Για πρώτη φορά συνέρχεται αύριο η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων

Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, σε συνεργασία με το Cyprus Youth DiplomaCY, ανακοινώνουν τη διεξαγωγή της «1ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 – 18 Σεπτεμβρίου 2016 στη Λευκωσία.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, σκοπός του προγράμματος είναι η διεξαγωγή μιας ιδιότυπης προσομοίωσης της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου 56 νέοι και νέες της Κύπρου ηλικίας 16 – 30 ετών, θα υποδυθούν για ένα τριήμερο τους ρόλους των βουλευτών.
 
Οι 56 συμμετέχοντες θα χωρισθούν σε 5 Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ήτοι Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Επιτροπή Εργασίας, Επιτροπή Εσωτερικών, Επιτροπή Παιδείας, Επιτροπή Περιβάλλοντος. Κάθε Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα συζητήσει ένα θέμα και θα συγγράψει μια έκθεση σχετική με το προς συζήτηση θέμα. Σημειώνεται πως οι νέοι/νέες βουλευτές θα υποστηρίζουν δικές τους απόψεις για τη θεματική, μετά από σχετική έρευνα και προετοιμασία στην οποία θα έχουν προβεί.
 
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου οι 56 νέοι και νέες Βουλευτές θα συνέλθουν σε μορφή Ολομέλειας, όπου θα παρουσιαστούν οι πέντε εκθέσεις που θα έχουν συντάξει οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και θα υπόκεινται σε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Στη συνέχεια, θα γίνει ψηφοφορία για υιοθέτηση των εκθέσεων από την Ολομέλεια του Σώματος. Όσες εκθέσεις υπερψηφιστούν θα αποτελέσουν επίσημες εκθέσεις της 1ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.
 
"Στόχος είναι η «Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων» να καταστεί θεσμός στην Κύπρο, έτσι ώστε να δοθεί μόνιμα χώρος στους νέους ανθρώπους να εκφράσουν τις απόψεις τους για όλα αυτά που τους αφορούν, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων. Σε μια εποχή πολιτικής απάθειας των νέων, η προβολή και κατανόηση του ρόλου της Νομοθετικής Εξουσίας εκλαμβάνει βαρύνουσα σημασία. Οι «Νέοι Αντιπρόσωποι», νιώθοντας την ευθύνη και υποχρεώσεις του θεσμού, καλούνται να δώσουν οι ίδιοι το στίγμα τους στη χάραξη πολιτικών, ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και διασφάλιση του μέλλοντος, που δικαιωματικά τους αξίζει" αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Οι εργασίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 16-17 Σεπτεμβρίου στο Ξενοδοχείο Altius και οι εργασίες της Ολομέλειας στις 18 Σεπτεμβρίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης θα χαιρετίσει την εκδήλωση την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 10:00.
 
Το σχέδιο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εrasmus+.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
  

Δειτε Επισης

«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»