Τα σκάνδαλα με φόντο την αστυνομία που έφεραν άρον άρον… «άδειασμα» καρεκλών

Σπάνιο φαινόμενο αποδεικνύεται στις μέρες μας η παραίτηση κρατικού αξιωματούχου, έστω για λόγους  ευθιξίας, έπειτα από διάφορα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αφού ως γνωστόν μετά από κάθε περίπτωση το μπαλάκι των ευθυνών πάει και έρχεται. Αποτέλεσμα κάποιοι να επιμένουν να βρίσκονται καλά γραπωμένοι στις καρέκλες τους μέχρι… νεωτέρας.

Όπως διαπιστώνεται, τα ΜΜΕ διαδραματίζουν ένα καθοριστικό ρόλο στην παραίτηση ή στην παύση ή στην μετάθεση ενός κρατικού αξιωματούχου, καθώς όσο ένα σκάνδαλο βρίσκεται στα συρτάρια «ούτε γάτα ούτε ζημιά» ενώ μετά τις διαστάσεις που προσλαμβάνει ενδεχομένως να προκύψουν και ευθύνες. Αν βέβαια οι γνωστοί άγνωστοι το επιθυμούν, αλλιώς το κουκούλωμα πάει σύννεφο και κάποιοι αποδεικνύονται ελέφαντες…    

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, με φόντο σκάνδαλα που προέρχονται από την αστυνομία ή τις Κεντρικές φυλακές, τις θέσεις τους «εγκατέλειψαν» άρον άρον δυο Υπουργοί Δικαιοσύνης, Νίκος Κόσιης και Κύπρος Χρυσοστομίδης, τρείς Αρχηγοί Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης, Ιάκωβος Παπακώστας και Μιχαλάκης Παπαγεωργίου, ενώ σε χρόνο «ντε τε» άδειασε την θέση του ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου και δυο Διευθυντές των Κεντρικών Φυλακών Μιχαλάκης Χατζηδημητρίου και Γιώργος Τρυφωνίδης.

Κάποιοι από αυτούς παραιτήθηκαν, κάποιους άλλους όμως τους «παραίτησαν» ενώ κάποιοι από αυτούς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και στην συνέχεια βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμέτωποι και με ποινικά αδικήματα.

Πρωτοφανής «μαζική φυγή» κρατικών αξιωματούχων έφερε η απόδραση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπείου Κίτα άλλως «Αλ Καπόνε» η οποία στιγμάτισε την αστυνομία καθώς στην υπόθεση είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί αστυνομικοί, προϊστάμενοι τμημάτων, δεσμοφύλακες καθώς και ο Διευθυντής του σωφρονιστικού ιδρύματος   

Σεπτέμβριος 2002: Οι παραιτήσεις Κόσιη και Αγγελίδη με φόντο κομπίνα με κλεμμένα οχήματα

Στον απόηχο ενός σκανδάλου με την εμπλοκή ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας σε υπόθεση παράνομης συναρμολόγησης πολυτελών οχημάτων με εξαρτήματα κλεμμένα από το εξωτερικό, ανάγκασαν τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Νίκο Κόσιη και Αρχηγό Αστυνομίας Αντρέα Αγγελίδη να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

Το σκάνδαλο πήρε διαστάσεις όταν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης άνδρες της Αστυνομίας απέφυγαν να εισέλθουν σε οικία υπόπτου, παρά το γεγονός ότι είχαν ένταλμα έρευνας και ενώ είχαν διαπιστώσει ότι ο ύποπτος που ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας, έκαιγε με την βοήθεια ενός ακόμη προσώπου, σημαντικά έγγραφα τα οποία τον ενέπλεκαν περίτρανα στην υπόθεση.   

Ανάμεσα στους αγοραστές συναρμολογημένου πολυτελούς αυτοκινήτου ήταν και ο γιος του Αρχηγού της Αστυνομίας. Ωστόσο ο Αρχηγός είχε μιλήσει για «πλεκτάνη» στην οποία υποστήριξε ότι ήταν αναμεμιγμένος και ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, καθώς οι δυο άντρες βρίσκονταν στα «μαχαίρια».  

Μετά τα όσα είδαν τον φώς τη δημοσιότητας, τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο Αρχηγός αστυνομίας παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ενώ στο επίκεντρο είχε τεθεί το θέμα της διαφθοράς.  

Δεκέμβριος 2008: Μαζική «φυγή» λόγω… απόδρασης Αλ Καπόνε

Τα πάνω κάτω έφερε η απόδραση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, άλλως Αλ Καπόνε, κατά την νόμιμη κράτηση του στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν για έξι μήνες.

Ο ισοβίτης την «έκανε» από το δωμάτιό του δεύτερου ορόφου όπου νοσηλευόταν, χρησιμοποιώντας σκάλα, την οποία τοποθέτησαν συνεργάτες του. Στη συνέχεια αφού παρέλαβε πιστόλι, που ήταν κρυμμένο σε κάθισμα μοτοσικλέτας, η οποία εντοπίστηκε στην περιοχή του νοσοκομείου, εισήλθε σε όχημα στο οποίο επέβαιναν οι συνεργάτες του.   

Μέχρι τότε κανείς δεν κατάλαβε ότι ο ισοβίτης απέδρασε. Μέχρι που ένα όχημα εντοπίστηκε στη Λεωφόρο Στασικράτου, μετά από σχετική πληροφορία ότι κινείτο ύποπτο και ότι ενδεχομένως να επρόκειτο για διαρρήκτες. Όταν το όχημα με τα 4 πρόσωπα ανακόπηκε, ένας εξ αυτών, κατέβηκε και πρόταξε εναντίον των αστυνομικών πιστόλι.

Αμέσως άρχισε ανταλλαγή πυροβολισμών ενώ στην συνέχεια διέφυγαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη, χωρίς όμως να καταφέρουν να τους ανακόψουν και να τους συλλάβουν.

Τότε στο όχημα οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι βρισκόταν ο Αλ Καπόνε ο οποίος θα έπρεπε να ήταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου αλλά είχε δραπετεύσει, και αντί αυτός, στο δωμάτιο βρισκόταν η αλλοδαπή σύζυγος του, με την οποία ο κατάδικος ζούσε όλους τους μήνες της παραμονής του στο νοσοκομείο.

Τότε άρχισαν τα όργανα αφού η απόδραση Κίτα έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο Αρχηγός Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας υπέβαλαν την παραίτηση τους. 

  

Τρείς εβδομάδες αργότερα ο ισοβίτης εντοπίστηκε και συνελήφθη στο Παραλίμνι, όπου διέμενε στην οικία συγγενικού του προσώπου.

Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έθεσε σε διαθεσιμότητα το διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Μιχάλη Χατζηδημητρίου και τους λειτουργούς των Φυλακών Αντώνη Παπαποστόλου υπεύθυνο αξιωματικό ασφαλείας, Σταμάτη Ταραπουλούζη, Βοηθό Αστυνομικό Ασφάλειας, τον Ιωάννη Κύρο, δεσμοφύλακα, και τους έκτακτους δεσμοφύλακες Χριστόδουλο Τάκκα και Σαββάκη Μιχαήλ.
Στις 22 Μαΐου 2009, οι ποινικοί ανακριτές παρέδωσαν δύο ξεχωριστά πορίσματα στον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, αφού οι έξι από αυτούς εισηγήθηκαν την ποινική δίωξη του διευθυντή των Φυλακών, αξιωματικών, ακόμα και του Αρχηγού Αστυνομίας.

Ιανουάριος 2014: «Έφυγε νύχτα» ο Τρυφωνίδης από τις φυλακές…  

Οι απανωτές αυτοκτονίες στις Κεντρικές φυλακές και ο ντόρος που δημιουργήθηκε γύρω από άθλιες, όπως τις περιέγραφαν, συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στο σωφρονιστικό ίδρυμα ανάγκασαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να λάβουν μέτρα.

Ο τότε αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης δεχόταν αλλεπάλληλα πυρά από όλες τις κατευθύνσεις επιρρίπτοντας του ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί και χρεώνοντας του τις αυτοκτονίες με τον ίδιο όμως να μιλά για «κατευθυνόμενες αυτοκτονίες σε μια προσπάθεια να πλήξουν το όνομα του».

Ως εκ τούτου, και μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο κ. Τρυφωνίδης έφυγε άρον άρον από τη θέση του αναπληρωτή Διευθυντή, μεταθέτοντας τον πίσω στα αστυνομικά του καθήκοντα όπου ανέλαβε ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Για την κατάσταση στις Κεντρικές  Φυλακές δέχθηκε έντονη κρητική και ο πολιτικός του προϊστάμενος Ιωνάς Νικολάου με τα κόμματα να ζητούσαν την παραίτηση του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Τρυφωνίδης, επίσης έφυγε πυροβολώντας ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίζονταν σχετικά με τις αναφορές για τις άθλιες συνθήκες των κρατουμένων.

Μάρτιος 2014: Ο Ταλάτ… «έφαγε» τον Μιχαλάκη

Τον «ύπνο του δικαίου» πλήρωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχαλάκης Παπαγεωργίου τον οποίο έπαυσε άρον άρον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν σε εκδήλωση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη  Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό.

Η παράληψη του Αρχηγού Αστυνομίας να ενημερώσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης ήταν το κερασάκι στην τούρτα αφού είχαν προηγηθεί άλλα γεγονότα τα οποία προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος τον έπαυσε για «λόγους δημόσιου συμφέροντος».

Τα επεισόδια διαδραματίστηκαν στη Λεμεσό από περίπου 100 μέλη του ΕΛΑΜ για να εμποδίσουν ομιλία του πρώην ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.Η Αστυνομία έστειλε καθυστερημένα ενισχύσεις, παρότι είχε προειδοποιηθεί από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, 24 ώρες πριν από την αντισυγκέντρωση του ΕΛΑΜ.

Ο Αναστασιάδης τηλεφώνησε αμέσως μετά τα επεισόδια στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απολογούμενος ενώ τα γεγονότα διαδραματίστηκαν την ώρα των εξελίξεων των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Ωστόσο από την πλευρά του ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχαλάκης Παπαγεωργίου έφυγε από την θέση του πυροβολώντας αφού θεώρησε ότι έψαχναν αφορμή για να τον «καθαρίσουν».

Οι σχέσεις Αρχηγού και Υπουργού δεν ήταν οι καλύτερες και μάλιστα σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Παπαγεωργίου μετά την παύση του, ανέφερε ότι ο Ιωνάς Νικολάου «έδινε οδηγίες πίσω από την πλάτη του και παρέμβαινε στο έργο του», ενώ πρόσθεσε πως «ο υπουργός είχε επικοινωνήσει με καταζητούμενο αστυνομικό, τον οποίο ενημέρωσε προηγουμένως για τη σύλληψη του».

Όσον αφορά στην επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη, με την οποία του ανακοινώθηκε η παύση του από το αξίωμα του, ανέφερε πως «αυτά τα πράγματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Σεπτέμβριος 2015: Πρωτοφανής η απόλυση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα

Πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά χαρακτηρίστηκε το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ενώπιον του Ανωτάτου δικαστηρίου για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου για «απρεπής συμπεριφορά».

Η ολομέλεια του Ανωτάτου, ομοφώνησαν για την παύση του κ. Ερωτοκρίτου, που είχε ως φόντο την υπόθεση Προβιτέσια και την κόντρα του με τον κ. Κληρίδη, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταπέλτης.

Το Ανώτατο δικαστήριο ανέφερε συγκεκριμένα ότι «κρίνουμε ότι η προαναφερόμενη συμπεριφορά του Ρίκκου Ερρωτοκρίτου, η οποία εκδηλώθηκε με δημόσιες, αβάσιμες και σοβαρές καταγγελίες για διάπραξη σοβαρών ποινικών και άλλων αδικημάτων από τον Αιτητή (σ.σ. Γενικό Εισαγγελέα), για τις οποίες τελικά απολογήθηκε, συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά τόσο σοβαρή, που να δικαιολογεί την απόλυση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, από τη θέση του, κατά τον ίδιο τρόπο που απολύονται οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου».  

Επίσης στην απόφαση του χαρακτήρισε τον κ. Ερωτοκρίτου «ανίκανο για επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων του και, στα μάτια τρίτων, είναι εύλογη η αντίληψη ότι τέτοια συμπεριφορά τον καθιστά ακατάλληλο να συνεχίσει να επιτελεί τα υψηλά του καθήκοντα με επάρκεια και προς το δημόσιο συμφέρον, το οποίο το αξίωμα του προορίζεται να υπηρετεί. Τέτοια συμπεριφορά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους να περιαγάγει το αξίωμα και τους Θεσμούς, γενικότερα, σε ανυποληψία και σίγουρα δεν μπορεί να «θεραπευθεί», απλώς και μόνο με μιαν εκ των υστέρων απολογία και συγνώμη, έστω και αν ψήγματα της εκδηλώθηκαν και προηγουμένως με τα διά κινητού τηλεφώνου αποσταλθέντα μηνύματα, αλλά πάντως μετά τις αβάσιμες κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του αιτητή».  

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την υπόθεση που ήταν η αφορμή για να βγουν τα μαχαίρια, ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δικάζεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.  

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν άλλοι 24 παράνομοι αλλοδαποί-Άρχισαν οι διαδικασίες απέλασης
Καλώδια της ΑΗΚ έπεσαν σε οχήματα, εγκλωβίστηκαν δύο οδηγοί-Στις 87 οι κλήσεις για βοήθεια
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου για απαγωγή στη Λακατάμεια-Συγκρούστηκε με περιπολικό
Πυρκαγιά σε συνεργείο στη Λάρνακα-Κάηκαν ελαστικά και καναπέδες
Κόπηκαν δέντρα, έπεσαν αλουμίνια και πέτρες από υψώματα-Ζημιές από τους σφοδρούς ανέμους στη Λευκωσία
Διπλό χτύπημα βανδάλων σε Δημοτικό-Έκλεψαν 200 ευρώ που μάζεψαν οι μαθητές για φωτογραφίες
Αυτός καταζητείται από την Αστυνομία για την παραχάραξη των χαρτονομισμάτων στην Πάφο (pic)
Συνελήφθη 20χρονος για την κλοπή του μοιραίου οχήματος του θανατηφόρου στη Λάρνακα
Νέοι βανδαλισμοί σε σχολείο-Έκαψαν αίθουσα Γυμνασίου στη Λευκωσία
Την προεδρία του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) ανέλαβε η Κύπρος