Πώς επιλέγουμε φωτοβολταϊκά συστήματα;

Πριν μερικά χρόνια η επιλογή φωτοβολταϊκών συστημάτων ήταν πολύ εύκολη, γιατί απλά δεν υπήρχαν πολλές επιλογές. Τώρα υπάρχει πληθώρα συστημάτων στην αγορά, κάνοντας την επιλογή σαφώς δυσκολότερη.

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν θα αγοράσουμε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη. Σίγουρα όλα τα φωτοβολταϊκά συστήματα εφόσον είναι πιστοποιημένα θα εξοικονομήσουν ενέργεια. Για να είναι σωστή η επιλογή σας ορθό είναι να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
 
Φωτοβολταϊκά πλαίσια
Βεβαιωθείτε ότι ο κατασκευαστής των πλαισίων έχει πολύχρονη παρουσία και τις κατάλληλες πιστοποιήσεις. Επιλέξτε προμηθευτή που να δίνει τουλάχιστον 10 χρόνια εγγύηση.
Δώστε έμφαση σε δοκιμασμένες τεχνολογίες (π.χ κρυσταλλικού πυριτίου).  Με το κόστος του συστήματος δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσετε σε πειραματισμούς.
Αν υπάρχει περιορισμός του χώρου χρησιμοποιήστε τεχνολογίες με ψηλό βαθμός απόδοσης ανά επιφάνεια.
Ελέγξτε για τη σήμανση PID-Free στα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλαισίου (δηλαδή, ότι δεν θα μειωθεί η απόδοση του πλαισίου όπως συμβαίνει σε ορισμένα πλαίσια).
Επιλέξτε τοπικό προμηθευτή που θα μπορεί να υποστηρίξει το προϊόν μετά την αγορά του συστήματος καθόλη τη διάρκεια της ζωής του (περίπου 20 χρόνια). 
 
Αντιστροφείς τάσεις (Inverters)
Βεβαιωθείτε ότι ο κατασκευαστής έχει πολύχρονη πείρα στο χώρο και αξιοπιστία
Ελέγξτε ότι θα υπάρχουν υψηλές αποδόσεις μετατροπής ενέργειας
Εάν υπάρχουν σκιάσεις στην οροφή/στέγη σας, χρησιμοποιήστε βελτιστοποιητές ισχύος ανά πλαίσιο (Power Optimizers-Συστήματα SolarEdge). Έτσι αν υπάρχει σκίαση σε ένα πλαίσιο δεν θα χαθεί η απόδοση του συστήματος.
Δυνατότητα τηλεμετρίας (παρακολούθηση παραγωγής από το διαδίκτυο)
Δυνατότητα αντικατάστασης ελαττωματικού προϊόντος από τον κατασκευαστή-τοπικό προμηθευτή σε γρήγορο χρονικό διάστημα. Μια εβδομάς εκτός παραγωγής για σύστημα 3Kw ισοδυναμεί με απώλεια €20.
 
Βάσεις στήριξης
Χρησιμοποιείστε μόνο  συστήματα τα οποία έχουν πιστοποίηση από τον κατασκευαστή. Μην πεισθείτε από τον εγκαταστάτη για τυχαία συστήματα από την αγορά. Υπάρχει κίνδυνος να μην γίνει σωστή στερέωση.
Αν το σύστημα θα εγκατασταθεί κοντά στη θάλασσα χρησιμοποιήστε ανοδιωμένο αλουμίνιο .
 
Εγκαταστάτης
Βεβαιωθείτε ότι ο εγκαταστάτης έχει εκπαιδευτεί για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και έχει πιστοποιηθεί. Έτσι θα αποφύγετε λανθασμένες εγκαταστάσεις και καθυστερήσεις στη σύνδεση και απόδοση του συστήματος.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο φωτοβολταϊκό σύστημα επικοινωνήστε με την BigSolar Cyprus στο 22793531.
Η BigSolar Cyprus αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της εταιρείας Φάνος Ν. Επιφανίου Δ. Ε. Λτδ και της BigSolar A.E, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτοβολταΪκών στην Ελλάδα. Η πολύχρονη εμπειρία της BigSolar A.E στον τομέα των φωτοβολταϊκων συστημάτων και η σχέση που έχει αναπτύξει με τους κατασκευαστές εξοπλισμού φωτοβολταϊκών συστημάτων εξασφαλίζει στην Big Solar Cyprus την απευθείας προμήθεια εξοπλισμού. Παράλληλα, η Big Solar Cyprus και η Big Solar A.E είναι οι μόνοι εγκεκριμένοι αντιπρόσωποι της Solar Edge, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες κατασκευάστριες εταιρείες αντιστροφέων (inverters) παγκόσμια. Οι αντιστροφείς, λόγω της πρωτοποριακής τεχνολογίας τους, επιτρέπουν την αύξηση της απόδοσης σε περιπτώσεις σκιάσεων και τη μείωση του κόστους των καλωδίων σύνδεσης σε ποσοστό μέχρι και 20%.