Αύξηση στα κρούσματα επαιτείας στην Κύπρο

Τα περιστατικά επαιτείας στην Κύπρο έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Μέσα στο 2016 η Αστυνομία κατέγραψε 35 περιστατικά επαιτείας, ενώ πριν το φαινόμενο λάβει τεράστιες διαστάσεις, η δύναμη δηλώνει παρούσα και επεμβαίνει με ελέγχους, ώστε να δώσει λύσεις στο πρόβλημα.
 
Στο μεταξύ, αύξηση παρουσιάζουν και οι εξώδικες καταγγελίες στην Κύπρο, για πλανοδιοπώληση χωρίς άδεια.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη συνεχιζόμενη εκστρατεία για πάταξη του φαινομένου της εκούσιας παρεμπόδισης κυκλοφορίας, της επαιτείας και της παράνομης πλανοδιοπώλησης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, είπε ότι μέλη του ΟΠΕ Λευκωσίας, διενήργησαν σχετικούς ελέγχους στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια των οποίων προέβησαν σε δέκα καταγγελίες, για τα αδικήματα της παράνομης πλανοδιοπώλησης και της εκούσιας παρεμπόδισης της κυκλοφορίας.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Αγγελίδης, το 2015 η Αστυνομία προέβη σε 399 εξώδικες καταγγελίες για πλανοδιοπώληση χωρίς άδεια, για να προσθέσει πως το α` εξάμηνο το 2016 παρατηρήθηκε αύξηση, αφού ο αριθμός τέτοιων υποθέσεων ανήλθε στις 564.
 
Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της άγρας πελατών, ανέφερε πως το 2015 καταγράφηκαν 214 υποθέσεις, ενώ το α` εξάμηνο του 2016 καταγράφηκαν 215 υποθέσεις.
 
Όσον αφορά την επαιτεία, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι το 2014 η Αστυνομία ασχολήθηκε με 32 υποθέσεις, το 2015 με 37 υποθέσεις και το 2016 με 35 υποθέσεις.
 
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, η επαιτεία είναι από τους δείκτες «εγκληματικότητας» που παρουσιάζει έξαρση κάθε χρόνο τέτοιο διάστημα.
 
Αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστό, εντούτοις η επαιτεία είναι παράνομη και συνιστά ποινικό αδίκημα. Πρακτικά, βέβαια, οι ποινές είναι αμελητέες, αφού συνήθως κάποιο χρηματικό ποσό είναι η αυστηρότερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί.
 
Στο μεταξύ, όταν στην εξίσωση μπλέκονται παιδιά, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Στην Κύπρο δεν υπάρχει καταγεγραμμένος αριθμός παιδιών που επαιτούν.
 
Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε, ωστόσο, στο ΚΥΠΕ ότι η Αστυνομία ασχολήθηκε με τέσσερις υποθέσεις μέσα στο 2015, που αφορούσαν εξώθηση παιδιών σε επαιτεία, ενώ ένα χρόνο αργότερα οι υποθέσεις αυξήθηκαν στις πέντε.
 
Ανέφερε ακόμα ότι “δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην εξώθηση παιδιών σε επαιτεία, έχοντας υπόψη τις καταστάσεις που δημιουργούνται, όταν ένας ανήλικος βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση”, για να προσθέσει ότι ενημερώνονται τακτικά οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με τις οποίες υπάρχει συνεχής επικοινωνία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανήλικους που εντοπίζονται κάτω από τέτοιες συνθήκες.
 
Βέβαια αυτοί οι αριθμοί δεν είναι παρά ένα ελάχιστο δείγμα του τι συμβαίνει πραγματικά. Ελάχιστοι πολίτες αποφασίζουν να κάνουν κάτι, όταν βλέπουν ένα παιδί να ζητιανεύει. Ακόμα και όταν θέλουν να κάνουν κάτι δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν.
 
Όπως τόνισε ο κ. Αγγελίδης, “εκεί όπου παρατηρούνται τα οποιαδήποτε κρούσματα, οι πολίτες να ενημερώνουν απλά την αστυνομία, δίδοντας οποιεσδήποτε πληροφορίες στη Γραμμή του Πολίτη στο 1460”.
 
Επίσης, είπε πως “η αστυνομία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, σε σχέση με τα φαινόμενα αυτά, ελέγχοντας τα σε παγκύπρια βάση και έχοντας υπόψη τα προβλήματα που δημιουργούνται και την ενόχληση που δημιουργείται στο κοινό”.

Ερωτηθείς εάν η επαιτεία στην Κύπρο είναι προϊόν οργανωμένων κυκλωμάτων ή απλώς πρόκειται για αποτέλεσμα ανέχειας, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι “η Αστυνομία παρακολουθεί κατά πόσο κάποιοι δρουν οργανωμένα”, προσθέτοντας πως παρακολουθείται η ενδεχόμενη ύπαρξη οργανωμένων κυκλωμάτων, έχοντας υπόψη το τι συμβαίνει στο εξωτερικό.
 
Στο μεταξύ, το 2016 η Αστυνομία ασχολήθηκε με δύο περιπτώσεις ομάδων στη Λευκωσία, για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι δρούσαν οργανωμένα για επαιτεία. Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η Αστυνομία, φαίνεται πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα τελικά έχουν εγκαταλείψει την Κύπρο.
 
ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Επιχείρησε να πηδήξει σε πισίνα από μπαλκόνι και τραυματίστηκε-Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Συνελήφθη 60χρονος που καταζητείτο για θανατηφόρο που σημειώθηκε το 2006
Γυναίκα έκλεψε το πορτοφόλι 89χρονου στην Ορόκλινη-Τον παρέσυρε με το όχημά της και τον εγκατέλειψε
Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό
Οδεύει προς... καταδίκη το e-justice, δεν επιλύονται τα προβλήματα-«Αγορεύσεις» για την τύχη του συστήματος
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ