Προειδοποιητικές επιστολές της ΕΕ για μη εναρμόνιση - Αρνητική πρωταθλήτρια η Κύπρος
13:36 - 13 Σεπτεμβρίου 2016
Ενώπιον δεκάδων προειδοποιητικών επιστολών από την ΕΕ για μη εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο βρίσκεται η Κύπρος, με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών να θέτει το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρείται, σε αρκετές περιπτώσεις, στην κατάθεση ενώπιον του κοινοβουλίου εναρμονιστικών και άλλων νομοθετημάτων, με αποτέλεσμα τη μη διεξοδική και επαρκή μελέτη τους, από τη Βουλή, λόγω του κατεπείγοντος του χαρακτήρα τους.
Μέχρι την 31 Αυγούστου έπρεπε να είχαν περάσει 41 εναρμονιστικά νομοσχέδια, από τα οποία δεν έχει περάσει ούτε ένα.
«Έχουμε κουραστεί ως Βουλή και ως Βουλευτές να ακούμε ότι δεν γίνεται η ανάλογη μελέτη των νομοθετημάτων και ψηφίζονται από τη Βουλή. Οι ευθύνες πάντα βαραίνουν τη Βουλή και τους Βουλευτές, η οποία έχει καταντήσει να είναι η συτζιά του μαύρου» - κατά την έκφρασή του - δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου.
Η εκτελεστική εξουσία, είπε, διαχρονικά από την ώρα ένταξή μας στην ΕΕ έρχεται πάντα την τελευταία στιγμή, και ενώ είμαστε ως κράτος ενώπιον τιμωρίας από την ΕΕ για μη ψήφιση και εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, μέχρι το τέλος του προηγούμενου χρόνου η Κύπρος είχε 47 προειδοποιητικές επιστολές, ενώ για φέτος μέχρι στιγμής έχει 27 προειδοποιητικές επιστολές. Είπε ακόμα ότι μέχρι την 31 Αυγούστου έπρεπε να είχαν περάσει 41 εναρμονιστικά νομοσχέδια, από τα οποία δεν έχει περάσει ούτε ένα.
«Έχουμε κατορθώσει να είμαστε πρωταθλητές. Ό,τι δεν κατόρθωσε να κάνει το ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια, η ΑΕΚ, η Ανόρθωση, το κατόρθωσε το κυπριακό κράτος. Πρωταθλητές Ευρώπης, αρνητικοί όμως», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, το θέμα θα απασχολήσει την απογευματινή συνεδρία του Υπουργικού γιατί πρέπει να βρεθεί ένας συντονιστικός μηχανισμός ώστε να ελέγχεται η πορεία των νομοθετημάτων μέχρι να φθάσουν στη Βουλή και να δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος στη Βουλή, δύο τουλάχιστον μηνών, για να τα ψηφίσει.
Ταυτόχρονα, είπε, θα αναλάβει πρωτοβουλία για άτυπη συζήτηση του θέματος με την Προεδρία και τη Γενική Εισαγγελία ώστε να εξεταστούν τρόποι επίλυσης του ζητήματος.
Ο κ. Ζαχαρίου είπε πως Γενική Εισαγγελία και Υπουργεία επιρρίπτουν ευθύνες η μία πλευρά στην άλλη για την καθυστέρηση. Παράλληλα η Γενική Εισαγγελία υποστηρίζει ότι δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό, ωστόσο ο κ. Ζαχαρίου, ανέφερε πως παρόμοιου μεγέθους χώρες όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο έχουν 22 και 24 προειδοποιητικές επιστολές αντίστοιχα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι το αρνητικό αυτό φαινόμενο, της κατάθεσης νομοσχεδίων στη Βουλή την τελευταία στιγμή, παρατηρείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
«Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί» είπε ο κ. Δαμιανού, σημειώνοντας ότι στη σημερινή συνεδρία παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο αλληλοεπίρριψης ευθυνών μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και των Υπουργείων, τμημάτων και υπηρεσιών του κράτους.
«Αναγνωρίζουμε τον τεράστιο όγκο εργασίας που βρίσκεται στους ώμους της Νομικής Υπηρεσίας και επομένως το κράτος πρέπει να μεριμνήσει ώστε να αποφορτωθεί αυτός ο όγκος εργασίας, αλλά δεν μας αφορά πού βρίσκεται το πρόβλημα. Προφανώς βρίσκεται σε κάποια δώματα της εκτελεστικής εξουσίας και της Κυβέρνησης» σημείωσε.
Όπως ανέφερε, έχουν δοθεί κάποιες προθεσμίες, ούτως ώστε να υπάρξει βελτίωση.
Η Επιτροπή συζήτησε ακόμα την άσκηση αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου μέσω της υποβολής ερωτήσεων από τους Βουλευτές προς τα αρμόδια Υπουργεία, με τον κ. Δαμιανού να αναφέρει ότι δεν ανταποκρίνονται επαρκώς σε απαντήσεις που πρέπει να δοθούν σε Βουλευτές, πόσο μάλλον σε σχέση με πολίτες που περιμένουν μήνες και χρόνια για ένα διάβημά τους έναντι του κράτους και των θεσμών.
«Είναι ένα δείγμα του βάθους και της ποιότητας της δημοκρατίας και της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών» κατέληξε στις δηλώσεις του.
Πηγή: ΚΥΠΕ