Δέσμευση από Μπάρακ Ομπάμα για δίκαιη λύση στην Κύπρο

Τις εξελίξεις στο κυπριακό τον Απρίλιο και το Μάιο του 2016, καλύπτει η τελευταία έκθεση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προς την Βουλή και τη Γερουσία, βάση της σχετικής νομοθεσίας. Την έκθεση έχει ετοιμάσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στην καλυπτική επιστολή, η αρμόδια υφυπουργός Εξωτερικών για Νομικές Υποθέσεις, Τζούλια Φράιφιλντ, σημειώνει ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, που θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ συνέχισε τις προσπάθειές της τους δύο αυτούς μήνες, σε υποστήριξη της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κι ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν επίσημα δύο φορές τον Απρίλιο και μία το Μάιο.
 
Γίνεται αναφορά στην επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, που τη συνόδευε η βοηθός υφυπουργός Αμάντα Σλόατ και τις συναντήσεις που είχαν με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί και τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ για το κυπριακό. Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
«Νούλαντ και Αναστασιάδης συζήτησαν διμερή θέματα, αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο και περιφερειακές σχέσεις ασφαλείας, καθώς και τις συνομιλίες για τη διευθέτηση του κυπριακού. Στη συνάντησή της με τον κ. Ακιντζί, συζήτησαν βήματα για την επίτευξη συγκλίσεων σε αρκετά θέματα κλειδιά που σχετίζονται με τις συνομιλίες για διευθέτηση», γράφει η έκθεση.
Παραθέτει επίσης δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού προς τα ΜΜΕ, όπου διαβεβαίωσε πως «οι ΗΠΑ παραμένουν πρόθυμες να βοηθήσουν τις πλευρές να φτάσουν στη συμφωνία την οποία όλοι οι Κύπριοι χρειάζονται και τους αξίζει».
Αναφορά γίνεται και στις επαφές που είχε το ίδιο διάστημα η Αμάντα Σλόατ με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί. Ενώ ο επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον - στις 20 Απριλίου - Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου.
 
Καταγράφεται επίσης η ενημέρωση των 5 ΜΜ του Σ.Α. από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Έιντε και την ειδική αντιπρόσωπο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στις 13 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, όπου κάλεσαν το Σ.Α. να παραμείνει ενωμένο στην υποστήριξη της διαδικασίας για τη διευθέτηση.
 
Αναφορά υπάρχει για την κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη – Ακιντζί, στις 15 Μαΐου, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την έναρξη των μεταξύ τους συνομιλιών.
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια