Συνεχίζει τις επαφές του στην Αθήνα ο Έιντε

Συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, θα έχει σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Στο μεταξύ, μακρά, ουσιαστική και εξαιρετική χαρακτήρισε την, σχεδόν τρίωρη, συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό που είχε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το καθεστώς των εγγυήσεων και ο ρόλος που οι εγγυήτριες δυνάμεις μπορούν να διαδραματίσουν στην επίτευξη συμφωνίας.
 
Μετά τη συνάντηση δηλώσεις έκανε μόνο ο κ. Έιντε, ο οποίος σημείωσε ότι οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε, είναι, με μεγάλη διαφορά, οι πιο εντατικές από τότε που ανέλαβε αυτήν τη θέση εδώ και δύο χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα, εργάζονται με αφοσίωση και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα θέματα που παραμένουν στο τραπέζι, τόνισε.

Ο κ. Έϊντε είπε ακόμη ότι η νέα εξέλιξη των τελευταίων μηνών, για την ακρίβεια των τελευταίων εβδομάδων, είναι ότι άρχισαν απευθείας συζητήσεις, υπό τη μορφή περισσότερο brainstorming, για τα θέματα της διευθέτησης του εδαφικού, που επί μακρόν είχε μείνει εκτός αλλά τώρα είναι στο τραπέζι, και τα θέματα της ασφάλειας που αφορούν μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο.
 

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια