Σχολεία  της υπαίθρου που κινδυνεύουν με κλείσιμο...

Με φόντο την αστυφιλία πέντε δημοτικά και οκτώ νηπιαγωγεία θα βάλουν λουκέτο αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών τους άμεσα. 

Μέχρι τώρα πάρα πολλά δημοτικά και νηπιαγωγεία στην ύπαιθρο έχουν κλείσει και πιθανόν να κλείσουν τις επόμενες χρονιές. Ειδικά στις περιοχές Πιτσιλιάς, και Μαραθάσας.
Είναι λυπηρό πανέμορφα χωριά να σβήνουν σιγά σιγά και να μην υπάρχει ελπίδα σωτηρίας.

Το Υπουργείο από πλευράς του κάνει ότι είναι δυνατό να εξυπηρετήσει τους μαθητές και να δώσει παράταση χρόνου σε σχολεία που κινδυνεύουν, ωστόσο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της αστυφιλίας.
Με φόντο την αστυφιλία λοιπόν, και  μετακίνηση του πληθυσμού στην πόλη, 5 δημοτικά και 8 νηπιαγωγεία της υπαίθρου με μειωμένο αριθμό μαθητών, κινδυνεύουν με κλείσιμο τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την νομοθεσία, δημοτικό σχολείο με αριθμό μαθητών μικρότερο από 15 ή από άλλο αριθμό που ορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο, γίνονται διευθετήσεις για να δημιουργηθεί περιφερειακό δημοτικό σχολείο κατά προτίμηση με τρεις δασκάλους.

Όσον αφόρα τα νηπιαγωγεία, ισχύ το ίδιο, με μόνη διαφορά ότι αυτό γίνεται όταν ο αριθμός των μαθητών είναι κάτω από 10.

Παρόλα αυτά, πέντε δημοτικά σχολειά  και οκτώ νηπιαγωγεία έχουν αριθμό μαθητών κάτω από το επιτρεπτό όριο.

Το ότι δεν έκλεισαν αυτά τα σχολεία μέχρι τώρα έγκειται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργικό Συμβούλιο δείχνουν ελαστικότητα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα στο δημοτικό σχολειό Κάμπου θα φοιτήσουν την φετινή χρονιά 6 μαθητές, στην Μαλούντα 10 , στην Ασγάτα 13 και στην Αλαμινό 6.

Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, φέτος θα φοιτήσουν 3 μαθητές στον Μουτουλά, 5 στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, 5 στον κάμπο της Τσακίστρας, 5 στην Ίνια, 6 στο Ριζοκάρπασο, 7 στην Παναγιά, 9 στα Καμπιά και 9 στον Πομό.
Το Υπουργικό Συμβούλιο αν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι οι οποίοι υποβάλλονται έντυποι από τις κοινότητες μέσω της αρμόδιας αρχής,  επιτρέπει την συνέχιση της λειτουργίας Δημοτικών Σχολείων με αριθμό μαθητών μικρότερο από 15 και νηπιαγωγείων μικρότερο από 10.
 
Κάποιοι από τους ιδιαίτερους λόγους μπορεί να είναι η προοπτική αύξησης των μαθητών τα επόμενα χρόνια ή κάποιο σχολείο το οποίο έχει αριθμό μαθητών κάτω από το όριο, να είναι πάρα πολύ απομακρυσμένο από άλλο σχολείο σε λειτουργία, ούτος ώστε οι μαθητές να χρειάζονται μεταφορικό μέσο και αρκετό χρόνο να μεταβαίνουν στο συγκεκριμένο σχολείο.
Το Υπουργείο σκεπτόμενο τους μαθητές δεν θέλει σε καμία περίπτωση να τους ταλαιπωρεί  και να τους δημιουργεί προβλήματα.

Εξίσου και το μη κλείσιμο του δημοτικού και νηπιαγωγείου στον Κάμπο και του νηπιαγωγείου  στο Μουτουλά αφού αυτά τα χωριά δεν έχουν κοντά τους άλλα σχολειά για να μεταβαίνον οι μαθητές.
Ενώ το σχολείο στο Ριζοκάρπασο δεν μπορεί να κλείσει γιατί οι μαθητές είναι εγκλωβισμένοι.

Παράλληλα, και μερικά δημοτικά σχολεία είναι σχετικά κοντά στο επιτρεπτό όριο. Του Ριζοκαρπάσου και του Πομού από 15 μαθητές, του Αγίου Ιωάννη Μαλούντας και Αψιού από  17, του Στρουμπιού 16 και στην Ίνια 19.
Επίσης άλλο πρόβλημα που δημιουργείται σε πολύ μικρά σχολεία,  είναι ότι δεν μπορεί να διδάσκει μόνο ένας δάσκαλος, αφού δεν το επιτρέπει ο νόμος'­  ένας δάσκαλος να διδάσκει όλες τις διδακτικές περιόδους.
 Έτσι  τις πλείστες φορές είναι 2 δάσκαλοι και άνω και κάποιες φορές ένας δάσκαλος και  πηγαίνει εκεί που παρίσταται ανάγκη αντικαταστάτης.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat