Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του Ακίτα που τραυμάτισαν την 4χρονη ανήλικη

Προστατευτικό με τους δικούς του ανθρώπους και επικίνδυνο με ξένους και παιδιά ο σκύλος που ευθύνεται για το σημερινό τραυματισμό 4χρονης και το θάνατο του 5χρονου Αίαντα τον Μάιο του 2013.

Σήμερα το πρωι 12/9  πατέρας ενώ μετέφερε το 4χρονο κοριτσάκι του στο νηπιαγωγείο, σκύλος τύπου Ακίτα, επιτέθηκε και δάγκωσε την ανήλικη με αποτέλεσμα να την τραυματίσει στον αριστερό θώρακα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6/5/2013 ο 5χρονος Αίαντας δέχθηκε επίθεση από σκύλο τύπου Ακίτα το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας, ενώ βρισκόταν με την οικογένειά του σε φιλικό σπίτι στη Σκαρίνου. Το παιδί φέρεται να έπαιζε με τον σκύλο για περίπου δυόμιση ώρες.

Με αφορμή λοιπόν αυτά τα δύο σοβαρά περιστατικά τίθενται ερωτήματα κατά πόσο ο σκύλος ράτσας ΑΚΙΤΑ πρέπει να θεωρείται μη επικίνδυνος και να επιτρέπεται η εισαγωγή του στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.akitaclub.gr κάποια από τα χαρακτηριστικά του Ακίτα είναι:

Κοινωνικοποίηση
Η κοινωνικοποίηση ενός ακίτα είναι απολύτως απαραίτητη σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Συνίσταται ιδιαίτερα η επαφή με ζώα ισορροπημένα που δεν θα του ξυπνήσουν επιθετικά ένστικτα. Το ίδιο ισχύει και με ανθρώπους, επειδή πίσω από το γλυκό τους παρουσιαστικό κρύβεται ένας πολύ δυνατός και πιθανόν επικίνδυνος σκύλος, θα πρέπει ο ακίτα να συνηθίσει να τον χαϊδεύουν.
Όσο είναι κουτάβι επιβάλλεται να μάθει να δαγκώνει απαλά όπως θα το μάθαινε εάν μεγάλωνε με τα αδερφάκια του. Σ'αυτό μπορούν να βοηθήσουν εκπαιδευτές που έχουν τμήματα κουταβιών.
Ο ενήλικος ακίτα σπάνια θα συνυπάρξει αρμονικά σε ένα πάρκο με άλλους σκύλους και ακόμα σπανιότερα θα συμμετάσχει σε κυναθλήματα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι βλέπει τα πάντα αφ'υψηλού με μια δόση υπεροψίας.
 
Εκπαίδευση
Είναι ιδιαίτερα έξυπνα αλλά σπάνια θα κάνουν κάτι για να σε ικανοποιήσουν, συνήθως θα το κάνουν γιατί τα ευχαριστεί ή γιατί ενισχύθηκε κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια και επιμονή για να πετύχεις τους στόχους σου με ένα ακίτα και να το κάνεις να σε εμπιστευτεί πραγματικά. Το ένστικτο του κυνηγού είναι ιδιαίτερα έντονο και πρέπει να το περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Για τον ίδιο λόγο ο ακίτα επιβάλλεται να κυκλοφορεί στη βόλτα του πάντα με λουρί.

Η εκπαίδευση ενός ακίτα επ'ουδενί δεν πρέπει να περιλαμβάνει βία οποιασδήποτε μορφής.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν είναι ένας συνηθισμένος σκύλος και οι μέθοδοι με τους πνίχτες, ηλεκτροσόκ κ.α. πρέπει να αποφεύγονται. Ο στόχος είναι πάντα ο ισχυρός δεσμός με τον σκύλο και όχι η βίαιη "διόρθωση".Ο Ακίτα δεν είναι ένας υποτακτικός μας, είναι ένας σύντροφος και φίλος του οποίου τον σεβασμό και την αγάπη πρέπει να αποδεικνύουμε συνέχεια ότι τα αξίζουμε.
 
Διαμονή στο σπίτι
Θα'λεγε κανείς ότι βολεύονται πολύ εύκολα. Το θέμα της τουαλέτας σαν να λύνεται μόνο του με το χρόνο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από τον ιδιοκτήτη. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα ενεργητικά, η καθημερινή βόλτα είναι απολύτως απαραίτητη.
Είναι καθαρός σαν γάτα και δεν έχει έντονη μυρωδιά.
Αυτός ο σκύλος αγαπά να ζει με την οικογένεια του. Ένας ακίτα που θα ζήσει μόνος σε κήπους, οικόπεδα, πιθανότατα θα εξελιχτεί σε ανεξάρτητο, δύσκολο στο χειρισμό και κάποιες φορές επικίνδυνο ζώο. Όλη η οικογένεια οφείλει να συμμετέχει στην διαπαιδαγώγηση του ακίτα. Είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνει ανυπάκουος και πιθανά επικίνδυνος προς αυτούς που δεν σέβεται.
ΠΟΤΕ δεν αφήνουμε έναν ακίτα μόνο του με μικρά παιδιά, η ανοχή σε πειράγματα και έντονες ενοχλήσεις είναι σπάνιο χαρακτηριστικό ενός ακίτα.
 
Επιθετικότητα
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα ακίτα να εμφανίζουν έναν επιθετικό χαρακτήρα προς άλλα ζώα ιδιαίτερα του ιδίου φύλου αλλά και σε ανθρώπους σε κάποιες περιπτώσεις. Πρόσφατες έρευνες στο DNA των ακίτα έδειξαν ότι τα αρσενικά που εμφανίζουν έντονη επιθετικότητα έχουν κάποιο γονίδιο που ενισχύει αυτή την συμπεριφορά. (σχετ. άρθρο). Η επιθετική τους τάση και η λάθος διαπαιδαγώγηση τους έχει οδηγήσει πολλές χώρες να τα εντάξουν στην λίστα των "επικίνδυνων σκύλων".
 
Προσοχή, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες η επιθετικότητα δεν σχετίζεται με κυριαρχικές τάσεις. Στα ακίτα θα μπορούσε πιθανά να εξηγηθεί λόγω της ιστορίας τους σαν σκύλοι κυνομαχιών.
Γενικότερα η ευρέως διαδεδομένη θεωρία του αρχηγού της αγέλης είναι ξεπερασμένη, σύγχρονοι μελετητές υποστηρίζουν πως οι σκύλοι δεν έχουν τόσο ανεπτυγμένη αντίληψη ώστε να κατανοήσουν ιεραρχικές δομές και να διαχειριστούν πόρους όπως θα έκανε ένας “αρχηγός”.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»