ΑΠΟΕΛ: Πήρε το αίμα του πίσω! (pics+vid)

Η αποστολή εξετελέσθη, ο ανοικτός λογαριασμός διευθετήθηκε. Σχεδόν δεκατρείς μήνες μετά το τελευταίο (οδυνηρό) αντάμωμά του με την Αστάνα, ο ΑΠΟΕΛ πήρε την εκδίκησή του και επικρατώντας 2-1 στο ΓΣΠ πραγματοποίησε νικηφόρο ντεμπούτο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Το τέρμα του Μακσίμοβιτς στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες και φαντάσματα του παρελθόντος (σ.σ. ο ίδιος παίκτης με γκολ στο 84’ είχε καταδικάσει τους «γαλαζοκίτρινους» σε αποκλεισμό στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ), τούτη τη φορά ωστόσο η κυπριακή ομάδα είχε την πρέπουσα απάντηση και με σκόρερ τους Βινίσιους και ντε Καμάργκο έφτασε στην ανατροπή και στη νίκη (σ.σ. πρώτη σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά το εντός έδρας 2-1 επί του Αστέρα Τρίπολης στις 22 Οκτωβρίου 2015)!
 


 
Ανούσια υπεροχή και ψυχρολουσία
Με 15.000 φίλους στο πλευρό του και την αυτοπεποίθηση από το 4-0 επί της Νέας Σαλαμίνας ο ΑΠΟΕΛ έδειξε εξ αρχής διάθεση να κυριαρχήσει στο παιχνίδι. Η Αστάνα του το επέτρεψε μ’ ένα 3-5-2 (σ.σ. σε κατάσταση άμυνας μετατρεπόταν σε 5-3-2) που φανέρωσε τον τακτικό προσανατολισμό της: κλείσιμο κάθε διαδρόμου προς την εστία του Έριτς και αναζήτηση του γκολ στις αντεπιθέσεις.
Ο πρωταθλητής Κύπρου πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων, γυρόφερνε διαρκώς την αντίπαλη περιοχή, ωστόσο αδυνατούσε να μπει σε αυτήν με αξιώσεις, αφού οι εξτρέμ του είχαν διπλά και τριπλά μαρκαρίσματα, οι ακραίοι μπακ δεν ανέβαιναν συχνά, ενώ στον άξονα ο Ορλάντι έπρεπε να φτιάξει παιχνίδι υπό την επιτήρηση τριών αντιπάλων και ελάχιστη βοήθεια από τους Μοράις και Βινίσιους.


Το αποτέλεσμα ήταν μια ανούσια υπεροχή, η οποία με την πάροδο του χρόνου έφθινε. Η Αστάνα έφερε το παιχνίδι στα μέτρα της μετά το πρώτο 25λεπτο και στο 45’ άνοιξε το σκορ με τον Μακσίμοβιτς, στην πρώτη και -όπως έμελλε να αποδειχθεί- μοναδική εντός εστίας προσπάθειά της στο παιχνίδι!
 

Ανατροπή με... σάμπα!

Η εικόνα δεν διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά στα πρώτα λεπτά της επανάληψης και ο Κρίστιανσεν ανέλαβε δράση ρίχνοντας στο παιχνίδι τους Μπερτόλιο (56’) και ντε Καμάργκο (70’) και γυρίζοντας το σύστημα σε 4-4-2. Η (πρώτη) δικαίωσε δεν άργησε να έρθει: στο 74’ από γέμισμα του Αστίθ ο Βραζιλιάνος επιθετικός πήρε την κεφαλιά, η άμυνα των φιλοξενούμενων δεν απομάκρυνε αποτελεσματικά και ο Βινίσιους που είχε μπει στην περιοχή αντέδρασε γρηγορότερα απ’ όλους στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Έριτς.

Ο Κρίστιανσεν έριξε και τον Βάντερ (78’) παίζοντας τα ρέστα του για την ανατροπή, η οποία ήλθε στο 87’: από σέντρα του Λάγο ο ντε Καμάργκο πήρε την γυριστή κεφαλιά, η μπάλα άλλαξε πορεία στο κεφάλι του αντίπαλου αμυντικού που τον ακολούθησε και κατέληξε στα δίχτυα της Αστάνα. Ο ΑΠΟΕΛ πλήρωσε τους φιλοξενούμενους με το ίδιο νόμισμα, καθώς το δικό τους γκολ είχε προέλθει από κόντρα της μπάλας στον Λάγο.
Με το πέρας της πρώτης αγωνιστικής ο πρωταθλητής Κύπρου ισοβαθμεί στην πρώτη θέση του ομίλου του με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, από τον οποίο φιλοξενείται σε 14 μέρες.
ΑΠΟΕΛ (4-1-4-1): Βάτερμαν - Μιλάνοφ, Aστίθ, Καρλάο, Λάγο - Μοράις - Γιαννιώτας (78’ Βάντερ), Βινίσιους, Ορλάντι (56’Μπερτόλιο), Εφραίμ (70’ ντε Καμάργκο) - Σωτηρίου.
ΑΣΤΑΝΑ (3-5-2): Έριτς - Σίτοφ, Μάλι, Άνιτσιτς - Μπεϊσεμπέκοφ, Μακσίμοβιτς, Κάνιας, Μουζίκοφ (77’ Ταγκιμπέργκεν), Σόμκο - Ντεσπότοβιτς (57’ Τουουμάσι), Καμπανάνγκα (70’ Νουσερμπάγεφ).