Αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα και τα κοινά μας προβλήματα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε περισσότερα προγράμματα δράσης υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια μιάς «μίνι» συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα. Προέτρεψε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου να παρουσιάσουν ένα συμπαγές μέτωπο.
 
Καθώς οι ηγέτες της Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου έφθασαν στην ελληνική πρωτεύουσα για σύντομες συνομιλίες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες τους για να αντιμετωπίσουν τη μετανάστευση και τη λιτότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι έφτασε η ώρα να συγκροτηθούν σε ομάδα για να προωθήσουν το δικό τους πρόγραμμα δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
«Αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα και τα κοινά μας προβλήματα, και η πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες. «Οι χώρες μας τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση (…) και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών».

Η Πορτογαλία δεν βρέχεται από τη Μεσόγειο, όμως η ομάδα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου αναφέρεται περιστασιακά ως «Club Med».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανησυχεί για τις πιθανά δυσανάλογες επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στις χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο οι οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως η οικονομική στασιμότητα, η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων και το αυξανόμενο αίσθημα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Εάν πολιτικοί της υπόλοιπης Ευρώπης που αντιτίθενται στη μετανάστευση καταφέρουν να εμποδίσουν περισσότερους μετανάστες από το να μετακινηθούν νότια, ή τους αναγκάσουν να επιστρέψουν σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει αφόρητα τις υποδομές, οι οποίες ήδη δοκιμάζονται πέρα από τα όριά τους.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας παρότρυνε επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες να προωθήσουν περισσότερες πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι θα είναι «τεράστιο λάθος να αντιμετωπιστεί η ανάπτυξη ως μια διαδικασία που δημιουργεί ελλείμματα».
 
Στο μεταξύ, ένας συντηρητικός βουλευτής στη Γερμανία, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, κάλεσε την Αθήνα να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει με το τρίτο μνημόνιο. Ο Βέμπερ προεδρεύει της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Σε άλλη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στη Μπρατισλάβα, στη Σλοβακία, την Παρασκευή, οι υπουργοί οικονομικών όλης της ΕΕ ζήτησαν από την Αθήνα να ολοκληρώσει το γρηγορότερο δυνατό 15 μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει, λέγοντας ότι υπήρξε πολύ λίγη πρόοδος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
 
Η Ελλάδα χρειάζεται να εφαρμόσει μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων για να λάβει την επόμενη δόση του δανείου που πρόκειται να παραδοθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Προς το παρόν, μόνο δύο μεταρρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί, αλλά οι ηγέτες της ΕΕ έχουν διαβεβαιώσει ότι αρκούν μερικές εβδομάδες για να ολοκληρωθούν, αν η Αθήνα δεν καθυστερήσει περισσότερο.

Άλλος ένας Γερμανός πολιτικός έκανε δηλώσεις για την συνάντηση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Ο Σόιμπλε άσκησε κριτική για τη σύνοδο, δηλώνοντας, «Όταν συναντώνται οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων, τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει τίποτα έξυπνο από αυτό».
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Έκλεισαν οι κάλπες στο ΣΥΡΙΖΑ-Ο κόσμος επέλεξε τον νέο πρόεδρο του κόμματος
Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα αρχίσει το Ιράν
Η Ουκρανία παρουσίασε συντρίμμια του Oreshnik-«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Ζευγάρι στην Ελλάδα παντρεύτηκε με νταλίκες και κόρνες στη διαπασών (pics)
Καλώδια της ΑΗΚ έπεσαν σε οχήματα, εγκλωβίστηκαν δύο οδηγοί-Στις 87 οι κλήσεις για βοήθεια
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος-Συνεχίζεται η απεργία
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου για απαγωγή στη Λακατάμεια-Συγκρούστηκε με περιπολικό
Κόπηκαν δέντρα, έπεσαν αλουμίνια και πέτρες από υψώματα-Ζημιές από τους σφοδρούς ανέμους στη Λευκωσία
Ανησυχία για το νέο υπερηχητικό πυραυλο Oreshnik-Μπορεί να πλήξη τη Βαρσοβία σε 12 λεπτά
Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα οι συντεχνίες του κλάδου σκυροδέματος-Το χρονικό της κρίσης