Μαλλιά-κουβάρια Αναστασιάδης με Νικόλα και Σιζόπουλο για το Κυπριακό

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης με φόντο τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αποχώρησαν νωρίτερα από τη σύσκεψη στο Προεδρικό,  διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνείται να δοθούν στα κόμματα τα έγγραφα που σχετίζονται με το Κυπριακό.  Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής διακυβέρνησης και δη των μεταρρυθμίσεων
 
Υπενθυμίζεται ότι χθες, το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε πως παύει να στηρίζει κυβερνητικά νομοσχέδια που κατατίθενται σε Βουλή, ένεκα των διαφωνιών του με την Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό.  Ταυτόχρονα το ΔΗΚΟ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προχωρήσει αύριο στην υπογραφή «κοινού ανακοινωθέντος» με τον Μουσταφά Ακιντζί και προτού συγκληθεί πρώτα το Εθνικό Συμβούλιο.
 
Σύγκλυση του Εθνικού Συμβουλίου νωρίτερα(και όχι αύριο το απόγευμα όπως είναι καθορισμένο), αλλά και μη υπογραφή «κοινού ανακοινωθέντος» με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η ΕΔΕΚ.
 
 Ήθελαν Κυπριακό
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αποχωρώντας από τη σημερινή σύσκεψη, ανέφερε ότι κατά την έναρξη της συνάντησης, το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να συζητηθεί το Κυπριακό, αντί τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, και όταν έλαβαν αρνητική απάντηση, ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει. «Αν ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εθνική συνεννόηση για σημαντικά θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, τότε θα πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση και στο Κυπριακό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Εξάλλου, σε ανάρτησή του στο twitter πριν από λίγο, o Νικόλας Παπαδόπουλος έγραψε το εξής:  «Δεν απαιτούμε από τον ΠτΔ να κάνει αυτά που του λέμε. Απαιτούμε να μας λέει αυτά που κάνει».
 
 Απαξιωτικός προς κόμματα  
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι από το κόμμα του τέθηκε θέμα εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δέχθηκε τις προτάσεις για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου και επιμένει να παραμείνει στο θεσμό του συμβουλευτικού Σώματος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ζητήσαμε ακριβώς ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο ειδικά σήμερα, που υπάρχει μια κρίσιμη εξέλιξη στο Κυπριακό και βρίσκεται σε μια πάρα πολύ σοβαρή φάση, πριν η δική μας πλευρά καταθέσει ή αποδεχθεί ενδεχομένως προτάσεις πάνω στα βασικά και τα ουσιώδη ζητήματα, που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις να γίνεται προηγουμένως μια ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση θέσεων, προτάσεων και προβληματισμών, ώστε να ενισχύεται και η θέση, η οποία θα κατατεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και η διαπραγματευτική του ικανότητας».
«Δυστυχώς από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατία τέθηκε ζήτημα, το οποίο θεωρούμε ότι είναι απαξιωτικό προς ορισμένα κόμματα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, κυρίως, διότι οι απόψεις μας είναι αντίθετες με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ως εκ τούτου γιατί να τις ακούσουμε», ανέφερε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.  Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε πως ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι τόσο περιθωριακός και ούτε το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να καταλήξει σε μια ομήγυρη των αρχηγών των κομμάτων, για την εκ των υστέρων ενημέρωση, για τα όσα λαμβάνουν χώρα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».
 
 Ο Εκπρόσωπος για ΔΗΚΟ
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς σήμερα κατά πόσο τον ανησυχεί η προειδοποίηση/απειλή του ΔΗΚΟ ότι θα σταματήσει να στηρίζει κυβερνητικές πολιτικές και στα άλλα ζητήματα, λόγω του Κυπριακού, ανέφερε: «Δεν θα μιλήσω εκ μέρους του ΔΗΚΟ αλλά, αν υπάρχει μια τέτοια εξέλιξη, θεωρώ ότι δεν είναι θετική. Η στάση του ΔΗΚΟ σε θέματα ειδικότερα που αφορούν στην περίοδο εφαρμογής του Μνημονίου ήταν ιδιαίτερα σημαντική, έχει αναγνωριστεί δημόσια και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η στάση του ΔΗΚΟ οφειλόταν στις πολιτικές-το ΔΗΚΟ δεν ήταν συγκυβέρνηση κατά τη διάρκεια ψήφισης πολύ σημαντικών νομοσχεδίων, άρα οι αποφάσεις του κόμματος λαμβάνονταν στη βάση των πολιτικών, δηλαδή δεν είχαν να κάνουν ούτε με το Κυπριακό αλλά ούτε με το γεγονός ότι το κόμμα ήταν στη συγκυβέρνηση γιατί, επαναλαμβάνω, από τον Φεβρουάριο του 2014 δεν υφίσταται κάτι τέτοιο και θεωρώ ότι θα ήταν μια λανθασμένη πολιτική και θα στείλει λανθασμένα μηνύματα και στην ίδια την κοινωνία. Αλλά ας αναμένουμε να δούμε την τοποθέτηση του ΔΗΚΟ και αναλόγως θα τοποθετηθούμε».
 
Α. Νεοφύτου: «Μόνο ο λαός θα κρίνει»
Αυτός που θα κρίνει το αποτέλεσμα, εάν θα έχουμε μια συμφωνημένη λύση, δεν είναι ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά ο κυρίαρχος λαός, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε πως δεν είναι αρκετό να βρεθεί μια συμφωνημένη λύση, αλλά αυτή πρέπει να περάσει απαραιτήτως από δημοψήφισμα και ο κυρίαρχος λαός να αποφασίσει. Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό και ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το ότι αποσύρει τη στήριξη του από τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο κ. Νεοφύτου είπε: “Ο κάθε ένας κρίνεται από το λαό. Σεβαστή η θέση του οποιουδήποτε. Θεωρώ όμως πως στηρίζω ή απορρίπτω ένα νομοσχέδιο, αν το θεωρώ ωφέλιμο προς την κοινωνία και τον τόπο. Στο να τοποθετούμε ότι εκ προοιμίου απορρίπτω το οποιοδήποτε κυβερνητικό νομοσχέδιο, θεωρώ πως -για μένα προσωπικά- δεν βρίσκω βαρύτητα στην αιτιολόγηση αυτής της πολιτικής πράξης. Σεβαστή η απόφαση τους, αλλά θεωρώ λανθασμένη την τοποθέτηση τους”.
 
 ΑΚΕΛ: «Λάθος τα κόμματα να χωρίζουν το λαό»
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι αν θέλουμε όλοι η Κύπρος να έχει μέλλον και προοπτική θα πρέπει να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος, επανέλαβε ότι το κόμμα του επιμένει σε λύση, η οποία θα βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές και θα κρίνει το αποτέλεσμα των συνομιλιών με γνώμονα αυτό, δηλαδή ποιες είναι οι συμφωνημένες αρχές, τι καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. “Θεωρώ ότι είναι πολύ λανθασμένο αυτό που επιχειρείται να γίνει από την πλευρά κάποιων πολιτικών κομμάτων να χωρίσουν τον κυπριακό λαό, καλλιεργώντας τον φόβο. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση. Πρέπει να αρθούμε πρώτα εμείς, τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, στο ύψος των περιστάσεων. Να μην λειτουργούμε με μικροκομματικό τρόπο. Να δείξουμε ότι πραγματικά έχουμε την απαραίτητη ψυχραιμία και την ικανότητα να διαχειριστούμε δύσκολες και κρίσιμες φάσεις και να κρίνουμε, επαναλαμβάνω, από το τελικό αποτέλεσμα, αν και εφόσον υπάρξει τελικό αποτέλεσμα, γιατί κανένας δεν μπορεί να ξέρει αν θα έχουμε τελικό αποτέλεσμα”, σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Όπως πρόσθεσε, “εμείς τουλάχιστον με τα δεδομένα, τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή μπροστά μας, δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθούν τα πράγματα, αν δηλαδή θα έχουμε συμφωνία ή αν θα έχουμε ναυάγιο». Γι` αυτό, είπε, «καλά κάνουμε να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και να κρίνουμε με βάση το αποτέλεσμα το οποίο θα υπάρχει. Αυτό θα πράξουμε ως κόμμα σκεπτόμενοι πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού”.
 
 Συμμαχία Πολιτών: Να δοθούν τα έγγραφα των συνομιλιών στα κόμματα 
“Ύστατη εισήγηση”, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, έστω και αύριο, να δοθούν στα πολιτικά κόμματα τα έγγραφα των συνομιλιών, μια πρακτική που κατά τον ίδιο ακολουθούσαν όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Ζήτησε επίσης όπως συμπεριληφθεί εμπειρογνώμονας της Συμμαχίας Πολιτών στη διαπραγματευτική ομάδα όπως έχει γίνει με άλλα κόμματα. «Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική συλλογική διαβούλευση. Δεν έχει κανένα συλλογικό χαρακτήρα ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ενημερώνει πάντοτε εκ των υστέρων τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τετελεσμένα και ειλημμένες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί κανένας προβληματισμός . Εξέφρασε διαφωνία με την άρνησή του Προέδρου Αναστασιάδη  να καταθέσει στα κόμματα και στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου όλα τα έγγραφα των συνομιλιών». «Αυτή η άρνηση του Προέδρου μας γεννά πολλά ερωτηματικά», ανέφερε, προσθέτοντας «μακάρι να διαψευσθούμε».

Θεοχάρους: Επιβάλλεται αναθεώρηση στρατηγικής στο κυπριακό
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους εξέφρασε διαφωνία με τη διαδικασία, τη μεθόδευση, τη στόχευση και τη νομική βάση των συνομιλιών. «Όσον αφορά το Κυπριακό, η δική μας η θέση είναι ότι, ναι, οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας τα έγγραφα τα οποία αφορούν τις συνομιλίες, καθώς επίσης και τις σημειώσεις που λαμβάνονται από τις πρόσφατες εντατικές συνομιλίες για να μπορούμε να διατυπώνουμε μια ορθότερη εκτίμηση για τα τεκταινόμενα και ως προς ποια κατεύθυνση κινείται η όλη διαδικασία», ανέφερε στις δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό η κ. Θεοχάρους. Κληθείσα να σχολιάσει την αποχώρηση δύο αρχηγών κομμάτων από τη σύσκεψη, η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι «έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις γιατί αποχώρησαν από τη σύσκεψη επιμένοντας ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί σήμερα η συζήτηση για το τι θα γίνει αύριο στις συνομιλίες και όχι εκ των υστέρων να ενημερωθούμε αύριο για το τι έχει προκύψει από τις συνομιλίες».

Περδίκης: Πολύ αρνητικός ο ΠτΔ
Τη θέση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολύ αρνητικός στην ενημέρωση των κομμάτων για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος απεύθυνε έκκληση για συνεργασία όλων των κομμάτων προς αντιμετώπιση των αρνητικών ενεργειών του Προέδρου. Για τη αποχώρηση των αρχηγών ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είπε ότι «παρά το δικαιολογημένο θυμό και την απογοήτευση των δύο κομμάτων όφειλαν κατά την άποψή μας να παραμείνουν στη σύσκεψη να εκφράσουν την αντίθεσή τους, αλλά και τη θέση τους στα υπόλοιπα πολύ σημαντικά θέματα”. Αφού, όπως είπε, και τα δύο κόμματα έχουν πολλά να προσφέρουν. Απεύθυνε επίσης έκκληση «να υπάρξει συνεργασία στην αντιμετώπιση των αρνητικών ενεργειών της κυβέρνησης δυστυχώς σε όλα τα επίπεδα».

ΕΛΑΜ: Οι 2 αρχηγοί έπρεπε να μείνουν στη συνεδρία
Το ΕΛΑΜ θα προσέλθει στην αυριανή συνάντηση στο Προεδρικό για το Κυπριακό με τις δικές του προτάσεις που θα θέτουν το Κυπριακό στις ορθές του βάσεις, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Χρίστο Χρίστου.  «Θα έρθουμε αύριο στη συγκεκριμένη σύσκεψη για να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις, όχι μόνο για τις συνομιλίες οι οποίες διεξάγονται αυτή τη στιγμή και κατά τη δική μας άποψη είναι σε λάθος δρόμο κατά αλλά για επαναχάραξη του κυπριακού ζητήματος στις ορθές του βάσεις», ανέφερε. Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση των αρχηγών ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ο κ. Χρίστου είπε ότι «και εμείς ήμασταν ανάμεσα αυτών που ζήτησαν να γίνει το Εθνικό Συμβούλιο πριν το κοινό ανακοινωθέν ή το δελτίο Τύπου όπως το χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση». Θεωρώ, πρόσθεσε ότι οι αρχηγοί έπρεπε να μείνουν στη συνεδρία διότι η συνεδρία αφορούσε άλλα θέματα εξίσου σημαντικά και τα οποία αφορούν ολόκληρο τον πληθυσμό.
 

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη
Στεφάνου: Λιασή και Ακανσόι έκαναν την τραγωδία μάχη κατά του εθνικισμού
Διαχειρίσιμο το γεωπολιτικό ρίσκο για GSI, σαφής στήριξη από ΗΠΑ-Τι συζήτησαν οι δύο Υπουργοί
Τρεις Κύπριοι Ευρωβουλευτές υπέρ της έγκρισης της νέας Κομισιόν και τρεις κατά
Tο ενδεχόμενο πρόωρων «εκλογών» στηρίζει και ο Αρικλί στα κατεχόμενα
Ένα βήμα πιο κοντά στο visa waiver από τις ΗΠΑ η Κύπρος
Ο απολογισμός της Βουλής-Εξέτασε 203 νομοσχέδια και 64 προτάσεις νόμου η Ολομέλεια
Οι αντιπρόεδροι του Volt ανακοίνωσαν ότι διεκδικούν την προεδρία του κόμματος
Πιάνουν δουλειά οι νέοι «υπουργοί» της ΕΕ-Πώς χωρίστηκαν οι αρμοδιότητες στην Επιτροπή