Εντατική ενημέρωση των κομμάτων για τις εντατικές

Σε συνολική ενημέρωση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη συνολική πορεία των συνομιλιών τους τελευταίους δεκαέξι μήνες,  προχωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προβαίνει σε απολογισμό σε σχέση με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στο τραπέζι του διαλόγου. Προς τούτο έχει ετοιμαστεί πολυσέλιδο(53σέλιδο) έγγραφο το οποίο διάβασε και ενδεχομένως δώσει στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε αυτά τα σημεία. Μέχρι στιγμής, η συνεδρίαση διεξάγεται σε καλό κλίμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη των διακόπτουν για διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των ηγετών και διαβάστηκε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι ηγέτες , στη συνάντησή τους με τον ΓΓ στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, θα ζητήσουν από τον κ. Μπαν να εντείνει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία τους επόμενους μήνες. Αυτό, μεταφράζεται, σε εμπλοκή, μέσω του Ειδικού του Συμβούλου, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε ο οποίος χθες επανέλαβε τα περί εφικτού στόχου για λύση εντός του 2016, ωστόσο για πρώτη φορά μίλησε για φιλόδοξο στόχο.
Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό δελτίο τύπου, επαναβεβαίωσε τις αναφορές των ηγετών περί σημαντικής προόδου στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του περιουσιακού. Τονίζεται ωστόσο ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Οι δύο ηγέτες επισημαίνουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στο στόχο της επίτευξης λύσης  εντός του 2016.
 
Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, όπως ανακοινώθηκε, θα συναντηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη.  Πάντως,ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε επιστρέφοντας στο Προεδρικό από τις συνομιλίες πως αν δεν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στα θέματα που εκκρεμούν, δεν πρόκειται να υπάρξει πολυμερής διάσκεψη. Ο ΠτΔ ανακοίνωσε πως, μετά την επιστροφή του από τη ΝΥ, θα ενημερώσει το λαό μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης. Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος θα έχει σημαντικές επαφές εκτός από τον ΓΓ των ΗΕ και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και άλλα κορυφαία στελέχη της αμερικανικής Κυβέρνησης (τοποθετούνται οι συναντήσεις στις 21-22/9) τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, τον Κινέζο Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, με εκπροσώπους ενεργειακών κολοσσών ενώ θα συμμετάσχει και σε σημαντικές συνόδους για θέματα επενδύσεων στις οποίες θα παρευρεθεί και ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης. Θα έχει σημαντικές επαφές και με την ομογένεια η οποία και αναμένεται να τον τιμήσει σε ειδική εκδήλωση.
Σημειώνεται πως η σημερινή, είναι η πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με τη νέα του δομή, την συμμετοχή δηλαδή μόνο των Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των δύο εν ζωή πρώην Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου και Δημήτρη Χριστόφια.
 
Εθνικό με τη συμμετοχή της ΕΔΕΚ
Κανονικά  συμμετέχει η ΕΔΕΚ στην αποψινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις που άφηνε να αιωρούνται από χθες ο πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
Υπενθυμίζεται ότι  ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αποχώρησαν από τη χθεσινή Σύσκεψη Αρχηγών, αντικείμενο της οποίας ήταν οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό,  εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να δώσει ενημέρωση για τις εξελίξεις στο κυπριακό.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-Δευτέρα η συνάντηση με Γκουτέρες
Στο στόχαστρο της Ρωσίας η Κύπρος-Βρίσκεται σε λίστα χωρών με «καταστροφικές συμπεριφορές»
Έρευνες από την Αστυνομία για εντοπισμό της μοτοσικλέτας που οδηγούσε ο άτυχος 16χρονος
Κλήτευσαν δικό τους εμπειρογνώμονα οι μοναχοί για τα επίμαχα βίντεο-Βάζουν στην εξίσωση επιπλέον στοιχεία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»