Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού για την «Ημέρα του Πολίτη»

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες είναι αυτές που μπορούν να διασφαλίσουν, σε ένα μεγάλο βαθμό, την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης και είναι στα πλαίσια αυτά, που το Υπουργικό Συμβούλιο με Απόφασή του που λήφθηκε στις 3 Μαρτίου, 2015 (Αρ. Απόφ.: 78.470) καθόρισε την 15η Σεπτεμβρίου ως τη «Ημέρα του Πολίτη».

Σε μήνυμα του, ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκης, αναφέρει ότι στόχος είναι η βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην κοινωνία και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Εργαλεία για την επίτευξη του στόχου αποτελούν η καθιέρωση τακτικής επικοινωνίας με τους πολίτες και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους για διαφάνεια, έκφραση λόγου και ενημέρωση που να διευρύνει τις επιλογές τους, να τους στηρίζει στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και να προωθεί την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Απορρέει δε, από την ανάγκη για ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στα κοινά.
Έχοντας σαν γνώμονα, σημειώνει ο Επίτροπος, ότι η σημασία που αποδίδει μία κοινωνία στην έννοια των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο της δημοκρατίας και το ρόλο που το κράτος επιτελεί στην κοινωνία, διοργανώθηκαν στα πλαίσια της Ημέρας του Πολίτη, Δημόσιες Διαβουλεύσεις, τόσο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τους Υπουργούς της Κυβέρνησης.

“Σε μια καινοτόμο και πρωτοποριακή προσπάθεια άμεσης επικοινωνίας της πολιτείας με το κοινωνικό σύνολο, το Δεκέμβριο του 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέδρευσε άτυπης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Τη συνεδρία παρακολούθησαν πολίτες, κυρίως νέοι από Λύκεια και Πανεπιστήμια. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του να συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς, θέματα που τους απασχολούν και προβληματίζουν. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να κρίνουν και να σχολιάσουν όσα άκουσαν κατά την συνεδρία του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και να προβούν σε εισηγήσεις για την επιδίωξη κοινά αποδεκτών στόχων, όπως αρμόζει στις δημοκρατικές κοινωνίες”, προστίθεται.
Η προσπάθεια άμεσης επικοινωνίας μεταξύ κοινωνίας και πολιτείας, αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού, θα συνεχιστεί με στόχο την ενθάρρυνση των ενεργών πολιτών και ειδικότερα των νέων να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, να εκφράζουν απόψεις και εισηγήσεις στα θέματα που τους αφορούν και να συνεισφέρουν θετικά με τον τρόπο αυτό στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνονται γι’ αυτούς.
ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»