Εχθροί οι δύο πρώην καρδιακοί φίλοι

Για «φέσι» 22 εκατομμυρίων ευρώ κατηγορεί τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώην καρδιακό του φίλο, Δημήτρη Χριστόφια ο εργολάβος Μιλτιάδης Νεοφύτου. Η εξέταση της αγωγής του κ. Νεοφύτου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ξεκίνησε χθες , με τον εργολάβο να αποκαλύπτει πράγματα και θάματα για το πρόσωπο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, τις ανακαινίσεις των κατοικιών του, τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, την Ομόνοια και πολλά άλλα. Επί της ουσίας, ο κ. Νεοφύτου ισχυρίστηκε ότι ο κ. Χριστόφιας τον κατέστρεψε οικονομικά, σε σημείο που χρειάστηκε να δώσει μεγάλους δικαστικούς αγώνες για να εξασφαλίσει σήμερα μια σύνταξη της τάξης των 900 ευρώ! Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως τα περισσότερα χρέη του πρώην Προέδρου προς το πρόσωπο του προέρχονται από την Ομόνοια και ανέρχονται στα €13.600.000, και με τόκους  €8.000.000 μέχρι σήμερα και αξιώνει το ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ.  Παρών στην αίθουσα ήταν και ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος άκουγε ήρεμα τα όσα εναντίον του κατέθετε ο ενάγοντας.
 
Στην ένορκη δήλωσή του ο Μιλτιάδης Νεοφύτου ανέφερε ότι γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Χριστόφια το 2001 όταν ανέλαβε τα έργα ανακαίνισης και επέκτασης του κτιρίου της βουλής. Μετά τη γνωριμία τους έγιναν φίλοι και ο κ. Χριστόφιας τον προσκαλούσε συχνά στο εξοχικό του στο Κελλάκι, το οποίο τότε ήταν ουσιαστικά ένα λυόμενο υποστατικό. Σε μια από τις συναντήσεις τους, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, ο κ. Χριστόφιας του ζήτησε να αναλάβει την ανακαίνιση του εξοχικού, με μια άτυπη συμφωνία που προνοούσε ότι ο κ. Χριστόφιας θα πλήρωνε μόνο το αντίστοιχο του κόστους των έργων, όποτε αυτό ολοκληρωνόταν ή όποτε το ζητούσε ο κ. Νεοφύτου. Στην πορεία, ο εναγόμενος ζητούσε συνεχώς επιπλέον βελτιωτικές εργασίες, με αποτέλεσμα το εξοχικό να ανακαινιστεί ριζικά και να επεκταθεί περαιτέρω. Τον δεκέμβριο του 2011 εκδόθηκε εκδόθηκε τιμολόγιο για το συνολικό ποσό των 607.200 ευρώ. Έναντι αυτού του τιμολογίου, ο εναγόμενος κατέβαλε συνολικά 270.285 ευρώ σε τρεις δόσεις, μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013. 
 
Στο μεταξύ, την περίοδο που γίνονταν οι εργασίες στο Κελλάκι, ζητήθηκε από τον κ. Νεοφύτου να αναλάβει και την ανακαίνιση της κατοικίας του τέως Προέδρου στην Μακεδονίτισσα, στην οποία τοποθετήθηκαν ακόμα και αλεξίσφαιρα τζάμια! Ο κ. Χριστόφιας δεν ρώτησε εκ των προτέρων για το κόστος των εργασιών, συμφώνησε όμως να καταβάλει το όποιο ποσό δαπανείτο για τις εργασίες. Ο κ. Νεοφύτου υποστήριξε πως τα έργα στη Μακεδονίτισσα κόστισαν 1.021.992 ευρώ, όμως ο εναγόμενος είχε καταβάλει μόνο τις 270.285 ευρώ. «Κάποια χρήματα είχαμε εισπράξει από τις κόρες του εναγόμενου, ενώ για τα υπόλοιπα επιφυλάσσω τα δικαιώματα μου», ανέφερε. 
 
Το πόθεν έσχες
Κατά την περίοδο που ο εναγόμενος έκανε τις προαναφερόμενες πληρωμές,  η λογίστρια του επικοινώνησε με την εταιρεία του κ. Νεοφύτου, ζητώντας να προχρονολογήσουν τις αποδείξεις, ώστε στη δήλωση του πόθεν έσχες που είχε να υποβάλει, να φαίνεται ότι το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ είχε καταβληθεί νωρίτερα. Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από την εταιρεία γιατί ήταν παράνομο.
 
Η προεκλογική εκστρατεία
«Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2007», συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, «ο εναγόμενος με πληροφόρησε ότι θα διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας και μου ζήτησε να του βρω ένα ακίνητο κοντά στα γραφεία του ΑΚΕΛ το οποίο θα χρησιμοποιούσε για σκοπούς της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο κ. Νεοφύτου υποστήριξε πως η εταιρεία του εντόπισε ένα ακίνητο κοντά στο ΑΚΕΛ, το οποίο έχρηζε ανακαίνισης. Η εταιρεία λοιπόν ανέλαβε την ανακαίνιση, με τον κ. Χριστόφια να διαβεβαιώνει πως «ότι στοιχίσει θα το πληρώσουμε». «Πλήρωσα τα ενοίκια, πλήρωσα το νερό, το ρεύμα, τη διαμόρφωση των διαμερισμάτων και τα έξοδα ανέβηκαν στις €64.000. Περαιτέρω είχα ενεργή εμπλοκή και σε άλλες πτυχές της προεκλογικής εκστρατείας, οργανώνοντας μεγάλες συγκεντρώσεις και συναντήσεις με επιχειρηματίες. Όλα αυτά τα έξοδα έγιναν με την υπόσχεση του εναγόμενου ότι θα τα κανονίσει, όμως ούτε γι αυτά μας πληρώθηκε οποιοδήποτε αντίτιμο», υποστήριξε ο κ. Νεοφύτου. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, τα έπιπλα και ο υπόλοιπος εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στα γραφεία του ΑΚΕΛ!
 
Αναβάθμιση πολεοδομικής ζώνης
Σε ότι αφορά την πληρωμή των χρεών από τον Δημήτρη Χριστόφια, ο ενάγων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το σχέδιό του ήταν, για την εξόφληση των χρεών προς εμένα, να πωληθεί ένα κτήμα που ανήκε σε εταιρεία του ΑΚΕΛ στην περιοχή Χαλεπιανές. Η ιδέα για αναβάθμιση της πολεοδομικής ζώνης ανήκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη. Μετά την αναβάθμιση ο ενάγων υπολόγιζε το κτήμα να πωληθεί σε επενδυτές έναντι 50-60 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2010 ο εναγόμενος έδωσε οδηγίες στον τότε υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη να ξεκινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή ζώνης. Ήμουν παρών σε αυτή τη συνάντηση στο Προεδρικό. Μετά τη ρήξη μου με τον εναγόμενο, ο Άντρος Κυπριανού προσπάθησε να βρεθούν τρόποι να εξοφληθούν τα οφειλόμενα ώστε η υπόθεση να μην καταλήξει στο δικαστήριο. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε».
 
  
 
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία
BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
Περιπλανώμενη: Η έκθεση ζωγραφικής της Ανθούλας Σημαδιακού
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής