Γραπτή διακήρυξη για θύματα του κεμαλισμού και Αγ. Σοφία από Κύπριους και Έλληνες Ευρωβουλευτές

  Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, Ελένη Θεοχάρους και Δημήτρης Παπαδάκης, μαζί με οκτώ συναδέλφους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές κατέθεσαν γραπτή διακήρυξη στην ΕΕ που αφορά τη σφαγή των χριστιανικών πληθυσμών από τους κεμαλιστές στις αρχές του 20ου αιώνα.
 
Οι Ευρωβουλευτές απαιτούν όπως η Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα όλων των πολιτών, να αναγνωρίσει το έγκλημα της γενοκτονίας και να καθιερωθεί η 19 του Μάη ως Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Κεμαλισμού.
 
Σε δηλώσεις της σήμερα επί του θέματος, η Ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους, ευχήθηκε να εγκριθεί η διακήρυξη η οποία κατατέθηκε σύμφωνα με το άρθρο 136 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων και των θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία και καλούνται όλοι οι Ευρωβουλευτές από όλες τις χώρες να την προσυπογράψουν ενώ για να εγκριθεί χρειάζεται το ήμισυ των Ευρωβουλευτών συν ενός.
 
Η κ. Θεοχάρους είπε ότι στην γραπτή διακήρυξη “επισημαίνουμε ότι το 2013 το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στην Τουρκία έκρινε ότι η αρμοδιότητα για την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να μεταφερθεί στην γενική διεύθυνση εκκλησιαστικής περιουσίας που έχει εγκρίνει εκ νέου άνοιγμα της εκκλησίας αυτής, ως τζαμί, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο την αρχή του σεβασμού της ιστορικής ταυτότητας του μνημείου.
 
Ανέφερε ότι η ίδια είχε ρωτήσει την Κομισιόν σχετικά με το θέμα της Αγίας Σοφίας και έλαβε απάντηση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, ότι η εν λόγω εκκλησία ήταν κατά καιρούς και εκκλησία και τζαμί και συνεπώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα για την μετατροπή της σε τζαμί.
 
Μετά από αυτή την απάντηση η κ. Θεοχάρους, όπως δήλωσε σήμερα, υπέδειξε στον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι πολλές εκκλησίες στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου ποτέ δεν υπήρξαν τζαμιά και έχουν μετατραπεί τώρα σε τζαμιά καθώς και σε πολλά άλλα είδη χρήσης, όπως είναι ξενοδοχεία, χοροδιδασκαλία, σταύλους, δισκοθήκες.
 
“Όλα αυτά δείχνουν τον σεβασμό προς μνημεία προστατευόμενα από την ΟΥΝΕΣΚΟ και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό το διδακτορικό καθεστώς που καταδυναστεύει σήμερα και τον τουρκικό λαό”, είπε η κ. Θεοχάρους.
 
Σημείωσε ότι με τη γραπτή διακήρυξη ζητείται όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να επαναφέρουν άμεσα τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και να μην επιτρέψουν να λειτουργεί είτε ως μουσείο είτε ως τζαμί”.
 
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»