Έλενα Ανδρέου: Η Miss Κύπρος 1981 που ακόμη εργάζεται ως μοντέλο

Ήταν ένα από τα πρόσωπα που τη δεκαετία του 1980 μεσουρανούσε στην Κύπρο ως μοντέλο. Εξώφυλλα, συνεντεύξεις, φωτογραφήσεις, εκθέσεις, συμμετοχές και διακρίσεις σε διαγωνισμούς ομορφιάς στην Κύπρο και το εξωτερικό είναι μόνο μερικές από τις εμπειρίες που έχει στο ενεργητικό της η 53χρονη σήμερα Έλενα Αντρέου. Η Miss Kύπρος 1981, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα μακροβιότερα μοντέλα στη χώρα μας αφού ποτέ δεν εγκατέλειψε το επάγγελμα του μοντέλου που μέχρι και σήμερα αναγράφεται και στο διαβατήριό της.  Στην πρώτη της συνέντευξη μετά από πολλά χρόνια,  η Έλενα, μιλά στο Ρεπόρτερ για τη χρυσή εποχή του μόντελινγκ, το ατύχημα που της στέρησε μια μεγάλη καριέρα στο χώρο και καταρρίπτει το μύθο ότι το επάγγελμα του μοντέλου έχει ημερομηνία λήξης.

 

 

Από το σχολείο στην πασαρέλα

Όνειρό της ήταν να γίνει αρχαιολόγος ή ψυχολόγος. «Οι γονείς μου δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να με στείλουν για σπουδές. Έτσι, τελειώνοντας το σχολείο και ακούγοντας τη διαφήμιση της Πανσίκ, μιας σχολής μέσα από την οποία μπορούσα να διδαχθώ μόντελινγκ, ορθοφωνία και χορό, αποφάσισα να γραφτώ. Ήμουν ένα εμφανίσιμο κορίτσι, χαμηλών τόνων που αγαπούσε τη μόδα. Φοίτησα λοιπόν στη σχολή-μυστικά από τον πατέρα μου- για 6 μήνες κερδίζοντας πολλές γνώσεις και εμπειρίες οι οποίες λίγο καιρό μετά-σε συνδυασμό με την εμφάνισή μου- με βοήθησαν να κατακτήσω τον τίτλο της Star Λευκωσίας. Εκείνα τα χρόνια, πριν από τον Παγκύπριο διαγωνισμό ομορφιάς, η κάθε πόλη έκανε τον δικό της τοπικό διαγωνισμό για την ανάδειξη της ωραιότερης κοπέλας. Έτσι, ο τίτλος της Star Λευκωσίας που κέρδισα εκείνο το βράδυ στο Hilton με οδήγησε στον Παγκύπριο διαγωνισμό ομορφιάς της Carlsberg όπου κέρδισα τον τίτλο της Miss Κύπρος. Ήταν θυμάμαι μια πολύ όμορφη βραδιά που είχε γίνει στις εγκαταστάσεις της Carlsberg και μου άνοιξε το δρόμο για πολλές εμπειρίες στο χώρο της μόδας. Τότε δεν έδιναν μεγάλα δώρα και αυτοκίνητα. Αλλά υπήρχε περισσότερη αξιοκρατία νομίζω. Ήταν υπέροχο που άκουγες τις φωνές του κόσμου από κάτω. Ήταν ένα πανηγύρι που διαρκούσε μόνο μια βραδιά. Δεν υπήρχε η ψυχοφθόρα διαδικασία που υπάρχει σήμερα και διαρκεί τόσο πολύ, εξευτελίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις το θεσμό».

 
 
 
Από την Κύπρο στο Λονδίνο και το Μαϊάμι 
 

Έχοντας τον τίτλο της Miss Kύπρος 1981 η Έλενα εκπροσώπησε τη χώρα μας και στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ομορφιάς Μiss World . «Οι διοργανωτές του, αποφάσισαν τότε ότι ο διαγωνισμός θα γινόταν σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος στο Λονδίνο και το δεύτερο στο Μαϊάμι. Ήμουν 18 χρονών, δεν είχα ούτε τα ρούχα για να εκπροσωπήσω επάξια τη χώρα μου ούτε τα χρήματα για να τα αγοράσω. Ως προσφυγοπούλα έπρεπε να λάβω ένα χρηματικό ποσόν από την Κύπρο για να μπορώ να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στο εξωτερικό μα δεν το πήρα ποτέ. Ευτυχώς, στο Λονδίνο η κυπριακή κοινότητα με αγκάλιασε πολύ θερμά. Οι ομογενείς μου έραψαν ρούχα και μου ετοίμασαν βαλίτσα για να εμφανιστώ αξιοπρεπώς στον διαγωνισμό. Ήμουν 20η ανάμεσα σε 74 κοπέλες. Μπορούσα να τα πάω ακόμη καλύτερα αν είχα και γω τη στήριξη που είχαν οι υπόλοιπες κοπέλες από τη χώρα τους. Ήταν όμως μια καταπληκτική εμπειρία. Ακολούθησαν  πολλές προτάσεις για δουλειές».

 

 
 

Το δικό μου πρακτορείο μοντέλων και το ατύχημα

Το 1984 η Έλενα άνοιξε το δικό της πρακτορείο μοντέλων, το Eurotrans Model Agency. «Αν και μικρή, είχα ήδη δημιουργήσει μεγάλο κύκλο γνωριμιών, κάναμε σημαντικά γκαλά και φιλανθρωπικές επιδείξεις μόδας και άνθρωποι με κύρος μου εμπιστεύονταν σημαντικές δουλειές. Απαιτούσα όμως και εγώ όχι μόνο να πληρώνονται άμεσα όλα τα μοντέλα μου αλλά να τους χαρίζονται και τα ρούχα που φορούσαν. Σεβόμουν και εξακολουθώ να σέβομαι αυτή τη δουλειά. Ήμουν πολύ ευτυχισμένη, μέχρι που ένα σοβαρό αυτοκινητικό δυστύχημα παραλίγο να με αφήσει παράλυτη. Με κατάγματα στα πλευρά, πληγές στο πρόσωπο, μώλωπες και σοβαρή εγκεφαλική διάσειση   πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές.  Χρειάστηκε να νοσηλευτώ με αποτέλεσμα να κλείσω και το πρακτορείο μου, που μετρούσε μόλις ένα χρόνο λειτουργίας. Ταυτόχρονα όμως, αυτή η ατυχία μου στέρησε την ευκαιρία να αποδεχθώ σημαντικές προτάσεις που είχα για καριέρα στο εξωτερικό. Λίγο πριν το ατύχημα, σε ένα ταξίδι μου στο Ισραήλ είχα μια πολύ καλή πρόταση από γνωστή αλυσίδα ενδυμάτων με υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο για να γίνω το πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας με μαγιό. Λίγο πριν υπογράψουμε τα συμβόλαια, συνέβη το δυστύχημα το οποίο δυστυχώς άλλαξε εντελώς τα σχέδιά μου. Μετά την ανάρρωσή μου, συνέχισα να εργάζομαι ως μοντέλο στην Κύπρο. Είχα απίστευτη θέληση και αγάπη γι’ αυτή τη δουλειά. Φωτογραφίσεις, διαφημίσεις, συνεντεύξεις, επιδείξεις μόδας. Ήμουν μέσα σ’ όλα, σε μια περίοδο που και τα χρήματα που πληρώνονταν τα μοντέλα ήταν πολύ καλά. Για μια καλή δουλειά μπορεί να αμειβόσουν μερικές χιλιάδες λίρες για παράδειγμα.  Απολάμβανα τη δουλειά μου χωρίς ποτέ να πάρουν τα μυαλά μου αέρα. Ήμουν από τα πρώτα μοντέλα στην Κύπρο που έκαναν γυμνή φωτογράφιση. Ήμουν όμως πάντα πολύ προσγειωμένη και πειθαρχημένη.

 

 


Ζω από το μόντελινγκ

Μπορεί πολλά μοντέλα μετά από κάποια ηλικία να αλλάζουν επάγγελμα, θεωρώντας ότι το μόντελινγκ έχει ημερομηνία λήξης, η Έλενα Ανδρέου όμως έχει αντίθετη γνώμη. Μπορεί το 1999 να συμμετείχε στην τελευταία επίδειξη μόδας, εξακολούθησε όμως να εργάζεται ως μοντέλο ενώ μέχρι και σήμερα, αυτό το επάγγελμα αναγράφεται και στο διαβατήριό της. «Σε όλη μου τη ζωή, ζούσα από το μόντελινγκ. Έτσι μεγάλωσα τα δυο παιδιά μου. Με δουλειές που είχαν σχέση με το μόντελινγκ. Μέσα από αυτή τη δουλειά γνώρισα σημαντικούς καλλιτέχνες οι οποίοι μου πρότεινα να εργαστώ ως μοντέλο στα εργαστήρια ζωγραφικής που διατηρούσαν. Το να ποζάρεις γυμνή, μένοντας ακίνητη για ώρες, για να μπορέσουν να ζωγραφίσουν το γυμνό σώμα σου μαθητές ζωγραφικής, δεν είναι κάτι απλό. Απαιτεί πειθαρχία. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί, τι δουλειά είναι αυτή; Να ξεγυμνώνεσαι μπροστά σε ξένους ανθρώπους για να σε ζωγραφίσουν, μα δεν είναι καθόλου έτσι. Εκείνοι ήταν καλλιτέχνες και εγώ επαγγελματίας μοντέλο, δεν υπήρξε ποτέ κάτι χυδαίο στις συνεργασίες μου παρότι ο συγκεκριμένος χώρος δυστυχώς δεν είναι αγγελικά πλασμένος».
 

 


Νιώθω περισσότερη αυτοπεποίθηση στα 53

Σήμερα η Έλενα Ανδρέου, ζει στη Λευκωσία, είναι μητέρα δύο παιδιών τα οποία μεγαλώνει μόνη της και παρότι τα τελευταία δύο χρόνια είναι άνεργη, δε σταματά να κάνει σχέδια για το μέλλον γεμάτη αισιοδοξία και δυναμισμό. «Θα ήθελα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου, να σπουδάσω ψυχολόγος ή αρχαιολόγος που ήθελα πάντα. Παράλληλα, ο χορός και το τραγούδι ήταν πάντοτε μεγάλες αγάπες και θέλω πολύ να συνεχίσω τα μαθήματα jazz που άρχισα. Σε ότι αφορά το μόντελινγκ, δε θα με ενοχλούσε να εργαστώ ξανά ως  μοντέλο σε κάποιο εργαστήρι ζωγραφικής ή κάτι παρεμφερές. Αγαπώ το σώμα μου, φρόντιζα πάντοτε τον εαυτό μου και μπορώ να σας πω ότι στα 53 μου χρόνια νιώθω περισσότερη αυτοπεποίθηση ως γυναίκα απ’ ότι όταν ήμουν 20. Σήμερα με βλέπει ακόμα κόσμος και με θυμάται ως Miss Κύπρος πράγμα το οποίο με συγκινεί πολύ. Είναι όμορφο να γυρνάς πίσω και να βλέπεις όλες αυτές τις εμπειρίες μέσα από φωτογραφίες. Έχω αμέτρητες. Και η κόρη μου, που είναι σήμερα 12 χρονών θέλει να γίνει μοντέλο. Παρότι οι εποχές άλλαξαν, πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας αφήνοντας και τα παιδιά μας να κυνηγούν τα δικά τους".
 

 

Δειτε Επισης

Συμφώνησαν στα περισσότερα Πρόεδρος και ΟΕΛΜΕΚ-Στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων οι αποφάσεις
Συνελήφθη δεύτερο πρόσωπο για τον οπλισμό στον τάφο-Σε εξέλιξη οι έρευνες
Ζητούν ενημέρωση για διαχείριση του email οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής-Δεν ήταν ενιαία η αντίδραση
Ο γρίφος και η πολιτική πραγματικότητα-Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν
Αποπερατώθηκαν οι έρευνες των δυτών για το ανθρώπινο πέλμα-Συνεχίζονται στη ξηρά
Σοβαρός τραυματισμός μοτοσικλετιστή σε τροχαίο στη Λάρνακα
Υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές νομικής Οξφόρδης από Harris Kyriakides Foundation
Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία
Θέμα της Κυβέρνησης η αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης-Δεν φέρει ένσταση ο Δήμος να γίνει μόνο πάρκο
Εντοπίστηκε οπλισμός και εκρηκτικές ύλες σε τάφο στη Λάρνακα (pic)