Α΄Δημοτικό Παλουριώτισσας: Τους έταξαν αντισεισμικά έργα και τα πήραν πίσω

Πρεμιέρα με διαμαρτυρίες γονέων και στο Δημοτικό Σχολείο Παλλουριώτισσας. Η εκ νέου αναβολή της αντισεισμικής αναβάθμισης του σχολείου, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου ότι τα έργα θα ξεκινούσαν εντός του μήνα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε για τους γονείς, οι οποίοι πραγματοποίησαν το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας στην αυλή των σχολικών εγκαταστάσεων. Όπως επισημαίνουν, το σχολικό συγκρότημα παρουσιάζει πολλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης επιδιόρθωσης, όπως η ύπαρξη ρωγμών στη στέγη, με αποτέλεσμα να στάζουν νερά, όπως και η σε πολλά σημεία καθίζηση του δαπέδου. Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο απαντά απροσδιόριστα ότι  το κτίριο είναι ασφαλές και πως τα παιδιά δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο!
 
 
 
Σύμφωνα με τον σύνδεσμο γονέων του σχολείου, η ανάγκη για εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του σχολείου προέκυψε  μετά από μελέτες και διαδικασίες  ετών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν από έξι χρόνια. Μετά από αρκετές συζητήσεις, το υπουργείο Παιδείες με επιστολή του στη Σχολική Εφορία Λευκωσίας τον Ιούλιο του 2015, ενημέρωνε ότι οι εργασίες αναμενόταν να ξεκινήσουν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 2015.  Βεβαίως οι εργασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ και ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό του στον εορτασμό για τα 111 χρόνια λειτουργίας του σχολείου στις 25 Μαΐου 2016,  ανακοίνωσε την έγκριση 1.3 εκ ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017 για αντισεισμική αναβάθμιση και άλλες εργασίες αναβάθμισης και συντήρησης των υποδομών του σχολικού συγκροτήματος. «Βασική επιδίωξη μας είναι να εξασφαλίζουμε στα παιδιά  ποιοτική εκπαίδευση σε ασφαλείς συνθήκες, ώστε ο χρόνος παραμονής στο σχολείο να είναι
καθόλα δημιουργικός, παραγωγικός και ευχάριστος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός τότε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του!
 
 
Οι γονείς ανέμεναν την έναρξη των έργων τον τρέχων μήνα. Αντ’ αυτού πληροφορήθηκαν πως ούτε και φέτος θα ξεκινούσαν τα έργα. Το γεγονός προκάλεσε οργή  και αγανάκτηση ανάμεσα στους γονείς, οι οποίοι  επισημαίνουν ότι εξ αιτίας της αναβολής των εργασιών, επηρεάζεται και ο προγραμματισμός των εργασιών συντήρησης  του σχολικού κτηρίου, της αυλής, της αγοράς εξοπλισμού κ.α.
 
 
Η απάντηση του υπουργείου
Η απαντητική επιστολή του υπουργείου Παιδείας, ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου, 2016,  επιβεβαιώνει την εκ νέου αναβολή των έργων στο σχολείου. Όπως επισημαίνει «υπάρχει σαφής διαβεβαίωση από τους αρμόδιους λειτουργούς των Τεχνικών υπηρεσιών ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι μαθητές είναι ασφαλές  και δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο που να προέρχεται από την κτιριακή εγκατάσταση».
 
Προσθέτει επίσης ότι «εκεί και όπου οι Τεχνικές υπηρεσίες κρίνουν ότι χρειάζεται να γίνουν εργασίες σε συγκεκριμένα σημεία για βελτίωση του σχολικού κτιρίου, οι εργασίες αυτές θα γίνουν το συντομότερο δυνατό».
 
Καταλήγοντας, ο υπουργός Παιδείας  αναφέρει πως «το υπουργείο Παιδείας θα προβεί σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες για εξασφάλιση, μέσα από εξοικονομήσεις που αναμένεται να προκύψουν από την υλοποίηση άλλων αναπτυξιακών έργων, έγκρισης από το υπουργείο Οικονομικών κονδυλίου για έργα εξαιρετικής προτεραιότητας, μέσα στα οποία θα περιλαμβάνεται και η αντισεισμική αναβάθμιση του εν λόγω σχολείου».
 
Βεβαίως, το ερώτημα που ανακύπτει είναι για ποιους λόγους εξαγγέλθηκε η έναρξη των έργων και ανακοινώθηκε η έγκριση σχετικού κονδυλίου γι αυτό, και τέσσερις μήνες μετά το έργο αναβάλλεται ξανά, χωρίς να δίνονται ικανοποιητικές απαντήσεις από το υπουργείο. Οι γονείς επισημαίνουν ότι παρά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας για το έργο στις 7 Σεπτεμβρίου, δεν έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις, εξ ου και προχώρησαν κανονικά στη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας.
 
 
 
Τρυπημένη στέγη και πολλά άλλα!
Σύμφωνα με τη σχολική εφορία, η αντισεισμική αναβάθμιση του σχολείου περιλαμβάνει:
 
  • Κατασκευή καινούρια στέγης αφού η υφιστάμενη χρειάζεται εξολοκλήρου αντικατάσταση. Υπάρχουν ρωγμές, με αποτέλεσμα να πέφτει σκόνη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και κατά τις βροχερές μέρες να διαρρέουν  τα νερά της βροχής (μέσα από τη στέγη περνούν τα συστήματα της ηλεκτρονικής εγκατάστασης). Όπως επισημαίνεται, η στέγη έχει επιδιορθωθεί προσωρινά αρκετές φορές, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.
  • Δημιουργία καινούριας σύγχρονης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, αφού η υφιστάμενη είναι  εξωτερική.
  • Αντικατάσταση του δαπέδου, αφού το υφιστάμενο είναι κατεστραμμένο και σε αρκετά σημεία έχει παρουσιάσει ρωγμές και καθίζηση.
  • Βελτίωση και συντήρηση του κλασσικού κτιρίου
 
 
 
 

 
 
 

Δειτε Επισης

Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα