Τα βήματα προς το ΦΑ της Αφροδίτης

Η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και στην Αίγυπτο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού ήταν όχι μόνο ιστορική αλλά και καταλυτικής σημασίας για την πορεία του οικοπέδου 12. O υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης εξήγησε στο EnergyNews τις διαδικασίες, τις συμφωνίες, τις μελέτες και όλα όσα πρέπει να γίνουν για να βγει το φυσικό αέριο από τον βυθό του οικοπέδου 12.

Οι εταιρείες Noble, Shell (BG) και Delek, οι οποίες διαχειρίζονται το τεμάχιο της «Αφροδίτης» με ποσοστό 33%, νιώθουν πλέον ασφάλεια για να κινηθούν προς την κατεύθυνση της εξόρυξης των κοιτασμάτων, μια διαδικασία την οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ζήτησε όπως επισπεύσουν πριν το 2020. 

Προς το παρόν όμως, όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης στο EnergyNews, το υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις με την κοινοπραξία των τριών εταιρειών ώστε να καταλήξουν σε ένα αμοιβαία αποδεκτό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος. «Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο πρέπει πρώτα να γίνουν μια σειρά από ενέργειες, μελέτες και συμφωνίες που άπτονται διαφόρων θεμάτων, π.χ. νομοτεχνικά, οικονομικά, τεχνικά, κτλ», είπε χαρακτηριστικά. 

Όπως μας τις περιέγραψε οι κυριότερες από αυτές είναι οι ακόλουθες:
•    Χρειάζεται μια διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο για την πόντιση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Αφροδίτη – Αίγυπτος (Intergovernmental Agreement – IGA).
•    Επιπλέον, θα χρειαστεί να γίνουν συμφωνίες μεταξύ του κατασκευαστή των αγωγών και των χωρών (Κύπρος και Αίγυπτος), εντός της ΑΟΖ των οποίων θα βρίσκονται οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου Αφροδίτη – Αίγυπτος (Host Government Agreements – HGAs).
•    Επίσης, θα πρέπει να υπογραφούν συμφωνίες πώλησης του φυσικού αερίου (Gas Sales Agreements – GSAs) και φυσικά τα έργα να χρηματοδοτηθούν. 
•    Θα πρέπει να εκπονηθούν περιβαλλοντικές μελέτες για τις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου, των αγωγών μεταφοράς και τυχόν άλλων χερσαίων εγκαταστάσεων που θα απαιτηθούν.
•    Θα χρειαστεί να γίνει λεπτομερής σχεδιασμός των αγωγών (FEED) και άλλες μελέτες που σχετίζονται με αυτόν. Επίσης, επιβάλλεται ο λεπτομερής  σχεδιασμός των εγκαταστάσεων εξόρυξης φυσικού αερίου (FEED) και άλλες μελέτες που σχετίζονται με αυτόν.
•    Τέλος, πρέπει να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση (Final Investment Decision – FID) και να ξεκινήσει η κατασκευή των αγωγών, των εγκαταστάσεων ανόρυξης φυσικού αερίου και χερσαίων εγκαταστάσεων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λακκοτρύπης, το υπουργείο Ενέργειας και οι εταιρείες εργάζονται εντατικά για την κατάληξη των συζητήσεων για το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος Αφροδίτη, ενώ παράλληλα προχωρούν και τα πιο πάνω θέματα, όπου είναι εφικτό. Σημείωσε εξάλλου, ότι οι ενέργειες/ μελέτες/ συμφωνίες που αναφέρονται πιο πάνω δεν εξαρτώνται όλες η μία από την άλλη και μπορούν να προχωρούν παράλληλα. «Στόχος είναι όπως οι πρώτες πωλήσεις φυσικού αερίου πραγματοποιηθούν μεταξύ του 2020 και 2022», τόνισε.