103 ανοιχτά θέματα που πρέπει να επιληφθούν τα Η.Ε.

  Σε μαραθώνια εξελίχθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που άρχισε λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Στο πλαίσιο της συνεδρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και χωρίς τις οξείες αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε αποτίμηση των εξελίξεων των τελευταίων 16 μηνών στο Κυπριακό και ειδικότερα επί του αποτελέσματος των οκτώ συναντήσεων που είχε κατά την εντατικοποιημένη φάση των διαπραγματεύσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα. Συναφώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέγνωσε 53σέλιδο έγγραφο με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού, απαντώντας στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που τέθηκαν από τους αρχηγούς των κομμάτων. Οι ηγέτες των κομμάτων τοποθετήθηκαν και οι ίδιοι στα σημεία που περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο έγγραφο, με κάποιες από αυτές να διατυπώνουν έντονους προβληματισμούς και επιφυλάξεις.  
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων τη δέσμευση ότι μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη θα συγκαλεί ειδικές συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου για κάθε ένα από τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων ξεχωριστά. Οι συνεδρίες αυτές θα γίνονται στην παρουσία ειδικών εμπειρογνώμων για το εκάστοτε θέμα. 
 
ΠτΔ: Έδωσα σαφέστατη εικόνα
«Έδωσα μια σαφέστατη εικόνα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι πάντοτε είναι χρήσιμες οι παρεμβολές. «Κάποιοι πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν περισσότερα προνόμια από άλλους και ο νοών νοητών», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 Ερωτηθείς αν έχει καθησυχάσει τα κόμματα, είπε ότι «δεν είναι από μένα που εξαρτάται αν θα καθησυχάσουν ή όχι. Έδωσα μια σαφέστατη εικόνα για το πού βρισκόμαστε και συνεπώς στην καλοπιστία του καθενός εναπόκειται». Σε ερώτηση αν αισθάνεται πιέσεις από το εξωτερικό ή από το εσωτερικό μέτωπο ενόψει και της συνάντησης του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον κ. Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, δεν αισθάνομαι καμία πίεση». Κληθείς να πει αν τον έχουν βοηθήσει τα κόμματα με τις εισηγήσεις τους, ο Πρόεδρος είπε ότι «πάντοτε είναι χρήσιμες οι όποιες οπωσδήποτε παρεμβολές, αρκεί να κατανοούμε όλοι ότι δεν υπάρχουν κάποιοι που έχουν παραπάνω προνόμια στο Εθνικό Συμβούλιο. Και ο νοών νοείτω».  
 
Θεματικές συναντήσεις
Σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση και απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων. Ανακοίνωσε ακόμα πως συμφωνήθηκε όπως μετά την επιστροφή του Προέδρου από τη Νέα Υόρκη, ξεκινήσουν θεματικές συναντήσεις. «Ο Πρόεδρος βασίστηκε σε έγγραφο για το πού υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας ή χρονοδιαγραμμάτων. «Το 2004 ήταν η δική μας πλευρά που δέχθηκε να υπάρχουν τέτοια χαρακτηριστικά. Υπάρχει ένας σημαντικός κατάλογος με αποκλίσεις, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις», υπέδειξε.
 
103 ανοιχτά θέματα
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι έγινε μια ενημερωτική ανάλυση θεμάτων. Έγινε περιγραφή της κατάστασης σε κάθε κεφάλαιο , ενώ όπως σημείωσε, υπάρχει πρόοδος. «Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια μέσα στα καθορισμένα πλαίσια. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα». Για την τριμερή της Νέας Υόρκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθούν δεσμεύσεις. Υποβλήθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από κόμματα. «Έχουμε ζητήσει τα πρακτικά των συνομιλιών για να τα μελετήσουμε. Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει είναι ότι υπάρχουν 103 ανοιχτά θέματα που πρέπει να επιληφθούν τα Η.Ε. Δεν είδαμε τον κατάλογο των θεμάτων, αλλά δεν προκύπτει ανησυχία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει υπερβεί τις κόκκινες γραμμές. Είναι αχρείαστη η ένταση μεταξύ μας. Είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη λύσης εντός του 2016».
 
Να δοθούν τα έγγραφα
«Δυστυχώς είχαμε συνέδρια που διεξάγεται με μη παραγωγικό τρόπο», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. «Ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια χωρίς ερωτήσεις. Δίκη μας παράκληση είναι να δώσουν τα έγγραφα των συνομιλιών στα κόμματα για να μας δοθεί χρόνος για ερωτήσεις». Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η συνολική εικόνα είναι η ίδια και δεν δικαιολογείται η ωραιοποιημένη εικόνα που, όπως ισχυρίστηκε, δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Ανησυχίες και διαφωνίες
«Οι ερωτήσεις που υποβάλαμε θα υποβληθούν γραπτώς», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Όσο αφορά την τριμερή της Νέας Υόρκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κάποιο είδος διάσκεψης απ’ εκεί και πέρα. «Έχουμε ανησυχίες και διαφωνίες, τις οποίες θα διατυπώσουμε όταν θα έλθει η ώρα». Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι τα κόμματα δεν είναι πλήρως ενημερωμένα, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση σε σοβαρά θέματα. «Δεν μπορώ να δω πώς θα υπάρχει λύση μέχρι τέλος του χρόνου», κατέληξε.
 
 Επικίνδυνα σημεία
«Έγινε αρκετά λεπτομερής ενημέρωση από το Πρόεδρο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κόμματός του, καθώς και την εκτίμηση ότι υπάρχουν κάποια άκρως επικίνδυνα σημεία. «Χρειάζονται βελτιώσεις», επισήμανε ο κ. Σιζόπουλος, ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις του για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς και για δεσμεύσεις οι οποίες ενδεχομένως να ζητηθούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
 Υποχωρήσεις στη διακυβέρνηση
«Δεν είμαι ικανοποιημένος από την ενημέρωση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας ότι προκύπτουν υποχωρήσεις στον τομέα διακυβέρνησης. «Από αυτά που μας είπε ο Πρόεδρος, προκύπτει ότι ο Γ.Γ. έχει προσδοκίες που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα», ανέφερε. «Με βάση τα πρακτικά, ο Άιντε πλαγίως καταθέτει προτάσεις. Δεν υπάρχει κοινή γραμμή των κομμάτων», κατέληξε ο κ. Περδίκης.
 
Επαναχάραξη τακτικής
Την πλήρη διαφωνία του με τις συνομιλίες εξέφρασε το ΕΛΑΜ, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος Χρίστο Χρίστου ζήτησε επαναχάραξη τακτικής. Πρόταση, ωστόσο, την οποία απέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»