Επικρίσεις Μπαν προς Νετανιάχου για δηλώσεις περί «εθνοκάθαρσης» των Εβραίων

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν επέκρινε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τις δηλώσεις του περί "εθνοκάθαρσης" των Εβραίων, όταν υποστήριξε ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ιδρύσουν ένα κράτος, στο οποίο δεν θα υπάρχει καθόλου εβραϊκός πληθυσμός, με τον ΓΓ των ΗΕ να τονίζει ότι πρόκειται για μια "απαράδεκτη και εξοργιστική" απεικόνιση όσων αντιτίθενται στους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, που αποτελεί πατρίδα για περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια Παλαιστινίους.
 
"Θα είμαι απολύτως ξεκάθαρος: οι εποικισμοί είναι παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο. Η κατοχή, αποπνικτική και καταπιεστική, πρέπει να τερματιστεί", τόνισε ο Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, χαρακτηρίζοντας αποκρουστικές τις δηλώσεις του Νετανιάχου.
 
Την περασμένη Παρασκευή με βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πρόθεση των Παλαιστινίων να απομακρυνθούν οι Εβραίοι έποικοι από τη Δυτική Όχθη, κάτι που εξίσωσε με "εθνική εκκαθάριση".
 
Η Ελίζαμπεθ Τριντό, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας το βίντεο την Παρασκευή το βράδυ, χαρακτήρισε "ανάρμοστα" τα όσα είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως "δεν βοηθούν".
 
Οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομους τους εποικισμούς του Ισραήλ στην Δυτική Όχθη και ένα εμπόδιο προς την ειρήνη. Το Ισραήλ απορρίπτει αυτή τη θέση, υποστηρίζοντας ότι οι Εβραίοι ζουν στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια.
 
Παράλληλα με τους κατά εκτίμηση 2,7 εκατομμύρια Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με υπολογισμούς της CIA Factbook, περίπου 371.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν στην Δυτική Όχθη έως τον Ιούλιο του 2015.
 
Κανένας από τους υπολογισμούς αυτούς δεν περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς έχει δηλώσει ότι στο μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης δεν θα επιτραπεί ούτε σε έναν Ισραηλινό έποικο να εγκατασταθεί εντός της επικράτειας.
  

Δειτε Επισης

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τις εκρήξεις βομβητών - Εκτόξευσε 140 ρουκέτες
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ