Με Μπαν σε ρόλο γεφυροποιού θα ψάξουν τις συγκλίσεις στα δύσκολα

  Στη Νέα Υόρκη και στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στις 25 του μήνα, μετατοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον αναφορικά με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Η ολοκλήρωση των οκτώ συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του τελευταίου κύκλου εντατικών διαπραγματεύσεων, απέφερε μεν σημαντική πρόοδο σε αρκετές πτυχές του προβλήματος, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται ουσιαστικές διαφορές σε ζωτικής σημασίας ζητήματα. Της συνάντησης της Νέας Υόρκης, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει νέος κύκλος εντατικών συνομιλιών ανάμεσα στο Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.
 
Η σφαιρική εικόνα
Η εικόνα αναφορικά με το πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις, αποτυπώθηκε συνοπτικά στο χθεσινό δελτίο Τύπου που ανέγνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, έπειτα από την ολοκλήρωση και της όγδοης στη σειρά συνάντησης των δύο ηγετών.
Σημαντική πρόοδος, παρόλο που παραμένουν ακόμη ουσιαστικές διαφορές,  επιτεύχθηκε σε πολλά από τα εκκρεμή θέματα στα κεφάλαια:
*Της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας.
*Της οικονομίας.
*Των θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης
*Του περιουσιακού.
Κατά τις εντατικές διαπραγματεύσεις, απόψεις και θέσεις-υπό τη μορφή ανταλλαγής ιδεών- αντηλλάγησαν από τους δύο ηγέτες για τα κεφάλαια της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού. Η κοινή διαπίστωση που προκύπτει είναι πως
από τις αρχικές τοποθετήσεις που έγιναν, οι απόψεις των δύο πλευρών παραμένουν ακόμη μακριά.
 
Εκκρεμούντα θέματα
Σημειώνεται πως πέραν από τα θέματα που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις και αφορούν την ουσία, υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλα 103 παρεμφερή θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν, ώστε να φθάσουμε στο σημείο να μιλάμε για λύση του Κυπριακού. «Για παράδειγμα», εξήγησε σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «είναι βασική θέση της δικής μας πλευράς ότι την πρώτη μέρα της λύσης θα πρέπει να επιστραφούν εδάφη υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Δεν μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ότι σε αυτές τις περιοχές, για παράδειγμα, υπάρχουν νάρκες και έτσι δεν μπορούν να επιστραφούν. Θα πρέπει να γίνει προετοιμασία, ώστε την πρώτη μέρα της λύσης να επιστραφούν. Η αποναρκοθέτηση είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα γίνει».
 
Επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα
Με τα δεδομένα αυτά, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν στις 25 του μήνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στη Νέα Υόρκη, από τον οποίο και θα ζητήσουν όπως εντείνει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία τους επόμενους μήνες. Ο Γενικός Γραμματέας, σε χθεσινή του δήλωση, εξέφρασε την ετοιμότητα του ΟΗΕ και του ιδίου προσωπικά να στηρίξουν την πρωτοβουλία των δύο ηγετών, υπογραμμίζοντας πάντως, πως πρόκειται για μια διαδικασία «κυπριακής ιδιοκτησίας και ηγεσίας». Πρόκειται για τοποθέτηση που ίσως απαντά εν πολλοίς και στις ανησυχίες οι οποίες ήδη ακούστηκαν στο εσωτερικό μέτωπο από κόμματα της αντιπολίτευσης, πως λίγο-πολύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε επιδιαιτησία. Ενώ ανησυχίες εκφράζοντα και σε ό,τι αφορά μια πιθανή προσπάθεια επιβολής χρονοδιαγραμμάτων, δεδομένης της αναφοράς στο κοινό δελτίου Τύπου της περασμένης Τετάρτης για δέσμευση των δύο ηγετών
«να εντείνουν τις προσπάθειες τους με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για λύση εντός του 2016.
Από κυβερνητικής πλευράς υπογραμμίζεται πως δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας ή χρονοδιαγραμμάτων, και τονίζεται ότι ο Γ.Γ., μέσω του Ειδικού του Συμβούλου, θα βοηθήσει στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο.
 
Η πολυμερής διάσκεψη
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση καθιστά σαφές πως αν δεν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στα θέματα που εκκρεμούν, δεν πρόκειται να υπάρξει πολυμερής διάσκεψη. «Αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στα θέματα που εκκρεμούν -και είναι αρκετά- ώστε να δικαιολογείται σύγκληση μιας πολυμερούς διάσκεψης, δεν πρόκειται να επισυμβεί όποιος και αν επεμβαίνει όποιος και αν θέλει να ασκήσει πιέσεις, που μέχρι στιγμής δεν έχω αισθανθεί να υπάρχει μια ανάλογη πρόθεση», ήταν η χαρακτηριστική χθεσινή επί τούτου τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Το εσωτερικό μέτωπο
Ο Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, με τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό μέτωπο(σ.σ. πλην του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ), να διατηρούν έντονες επιφυλάξεις και διαφωνίες σε ό,τι αφορά την εν’ εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία και τους χειρισμούς του Προέδρου. Πέραν των κινδύνων που όπως υποστηρίζουν ελλοχεύουν ως αποτέλεσμα της διαδικασίας που ακολουθείται, μεγάλους κινδύνους διαβλέπουν ένεκα και των από μέρους τους ισχυριζόμενων διολισθήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Για όλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αναλυτική ενημέρωση του λαού διά συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.
Εξάλλου, μετά την επιστροφή του Προέδρου θα πραγματοποιηθούν έξι θεματικές συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου στην παρουσία των επικεφαλής των Ομάδων Εργασίας για το κάθε κεφάλαιο, ώστε να απαντηθούν τυχόν ερωτήματα που προκύπτουν από τα κόμματα μέσα από την ενημέρωση και τη μελέτη των εγγράφων για τις διαπραγματεύσεις.
Κοινή διαπίστωση του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας πάντως, φαίνεται να αποτελεί πως με τα σημερινά δεδομένα η επίτευξη του στόχου για λύση εντός του 2016 μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα και ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει στο προσεχές διάστημα θέσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη δική μας πλευρά.   
 

Δειτε Επισης

Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»