Ο θηλασμός προστατεύει τις γυναίκες από τον θάνατο λόγω καρκίνου μαστού

  Ο θηλασμός μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά στις γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, καθώς φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Breastfeeding Medicine.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Linkoping της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο του Τρόμσο της Νορβηγίας εξέτασαν την σχέση μεταξύ του ιστορικού θηλασμού και της επιβίωσης από καρκίνο μαστού αλλά και συνολικά σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο μαστού και είχαν ζήσει αρκετά ώστε να συντρέχουν και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν ουσιαστικά τη θνησιμότητα.
 
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι οι γυναίκες 20 χρόνια μετά την υποβολή τους σε χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, όταν έχουν ιστορικό θηλασμού έχουν καλύτερο ποσοστό επιβίωσης.
 
Όσες είχαν επιβιώσει καρκίνου του μαστού και είχαν επίσης θηλάσει τα παιδιά τους για περισσότερους από έξι μήνες είχαν χαμηλότερη θνησιμότητα σχετική με τον καρκίνο αλλά και συνολική, μετά από 20 χρόνια.
 
«Η μελέτη επιβεβαιώνει τα μακροπρόθεσμα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την ίδια τη γυναίκα, ακόμα και ως προς τη μείωση της σοβαρότητας και επιθετικότητας του καρκίνου του μαστού» σχολιάζει ο αρχισυντάκτης του Breastfeeding Medicine Αρθουρ Έιντελμαν.
 
ΠΗΓΗ: health.in.gr
 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου ανέρχονται στα 700 ετησίως
Στην Κύπρο καταγράφονται 38 νέα περιστατικά μεταστατικού καρκίνου του μαστού ετησίως
Παγκόσμια πρωτιά Κύπρου στη μακροβιότητα ατόμων με θαλασσαιμία
Την κλινική σημασία της υπνηλίας σκιαγραφεί Αμερικανίδα γιατρός-Συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία
Ιστορική συμφωνία ΠΟΥ για προετοιμασία έναντι μελλοντικών πανδημιών
Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν νέο κορωνοϊό νυχτερίδας που θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο
Έλλειψη εδώ και τρεις μήνες σε αντιψυχωσικό φάρμακο-Πέραν των 38 χιλιάδων χαπιών ζητά ο ΟΑΥ
Τι είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα που προκάλεσε τον θάνατο του 20χρονου στην Πάτρα
Η έξαρση των λοιμώξεων έφερε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στους εφημερεύοντες προσωπικούς Ιατρούς
Πρόοδος στις δοκιμές με βλαστοκύτταρα για θεραπεία ασθενειών