Συζητούν δημιουργία ζωνών για καπνιστές σε δημόσιους χώρους οι βουλευτές

Ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της βουλής τέθηκε εκ νέου σήμερα το τροποποιητικό εναρμονιστικό Νομοσχέδιο για το Έλεγχο του Καπνίσματος με αρκετές πρόνοιες να παραμένουν ανοικτές ακόμη, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους χώρους απαγόρευσης. Το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί προς ψήφιση στις 27 Σεπτεμβρίου.
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των μελών της Επιτροπής Υγείας, στην οποία ξεκίνησε η κατ` άρθρο συζήτηση, υπάρχει συναντίληψη για καθολική απαγόρευση στους εσωτερικούς χώρους και σε κάποιους υπαίθριους χώρους, ωστόσο υπάρχουν ακόμη διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο καθώς και σχετικά με τον καθορισμό κάποιων υπαίθριων χώρων όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε αρχικά πως υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην υιοθέτηση της εναρμονιστικής οδηγίας της ΕΕ με αποτέλεσμα σήμερα να καλούνται οι Βουλευτές να τρέξουν να αποφασίσουν πράγματα που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται ζητήματα.
 
Πρόσθεσε πως από το ίδιο το νομοσχέδιο το κάπνισμα απαγορεύεται παντού και έτσι τίθεται ζήτημα δικαιωμάτων των καπνιστών. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε δημιουργικά ούτως ώστε από τη μια να διασφαλίσουμε τα παιδιά και τους πολίτες που έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες αλλά την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι υπάρχει δυνατότητα να υπάρξουν εξαιρέσεις όπως γίνεται στο ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο σε πολλές χώρες όπου υπάρχουν ζώνες καπνιστών”, είπε.
 
Ο κ. Γεωργίου είπε πως ένας νόμος που δεν εφαρμόστηκε σήμερα δεν μπορεί να γίνει ακόμη πιο σκληρός και να μην εφαρμόζεται καθόλου και πρόσθεσε πως θα πρέπει να εξεταστούν δημιουργικά να δοθούν εξαιρέσεις σε υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας. Οπως είπε, το Νομοσχέδιο θα πρέπει να οδηγηθεί στην Ολομέλεια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως στην κατ` άρθρο συζήτηση φαίνεται πως υπάρχουν πολλές πρόνοιες οι οποίες είναι εκ του περισσού, κάποιες άλλες μη αποτελεσματικές ακόμη και κάποιες που αποτελούν ελάφρυνση του προηγούμενου νόμου. Πρόσθεσε πως η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής υιοθετεί τις τροποποιήσεις του Νόμου, οι οποίες κάνουν τον Νόμο πιο αποτελεσματικό, προστατεύουν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των παιδιών και των μη καπνιστών και αίρουν κάποιες υπερβολές που αφορούν τον ηλεκτρονικό τσιγάρο.
 
Ανέφερε πως στόχος είναι να υιοθετηθεί ένας Νόμος που να προστατεύει αλλά να μην αποτελεί φραγμό στην επιβίωση των επιχειρήσεων, και έδωσε ως παράδειγμα την κατάργηση της πρόνοιας που έδινε στην Κυβέρνηση το δικαίωμα να καθορίζει τα τέλη λειτουργίας των επιχειρήσεων καπνικών προϊόντων και ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τρόπο αυθαίρετο.
 
Σημείωσε πως το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρωπαϊκής εναρμονιστικής οδηγίας έχει να κάνει με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και υπάρχουν πάρα πολλές πρόνοιες για τον έλεγχο της διαδρομής των τσιγάρων.
 
Οσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είπε πως αυτό που δεν περιέχει νικοτίνη δεν απαγορεύεται από την οδηγία, η οποία δεν προνοεί μέτρα για περιορισμό της χρήσης του και συγκεκριμένη πρόνοια που υπήρχε στο προτεινόμενο νομοσχέδιο έχει αφαιρεθεί. Απαντώντας πώς θα γίνει διακριτό αν περιέχει ή όχι νικοτίνη σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο κ. Πεδρίκης είπε πως θα εφαρμόζεται το δίκαιο της απόδειξης, δηλαδή αν καταγγελθεί κάποιος άδικα θα πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει το πρόστιμο και να αποδείξει ότι το ηλεκτρονικό του τσιγάρο δεν περιείχε νικοτίνη.
 
Όπως είπε στη συνέχεια, για τους κλειστούς χώρους εργασίας θα υπάρχει πλήρης απαγόρευση, με ενδεχόμενες κάποιες εξαιρέσεις όπως την περίπτωση των καταστημάτων πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων. Για τους ανοικτούς χώρους δεν θα υπάρχει γενική απαγόρευση, παρά μόνο σε συγκεκριμένους ανοικτούς χώρους υψηλού κινδύνου τους οποίους θα καθορίσει η Βουλή.
 
Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του Κινήματος “Αλληλεγγύη” Γεώργιος Παπαδόπουλος δήλωσε πως τόσο οι καπνιστές όσο και οι μη καπνιστές γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις τους, σημειώνοντας πως προσδίδουν μεγαλύτερη βαρύτητα και σημασία στην έγκαιρη ενημέρωση του κοινού και στην καλλιέργεια σεβασμού τους ενός προς τον άλλο και όχι τόσο στην τιμωρία και το χρηματικό πρόστιμο.
 
“Συμφωνούμε απόλυτα την απαγόρευση του καπνίσματος σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, σχολεία, νηπιαγωγεία, σε χώρους εκδηλώσεων για ανηλίκους, σε εστιατόρια, αλλά σε χώρους αναψυχής όπως δισκοθήκες, κλαμπ, μπαράκια χρειάζεται περισσότερη συζήτηση”, είπε.
 
Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς είπε το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πως η απαγόρευση θα πρέπει να είναι οριζόντια και κάθετη σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, πρόσθεσε, η υπερβολή είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τον λαό και καμιά φορά τις κρατικές υπηρεσίες, και έδωσε ως παράδειγμα το ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο στοχοποιείται χωρίς να είναι κανείς σίγουρος.
 
Όπως είπε, έρευνα της καρδιολογικής εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνει τη θετική επιρροή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην προσπάθεια τερματισμού του καπνίσματος, σημειώνοντας πως στην Κύπρο χάθηκε το μέτρο σε αυτό το κομμάτι και πως η απαγόρευση οδηγεί στην άνθιση της παρανομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα