Κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα σε «όχι» και «ναι»- Το κλειδί στους αναποφάσιστους
07:07 - 14 Σεπτεμβρίου 2016
«Όχι», αλλά με όχι ηχηρό ποσοστό
Πολύ διαφορετικά σε σχέση με το 2004 φαίνονται να είναι τα δεδομένα όσον αφορά την πιθανή τύχη ενός νέου σχεδίου λύσης που ενδεχομένως τεθεί σε δημοψήφισμα. Μολονότι και αυτή τη φορά το σχέδιο θα απορριπτόταν από τον κυπριακό Ελληνισμό, αυτό θα γινόταν όχι με το συντριπτικό ποσοστό(76%) που απορρίφθηκε πριν από δώδεκα χρόνια το σχέδιο Ανάν. Το «όχι» δεν θα ήταν ηχηρό, αφού θα εκφραζόταν μόλις από το 51% των Ελληνοκυπρίων, ενώ «ναι» θα έλεγε το 37%(υπενθυμίζεται πως το 2004 το ποσοστό του «ναι» ανήλθε στο 24%).
Όπως προκύπτει από το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης, σε ένα πιθανό νέο δημοψήφισμα, οι ισορροπίες ανάμεσα στο «όχι» και στο «ναι» θα ήταν σαφώς πιο οριακές και το τελικό αποτέλεσμα θα προδιαγραφόταν αμφίρροπο, δεδομένων και των διαφορετικών συνθηκών και συσχετισμών δυνάμεων που σε πολιτικό επίπεδο σήμερα επικρατούν. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ένας στους δέκα πολίτες εμφανίζεται αυτή τη στιγμή αναποφάσιστος ως προς το τι θα ψήφιζε αν είχαμε αύριο δημοψήφισμα. Όπως συναφώς γίνεται αντιληπτό, οι αναποφάσιστοι είναι αυτοί που κατά πάσα πιθανότητα θα γείρουν την πλάστιγγα, είτε προς την μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση σε περίπτωση δημοψηφίσματος, με όλες τις ενδείξεις να προδιαθέτουν σε επικράτηση, είτε του «ναι» είτε του «όχι», η οποία σαφώς και δεν θα είναι ξεκάθαρη όπως συνέβη προ δωδεκαετίας.
Κάποιοι μετάνιωσαν για την επιλογή τους
Δώδεκα χρόνια μετά το ηχηρό «όχι» στο σχέδιο Ανάν και τα όσα μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα αναφορικά με το Κυπριακό, η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων δεν μετανιώνει για την τότε επιλογή απόρριψης του συγκεκριμένου σχεδίου. Ωστόσο, και εδώ καταγράφεται μια τάση διαφοροποίησης των δεδομένων, καθότι ως ορθή κρίνεται η απόφαση αυτή από το 63% των πολιτών, σε αντίθεση με ένα 37% που την χαρακτηρίζει σήμερα ως λανθασμένη επιλογή. Η διαφοροποίηση συγκριτικά με το 2004 έγκειται ακριβώς στα ποσοστά που το «όχι» από την μια και το «ναι» από την άλλη, εξασφάλισαν κατά το δημοψήφισμα του 2004. Δηλαδή του 76% και 24%, αντιστοίχως. Διαφαίνεται, βάση πάντοτε του σχετικού ευρήματος της δημοσκόπησης, πως ένα 13%, που προφανώς στο δημοψήφισμα του 2004 ψήφισε «όχι», εκ των υστέρων κρίνοντας τα πράγματα θα έπραττε κάτι διαφορετικό.
Συμβιβασμένοι με την ιδέα της διζωνικής
Συμβιβασμένη με την ιδέα λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας εμφανίζεται η πλειοψηφία των πολιτών, καθότι ανεξαρτήτως της επιθυμητής για τους ίδιους λύση, τέσσερις στους δέκα εκτιμούν πως αυτή είναι που φαντάζει ως η πιο πιθανή μορφή λύσης του προβλήματος. Την ίδια ώρα, ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό που ανέρχεται στο 26%, εκτιμά πως η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, ενώ ένας στους δέκα πολίτες προβλέπει διχοτόμηση, ένα άλλο 10% λύση ενιαίου κράτους και ένα άλλο 10%, λύση τύπου συνομοσπονδίας δύο κρατών. Υπογραμμίζεται πως το ερώτημα από το οποίο προκύπτει το συγκεκριμένο εύρημα αφορούσε την εκτίμηση των πολιτών για το ποια λύση θεωρούν σαν πιθανότερη, και όχι ποια μορφή λύσης θα επιθυμούσαν να υπάρξει.
Εφικτή η ειρηνική συνύπαρξη Ε/κ και Τ/κ
Δεν διαβλέπει προβλήματα στην ειρηνική συνύπαρξη με τους Τουρκοκύπριους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Η δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝLINE, καταγράφει πως έξι στους δέκα συμπολίτες μας πιστεύουν πως οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούσαν να συνυπάρξουν ειρηνικά με τους Τουρκοκύπριους, την ίδια ώρα από την άλλη, που τρεις στους δέκα έχουν διαφορετική άποψη και εκτιμούν πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Φιλίες με Τουρκοκύπριους, αλλά μέχρι εκεί
Μολονότι η πλειοψηφία των Ε/κ εκτιμά πως δεν θα υπήρχε πρόβλημα ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ιδιαίτερης αξίας είναι η αντίληψη των Ε/κ σε ό,τι αφορά την μορφή σχέσης που, είτε οι ίδιοι είτε τα παιδιά τους είτε άτομα από το οικογενειακό τους περιβάλλον, θα μπορούσαν να έχουν με τους Τουρκοκύπριους. Όπως προκύπτει από το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης, οι Ελληνοκύπριοι θα αποδέχονταν φιλίες με τους Τουρκοκύπριους, αλλά όχι κάτι περισσότερο, όπως για παράδειγμα σύναψη δεσμού ή ακόμα και γάμου με Τουρκοκύπριο ή Τουρκοκύπρια.
Όχι σε Τουρκοκύπριο Πρόεδρο
Αρνητική εμφανίζεται η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων στο ενδεχόμενο, σε περίπτωση λύσης, να είχαμε Τουρκοκύπριο Πρόεδρο, αφού σχεδόν επτά στους πολίτες δηλώνουν πως δεν θα αποδέχονταν κάτι τέτοιο. Η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, ωστόσο, δεν θα είχε ιδιαίτερο πρόβλημα να έχει Τουρκοκύπριο/α γείτονα ή τα παιδιά τους να πήγαιναν στο ίδιο σχολείο με παιδιά Τουρκοκυπρίων. Όπως προκύπτει και από αυτό το εύρημα, για την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων δεν τίθεται σε τόσο μεγάλο βαθμό ζήτημα εμπιστοσύνης προς τους απλούς Τ/κ σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα τους και την κοινή συνύπαρξή τους, αλλά το ζήτημα εντοπίζεται στην πολιτική διάσταση της συμβίωσης των δύο κοινοτήτων εάν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό. Είναι προφανές πως η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων δεν μπορεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να εμπιστευθεί τους Τ/κ πολιτικούς.
Ταυτότητα έρευνας:
Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Ανάθεση: ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE
Ημερομηνία διεξαγωγής: 05-09 Σεπτεμβρίου 2016
Κάλυψη: Παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου