Την Τετάρτη η ετυμηγορία της ΕΔΕΚ για το Εθνικό Συμβούλιο

Στον απόηχο των σημερινών εξελίξεων κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και της αποχώρηση Παπαδόπουλου και Σιζόπουλου από τη συνεδρία, συνέρχονται αύριο το πρωί τα όργανα της ΕΔΕΚ για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.
 
«Η σημερινή απόφαση δεν είναι προσωπική, αλλά έγινε μετά από διαβούλευση με όλα τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, τα οποία ομόφωνα έδωσαν την εξουσιοδότηση για να αποχωρήσω αυτή τη στιγμή από τη σύσκεψη του ΠτΔ”, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, εξερχόμενος του Προεδρικού.

Ερωτηθείς εάν αύριο τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν την επ` αόριστο μη συμμετοχή τους στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Σιζόπουλος είπε: “Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι που αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το προεξοφλήσω. Το θέμα θα τεθεί αύριο σε συνεδρία της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα πάρει ενδεχομένως την κατ` αρχήν απόφαση και ίσως στη συνέχεια το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή να κάνει την επικύρωση”.

«Ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι τόσο περιθωριακός και ούτε το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να καταλήξει σε μια ομήγυρη των αρχηγών των κομμάτων, για την εκ των υστέρων ενημέρωση, για τα όσα λαμβάνουν χώρα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σιζόπουλος.

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ τέθηκε θέμα ότι εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δέχθηκε προτάσεις για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου και επιμένει να παραμείνει στο θεσμό του συμβουλευτικού σώματος προς τον ΠτΔ, ζητήσαμε ακριβώς ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά σήμερα που υπάρχει μια κρίσιμη εξέλιξη στο Κυπριακό και βρίσκεται σε μια πάρα πολύ σοβαρή φάση, πριν η δική μας πλευρά καταθέσει ή αποδεχθεί ενδεχομένως προτάσεις πάνω στα βασικά και τα ουσιώδη ζητήματα, που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις να γίνεται προηγουμένως μια ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση θέσεων, προτάσεων και προβληματισμών, έτσι ώστε να ενισχύεται και η θέση, η οποία θα κατατεθεί από τον ΠτΔ, αλλά και η διαπραγματευτική του ικανότητα”.

“Δυστυχώς από την πλευρά του ΠτΔ τέθηκε ζήτημα, το οποίο θεωρούμε ότι είναι απαξιωτικό προς ορισμένα κόμματα, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, κυρίως, διότι οι απόψεις μας είναι αντίθετες με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ως εκ τούτου γιατί να τις ακούσουμε”, είπε.

Σημείωσε πως “ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι τόσο περιθωριακός και ούτε το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να καταλήξει σε μια ομήγυρη των αρχηγών των κομμάτων, για την εκ των υστέρων ενημέρωση, για τα όσα λαμβάνουν χώρα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό”.

Όπως πρόσθεσε “μετά από αυτή την εξέλιξη και σε συνεννόηση με την υπόλοιπη ηγεσία της ΕΔΕΚ έχουμε διακόψει τη συμμετοχή μας στη σημερινή συνεδρία των πολιτικών αρχηγών, επιφυλασσόμενοι να καθορίσουμε μέσα από τα συλλογικά όργανα το κόμματος την τελική μας θέση όσον αφορά τη συμμετοχή μας ή όχι σε αυτή τη μορφή του Εθνικού Συμβουλίου, όπως επιχειρείται αυτή τη στιγμή να διαμορφωθεί”.

Επιπρόσθετα, είπε ότι από τη μέρα ανάληψης του στην προεδρία της ΕΔΕΚ έχει θέσει ζήτημα προς τον ΠτΔ ότι η ΕΔΕΚ δεν εκπροσωπείται στη διαπραγματευτική ομάδα και παρά το γεγονός ότι κατ` επανάληψη ζητήθηκε η δυνατότητα να οριστεί μέλος στη διαπραγματευτική ομάδα, με διάφορες δικαιολογίες και προσχήματα αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα.

“Αντιλαμβάνεστε”, συνέχισε, “ότι δεν μπορεί ένα πολιτικό κόμμα, ανεξάρτητα από το εκλογικό του μέγεθος και εκτόπισμα, με την ιστορία της ΕΔΕΚ και τη συμμετοχή που έχει η ΕΔΕΚ μέχρι σήμερα στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, αλλά και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, στην ουσία να παραμένει στο σκοτάδι και να ενημερώνεται πάντα εκ των υστέρων για τα όσα ο ΠτΔ και οι συνεργάτες του έχουν αποφασίσει”.

Για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διαβεβαίωσε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα, ωστόσο ανέφερε ότι στη σημερινή σύσκεψη με πέντε σοβαρά θέματα να τίθενται στην ημερήσια διάταξη δεν πρόκειται να γίνει ουσιαστική συζήτηση.

“Αν το ζήτημα”, είπε, “ήταν οι πολιτικές κατευθύνσεις θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να γίνει στη σύσκεψη των κομμάτων με τον ΠτΔ και να ληφθούν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και την ίδια στιγμή στη βάση των πολιτικών αποφάσεων να δρομολογηθούν όλα τα υπόλοιπα. Αυτή τη στιγμή δρομολογούνται ως νομοσχέδια χωρίς να υπάρξει πολιτική κατεύθυνση. Και αυτή η σύσκεψη δεν είναι σύσκεψη ουσίας, αλλά είναι επικοινωνιακού -αν όχι- και προεκλογικού χαρακτήρα”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια