Στην Μπρατισλάβα ο ΠτΔ για το μέλλον της Ευρώπης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου θα συμμετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κύριο θέμα το Μέλλον της ΕΕ.
 
Η Άτυπη Σύνοδος αποτελεί την απαρχή μιας διαδικασίας ενδοσκόπησης για το μέλλον της ΕΕ, η οποία θα συνεχίσει στη Μάλτα και στη Ρώμη την Άνοιξη του 2017 όταν θα γίνουν οι εορτασμοί για την 60η επέτειο από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης.
 
Κατά τη Σύνοδο, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν αύριο το πρωί, θα συζητηθεί το Μέλλον της ΕΕ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξοδο της χώρας από την Ένωση. Θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν την Ασφάλεια, την Οικονομία και το Μεταναστευτικό.
 
Ενόψει της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετείχε στη Σύνοδο των αρχηγών των μεσογειακών κρατών της ΕΕ στην Αθήνα.
 
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει πως «είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν νέο προσανατολισμό σε σημαντικά θέματα πολιτικής». Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ στις 11 Σεπτεμβρίου, ότι η Σύνοδος της Αθήνας σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ήταν προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ.
 
Επίσης, ο Πρόεδρος Ανασταδιάδης συμμετείχε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε αριθμό αρχηγών κρατών μελών ενόψει της Συνόδου, κατά το οποίο συζητήθηκαν οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την ΕΕ και πώς οι λόγοι αυτοί μπορούν να αντιμετωπιστούν.
 
Εγινε παράλληλα ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας της ΕΕ, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη, αλλά και για τη βελτίωση των πολιτικών της ΕΕ, ειδικότερα σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής, κοινωνικής συνοχής, στήριξης της νεολαίας, ενώ συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας και το μεταναστευτικό.
 
 Οι εργασίες της Συνόδου της Μπρατισλάβας θα ολοκληρωθούν το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου.
 
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η σταθερή ευρωπαϊκή θέση, ο εκνευρισμός της Τουρκίας και ο στόχος της αλλαγής στάσης
Σε εγκαίνια έκθεσης για τα 70 χρόνια ΕΟΚΑ στη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΕΣ-«Ο αγώνας εξακολουθεί να εμπνέει»
Κάνει λόγο για αισθητά μειωμένες παράτυπες ροές μεταναστών ο ΠτΔ-«Άλλα κράτη θεωρούν της πολιτικές της ΚΔ ως βέλτιστες πρακτικές»
Καταψηφίστηκε πρόταση για απαλλαγή μελών Γνωμοδοτικού Συμβουλίου από Πόθεν Έσχες
Σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση Θαλασσόλυκος-ΙΙ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Νίκο Χριστοδουλίδη, Αννίτα Δημητρίου και νεολαία της Κύπρου θα συναντήσει το Σάββατο η Μέτσολα
Μίλησε ενώπιον της Βουλής ο Τασούλας-Χαρακτήρισε παράνομη την προσπάθεια εκτροχιασμού από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
Με αιχμές για Μορφάκη ζητά το μητρώο της ΕΔΕΚ ο Μυριάνθους-«Δεν θέλω να θεωρηθεί η ευγένειά μου ως αδυναμία»
Πηγές τουρκικού ΥΠΑΜ: Μέρος τεμαχίου 5 κυπριακής ΑΟΖ εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας
Επίθεση ΑΚΕΛ σε Χαρτσιώτη-«Ακόμη ένας λόγος για να παραιτηθεί, συσσωρευμένες αποτυχίες»