Γιούνκερ εφ' όλης της ύλης
11:25 - 14 Σεπτεμβρίου 2016
Η ΕΕ είναι η κινητήρια δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου και για αυτό υποστηρίζω τους δυο ηγέτες έτσι ώστε αυτό να γίνει και να γίνει τώρα, δήλωσε στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας το πρωί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου για την "Κατάσταση της ΕΕ".
Στην ομιλία του ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ακόμη πως οι επόμενοι 12 μήνες είναι οι κρίσιμοι μήνες για μια καλύτερη Ευρώπη, που να δημιουργεί εμπιστοσύνη στους πολίτες της και να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Πιστεύω ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι αποφασιστικός εάν θέλουμε να επανεκκινήσουμε την `Ενωση, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Γιούνκερ πρότεινε μία θετική ατζέντα για τους επόμενους δώδεκα μήνες, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις και “να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού”.
Από την Ελλάδα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της.
Για την ευρωζώνη, ο Γιούνκερ είπε πως οι χώρες που την αποτελούν, εξοικονόμησαν 50 δισεκ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να απαντήσουμε δραστικά στο ντάμπινγκ “όπως κάνουν οι ΗΠΑ” και θα πρέπει να υπερασπιστούμε τη δική μας “βιομηχανία χάλυβα”.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν έψεξε την κοινωνικότητα της ΕΕ λέγοντας πως αυτή δεν είναι αρκετά κοινωνική, κάτι που πρέπει να αλλάξουμε. “Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιο περίπλοκη”, πρόσθεσε.
Για τους εργαζόμενους, ο Γιούνκερ σημείωσε ότι αυτοί “δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ” τονίζοντας εμφαντικά ότι “η Ευρώπη δεν είναι 'άγρια Δύση'”.
Σε σχέση με το φορολογικό, τόνισε ότι “κάθε εταιρία στην Ευρώπη οφείλει να πληρώνει τους φόρους της εκεί όπου έχει τα κέρδη της”.
Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε και στη νεολαία λέγοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεχθεί “η Ευρώπη να είναι μία ήπειρος σημαδεμένη από την ανεργία των νέων”. “Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους”, πρόσθεσε.
Σε σχέση με το Brexit αυτό, είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, “ώστε οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ να λάβουν μορφή”. “Δεν μπορεί να υπάρχει ‘α λα καρτ’ πρόσβαση στην ενιαία αγορά”, προειδοποίησε.
Ο Γιούνκερ εξήγγειλε επίσης τη δημιουργία ενός επενδυτικού σχεδίου για την Αφρική, “αντλώντας ενδεχομένως 44 δισεκ. ευρώ σε επενδύσεις”. Αυτό το επενδυτικό σχέδιο για την Αφρική θα αντιμετωπίσει, όπως εξήγησε, “τις βασικές αιτίες της μετανάστευσης”.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία του πρότεινε ανάμεσα σε άλλα:
- τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του προγράμματος επενδύσεων της ΕΕ στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022
- τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, καθώς όπως εξήγησε, η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ θα πρέπει να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, και θα πρέπει να έχουμε ένα ευρωπαϊκό στρατηγείο για μια κοινή στρατιωτική δύναμη της ΕΕ
- τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης
- τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για επενδύσεις στις συνδέσεις Ιντερνετ υψηλής ταχύτητας, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει σύνδεση 5G σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2025