Μογκερίνι: Πολιτική βούληση από την Άγκυρα για λύση του Κυπριακού

Για σαφή πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας, για λύση του Κυπριακού, έκανε λόγο την Τρίτη η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μιλώντας στο Στρασβούργο, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση για εξελίξεις στην Τουρκία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, η κ. Μογκερίνι είπε πως η ΕΕ και η Τουρκία είναι τη στιγμή αυτή πρόθυμες να διευκολύνουν και να πετύχουν μια λύση στο Κυπριακό, για να μπορέσει να υπάρξει μια συμφιλίωση στην ευρύτερη περιοχή και στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Είπε πως το Κυπριακό ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα που συζήτησε στην Τουρκία κατά την επίσκεψή της εκεί περασμένη την Παρασκευή μαζί με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και τις Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις, Γιοχάνες Χαν. Επεσήμανε πως το ζήτημα της Κύπρου είναι κλειδί για μας στην ΕΕ και πως διαπίστωσαν στην `Αγκυρα σαφή πολιτική θέληση "να προχωρήσουμε εκεί που και εμείς επιθυμούμε”.

Αναφερόμενη στο διάλογο ΕΕ - Τουρκίας, η κ. Μογκερίνι είπε πως έστειλαν ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΕ θέλει να έχουν ένα εποικοδομητικό και εντατικό διάλογο για να προχωρήσουν όλα τα θέματα της κοινής τους συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική, την ενέργεια, το εμπόριο, την απελευθέρωση θεωρήσεων, την μετανάστευση την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Κυρίως θα πρέπει να συνεργαστούμε ανοικτά και με ειλικρίνεια επί όλων των θεμάτων σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, επεσήμανε, προσθέτοντας πως η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου κινδύνεψε να στείλει τη χώρα πίσω σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο της ιστορίας της. Θα αποσταθεροποιούσε μια περιοχή που δεν χρειάζεται περαιτέρω αποσταθεροποίηση, ανέφερε.

Για αυτό παρενέβηκα, επεσήμανε, υπέρ των δημοκρατικά εκλελεγμένων θεσμών της Τουρκίας μόλις ενημερώθηκα. Είπε πως έστειλε ένα tweet υπέρ των δημοκρατικά εκλελεγμένων θεσμικών οργάνων πολύ πριν ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα του πραξικοπήματος. “Το σκεφτήκαμε πολύ αλλά το κάναμε χωρίς κανένα δισταγμό πολύ πριν τα μεσάνυκτα. Το κάναμε πρώτοι πριν αντιδράσουν δημόσια άλλοι εταίροι. Για μας στην ΕΕ ήταν πάντοτε απολύτως σαφές ότι στον κόσμο μας και κυρίως στην περιοχή μας δεν υπάρχει περιθώριο για κάποια προσπάθεια να αναλάβουν την εξουσία οι στρατιωτικοί και ακόμα περισσότερο σε μια υποψήφια χώρα”, ανέφερε η κ. Μογκερίνι.

Είπε πως "ξεκαθαρίσαμε πως η Τουρκία θα πρέπει και πάλι να στραφεί στις αρχές και τις αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοκρατίας και που προστάτευσαν και υπερασπίστηκαν οι Τούρκοι την ημέρα της απόπειρας του πραξικοπήματος- κράτος δικαίου, ελευθερίες, πολυφωνία, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης προς όλους του δικαιώματος της δίκαιης δίκης".

Σημειώνοντας πως εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εναντίον πολλών δημοσιογράφων και πολλών άλλων στη χώρα μετά το πραξικόπημα, η κ. Μογκερίνι είπε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι όσοι είχαν ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, όμως οποιαδήποτε κατηγορία πρέπει να αντιμετωπιστεί με το σωστό τρόπο και πρέπει όλες οι εγγυήσεις της δίκαιης δίκης να παρασχεθούν.

Ανέφερε ακόμη πως είναι απαραίτητη η ανεξάρτητη παρακολούθηση των δικών και πως ενθάρρυναν ιδιαίτερα τη συνεργασία των τουρκικών αρχών με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα θέματα αυτά.

Ως εταίροι πρέπει να είμαστε ανοικτοί ειλικρινείς, δημιουργικοί, να έχουμε σεβασμό ο ένας στον άλλο, και να δουλεύουμε μαζί, και αυτό το κάνουμε. Θεωρώ ότι ο διάλογός μας ενδεχομένως να βοηθήσει την Τουρκία να ξεπεράσει τη δύσκολη στιγμή, πρόσθεσε.

Η κ. Μογκερίνι χαρακτήρισε το Κουρδικό και το Συριακό ως δυο δύσκολα ζητήματα που είναι κρίσιμης σημασίας στο διάλογο ΕΕ – Τουρκίας.

Είπε πως το Κουρδικό αποτέλεσε το επίκεντρο των συναντήσεών τους στην Αγκυρα και με την Κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως κάθε είδους βία πρέπει να σταματήσει και να παραδοθούν τα όπλα και να ξεκινήσει μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία. Ανέφερε πως το θέμα των 28 εκλεγμένων δημάρχων και του διορισμού προσωρινών αντικαταστατών είναι ένα θέμα που απασχολεί την ΕΕ.

Για το Συριακό είπε πως στις συνομιλίες στην `Αγκυρα συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Ανέφερε πως αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα και πως συμφώνησαν πως μόνο μια πολιτική διαδικασία και πολιτική μετάβαση θα φέρει ειρήνη και δημοκρατία στη χώρα.

Συμφωνήσαμε επίσης επί των βασικών αρχών που θα πρέπει να οδηγήσουν τη Συρία στο μέλλον, με προστασία όλων των μειονοτήτων σε ένα κράτος που δεν θα κάνει θρησκευτικούς διαχωρισμούς, ανέφερε.

Είπε επίσης πως η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η πολιτική διαδικασία είναι δυο τομείς στους οποίους μπορεί η ΕΕ να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, και εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει ένας χώρος για να ανοίξει το πολιτικό και το ανθρωπιστικό έργο.

Η Μογκερίνι ανέφερε πως η Τουρκία είναι κρίσιμος εταίρος στην περιοχή,"με την οποία έχουμε κάποια κοινά συμφέροντα", σημειώνοντας παράλληλα πως οι κοινωνίες της Ευρώπης και της Τουρκίας απομακρύνονται η μια από την άλλη και αυτό είναι ανησυχητικό.

Επεσήμανε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη για διατηρήσει υγιείς και ζωντανούς τους δεσμούς, ειλικρινείς, ανοικτούς, εποικοδομητικούς και πραγματικούς μέσω του διαλόγου με όλα τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας, το τουρκικό κοινοβούλιο και την κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία.

Από την πλευρά, του ο Επίτροπος Χαν είπε πως η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία να επανασταθεροποιηθεί, σημειώνοντας πως αυτό είναι προς το συμφέρον και των πολιτών της Ευρώπης γιατί αν υπάρχει δίπλα μας μια χώρα 80 εκατομμυρίων σε κατάσταση αστάθειας,τότε μπορούν να συμβούν πολλά, με άμεσες επιπτώσεις και στην Ευρώπη. Υπογράμμισε πως πρέπει να επανέλθουν το κράτος δικαίου και η οικονομική σταθερότητα.

Αναφέρθηκε στο σοκ που προκάλεσε η απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα, σημειώνοντας παράλληλα πως μια υποψήφια για ένταξη χώρα πρέπει να δρα με τα υψηλότερα επίπεδα κράτους δικαίου.

Ο κ. Χαν είπε επίσης πως δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την Τουρκία μόνο από την οπτική γωνιά ότι ο Ερντογάν είναι Πρόεδρός της.

Ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία και στο προσφυγικό και ιδιαίτερα τις περιοχές και τις πόλεις που φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες και πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις σε κάποιες χώρες της `Ενωσης, μεταξύ των μελών της τουρκικής μειονότητας και του υπόλοιπου πληθυσμού, σημειώνοντας πως αυτό δεν είναι μόνο καθήκον της ΕΕ αλλά και των ιθυνόντων της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης Ευρωβουλευτές που έλαβαν το λόγο καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ενώ παράλληλα διατύπωσαν επικρίσεις για τις πολιτικές Ερντογάν στο Κουρδικό, στο Συριακό και το Κυπριακό καθώς και για τις μαζικές διώξεις πολιτών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

`Εγιναν μάλιστα αναφορές σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυθαιρεσία εκ μέρους του κ. Ερντογάν, ενώ ακούστηκαν και απόψεις υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας καθώς και επικρίσεις για τη στάση της ΕΕ έναντι της χώρας αυτής και των πολιτικών της Τουρκίας που δεν συνάδουν με τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Κατά τη συζήτηση, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου ρώτησε την Ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι, ύστερα από δική της παρέμβαση στη συζήτηση, αν με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία, με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ζήτημα των Κούρδων, το ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις προϋποθέσεις που τίθενται από την ΕΕ και ιδιαίτερα δεν σέβεται το πρωτόκολλο της `Αγκυρας για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει να πιστεύει ότι η Τουρκία αποτελεί στρατηγικό και κρίσιμο εταίρο για την ΕΕ. Απευθυνόμενος εξάλλου στην κ. Μογκερίνι επεσήμανε πως το κλειδί της λύσης του Κυπριακού είναι στην Τουρκία.

Η κ. Πίρι απάντησε πως η Τουρκία είναι εταίρος της ΕΕ, σημειώνοντας πως με το να κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία, το να μην συνομιλούμε με την Κυβέρνηση δεν θα λυθούν τα προβλήματα

Ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου ανέφερε πως το τί συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία είναι μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Ανέφερε πως ενόσω η ΕΕ και οι εκπρόσωποί της συμπεριφέρονται ως να εκπροσωπούν μια φυλλορροούσα δύναμη είναι φυσικό να διαλεγόμαστε με την Τουρκία με ένα τρόπο που τη διευκολύνει και διευκολύνει τον κ. Ερντογάν να συνεχίσει την αντιδημοκρατική στάση του απέναντι στους πολίτες του. Επέκρινε τη στάση της Τουρκίας στο Κουρδικό και το Συριακό, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να απαιτεί να εγγυηθεί ο τουρκικός στρατός τη δημοκρατία της Κύπρου όταν ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατία μέσα στην ίδια την Τουρκία.

Ο Ευρωβουλετής Κώστας Μαυρίδης υπέβαλε ερώτηση προς την Ευρωβουλευτή Κοράτσα Μπιλντ, ύστερα από δική της παρέμβαση, αν με όλα αυτά που γίνονται υπάρχει κράτος δικαίου στην Τουρκία και μπορεί να έχει κανείς δίκαιη δίκη στη χώρα.

Η κ. Μπιλντ απάντησε πως για να πετύχουμε αποτελέσματα σε μια χώρα κρίσιμη για την ΕΕ χρειάζεται διάλογος, πως επιτιθέμενοι κατά μιας υπερήφανης χώρας δεν θα πετύχουμε αποτελέσματα.

Σε γραπτή του δήλωση για το θέμα της Τουρκίας, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε πως δυστυχώς τα συμφέροντα και οι σκοπιμότητες κυριαρχούν έναντι όποιων αρχών και αξιών, οι οποίες θα έπρεπε απαρέγκλιτα να καθοδηγούν τις πολιτικές της ΕΕ.

“Δυστυχώς παρατηρούμε για άλλη μια φορά να γίνεται προσπάθεια εξημέρωσης του θηρίου λόγω του πολύ πετυχημένου εκβιασμού του κ. Ερντογάν με το προσφυγικό”, επεσήμανε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Κάλυψαν την τρύπα με τα προσωπικά δεδομένα, έμειναν άλλα κενά για τη βία και παρενόχληση στην εργασία
Κόλλησαν οι διαδικασίες για αφαίρεση του συρματοπλέγματος στην Πράσινη Γραμμή
Συνεδρία Υπουργού Γεωργίας με αγροτικές οργανώσεις-Επί τάπητος ανομβρία και επιδότηση γεωργών
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη
Η εύθραυστη εκεχειρία στο Λίβανο και τα τρωτά της σημεία-Πώς η εκλογή Τραμπ επηρέασε την απόφαση των πλευρών
Η καθυστερημένη συγγνώμη της μαθήτριας για το ψέμα που οδήγησε στον αποκεφαλισμό του καθηγητή Πατί
Παρέμβαση στην Ελευθεροτυπία λόγω έξωθεν παρεμβάσεων στην ΕΑΚ κατήγγειλαν βουλευτές και δημοσιογράφοι
Στεφάνου: Λιασή και Ακανσόι έκαναν την τραγωδία μάχη κατά του εθνικισμού
Πυρά Παμπορίδη για τα τεκταινόμενα στην Υγεία-«Το γινάτι βγάζει μάτι»