυναίκες από τα 65 μέχρι τα 70 ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες παρουσιάζει μικρότερες αποκλίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται και στους άνδρες αλλά σε πολύ μικρότερα ποσοστά. 

Ηλικία εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες (2008-2013)

10 συνηθέστεροι καρκίνοι σε άνδρες και γυναίκες στην Κύπρο (2011-2013)

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Υπουργείου Υγείας, η συχνότερη μορφή καρκίνου και στα δύο φύλα είναι ο καρκίνος του μαστού με 22,4% και ακολουθεί ο καρκίνος του προστάτη με 19,7%.

 

 

Ο καρκίνος στη Νότια Ευρώπη

Όπως θα δείτε και στον πιο κάτω χάρτη, η Κύπρος βρίσκεται στις τρεις τελευταίες θέσεις αναφορικά με την εμφάνιση καρκίνου ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. 

Την πρώτη θέση στο σχετικό πίνακα καταλαμβάνει η Ιταλία με 581 εμφανίσεις καρκίνου ανά 100 χιλιάδες ανθρώπων, 278 από τους οποίους έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και συγκεκριμένα του Παγκόσμιου Γραφείου για έρευνα στον καρκίνο που δημοσιεύθηκαν φέτος τον Σεπτέμβριο, για το έτος 2012 η Κύπρος βρίσκεται στην 11η θέση από τις 14 χώρες της Νότιας Ευρώπης με 305 περιστατικά καρκίνου ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Στον σχετικό πίνακα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση με 359 περιστατικά καρκίνου άνα 100 χιλιάδες. 

\

Τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας η Κύπρος, τα μεγαλύτερα η Ελλάδα

Από τις 305 περιπτώσεις καρκίνου, ανά 100 χιλιάδες Κυπρίων, το 2012 έχασαν τη μάχη με τη ζωή 129, δηλαδή ποσοστό 42,2%, που αν συγκριθεί με το ποσοστό άλλων χωρών είναι το μικρότερο. Αξίζει να σημειωθεί πως το αντίστοιχο ποσοστό της Ιταλίας είναι 48% και της Σλοβενίας 51%.

Αυτό μεταφράζεται ως μια θετική ένδειξη για την περίθαλψη και νοσηλεία που τυγχάνουν οι καρκινοπαθείς στην Κύπρο σε σχέση με τους πολίτες των γειτονικών μας χωρών.

Το ανησυχητικό του συγκεκριμένου πίνακα είναι πως το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 69%, το υψηλότερο του σχετικού πίνακα αλλά και το ψηλότερο της Ευρώπης! Το ποσοστό της Ελλάδας ξεπερνά ακόμα και αυτό της Αλβανίας που ανέρχεται στο  67% και της Βοσνίας, 68%.

Σημειώνεται πως το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου ανέρχεται στο 51% ενώ για τις 27 χώρες της ΕΕ το ποσοστό φθάνει το 48%.

*Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν στοιχεία μέχρι το 2013 διότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για επεξεργασία των στοιχείων. Η έκθεση που αφορά την περίοδο 2011 -2013 δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο. 

Δειτε Επισης

Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα
Ένεση για τα κατεχόμενα χωριά η χαλάρωση κινήτρων για επανεγκατάσταση-Ικανοποίηση για τα μέτρα της Κυβέρνησης