Κοτζιάς και Έιντε συζήτησαν για τον ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων

Μακρά, ουσιαστική και εξαιρετική χαρακτήρισε την, σχεδόν τρίωρη, συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό που είχε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το καθεστώς των εγγυήσεων και ο ρόλος που οι εγγυήτριες δυνάμεις μπορούν να διαδραματίσουν στην επίτευξη συμφωνίας.
 
Μετά τη συνάντηση δηλώσεις έκανε μόνο ο κ. Έιντε, ο οποίος σημείωσε ότι οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε, είναι, με μεγάλη διαφορά, οι πιο εντατικές από τότε που ανέλαβε αυτήν τη θέση εδώ και δύο χρόνια. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα, εργάζονται με αφοσίωση και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα θέματα που παραμένουν στο τραπέζι, τόνισε. Ο κ. Έϊντε είπε ότι η νέα εξέλιξη των τελευταίων μηνών, για την ακρίβεια των τελευταίων εβδομάδων, είναι ότι άρχισαν απευθείας συζητήσεις, υπό τη μορφή περισσότερο brainstorming, για τα θέματα της διευθέτησης του εδαφικού, που επί μακρόν είχε μείνει εκτός αλλά τώρα είναι στο τραπέζι, και τα θέματα της ασφάλειας που αφορούν μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο.
 
Σημείωσε ότι γι' αυτό το λόγο συναντήθηκε με τον Νίκο Κοτζιά και αύριο θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτά, όπως είπε, είναι τα θέματα στα οποία οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μ. Βρετανία, εμπλέκονται περισσότερα άμεσα.
 
Ο κ. Έιντε επεσήμανε ότι όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις, με δική τους πρωτοβουλία, επέδειξαν μεγάλη προσοχή στο να μην εμπλακούν σε αυτά τα θέματα που οι Κύπριοι πρέπει να λύσουν μόνοι τους. Όμως, πρόσθεσε, υπάρχουν τρεις διεθνείς συμφωνίες σε ισχύ και για να καταστεί εφικτή η αλλαγή, η κατάργησή τους ή η δημιουργία κάτι άλλου, είναι αναγκαία η υποστήριξη και η συνεργασία μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων.
 
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και ότι δεν υπάρχει έτοιμη συμφωνία. Σημείωσε, όμως, ότι οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί είναι πολύ περισσότερες από ό,τι είχε συμφωνηθεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι σήμερα. «Όπως ξέρετε η τελική εκδοχή του σχεδίου Ανάν είχε προταθεί από τον ΟΗΕ. Τώρα έχει συμφωνηθεί ότι κάθε πρόταση, κάθε λέξη, κάθε κόμμα γράφεται από κυπριακό χέρι, μέσα από άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή» τόνισε. Συνέχισε λέγοντας ότι οι συνομιλίες έχουν οργανωθεί σε έξι κεφάλαια. Τα τέσσερα εξ αυτών έχουν, σε μεγάλο βαθμό, ολοκληρωθεί αν και υπάρχουν και ορισμένα σοβαρά θέματα που απομένουν. Εντούτοις, είπε, σε αυτά τα τέσσερα κεφάλαια βλέπει κανείς το περίγραμμα μιας συμφωνίας.
 
Για τη συνάντηση σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Έιντε έγραψε χαρακτηριστικά:

 «Αθήνα: μια πολύ πλούσια και εποικοδομητική συζήτηση για την επανένωση της Κύπρου και ζητήματα ασφάλειας με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά».
 
ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη
Στεφάνου: Λιασή και Ακανσόι έκαναν την τραγωδία μάχη κατά του εθνικισμού
Διαχειρίσιμο το γεωπολιτικό ρίσκο για GSI, σαφής στήριξη από ΗΠΑ-Τι συζήτησαν οι δύο Υπουργοί
Τρεις Κύπριοι Ευρωβουλευτές υπέρ της έγκρισης της νέας Κομισιόν και τρεις κατά
Tο ενδεχόμενο πρόωρων «εκλογών» στηρίζει και ο Αρικλί στα κατεχόμενα
Ένα βήμα πιο κοντά στο visa waiver από τις ΗΠΑ η Κύπρος
Ο απολογισμός της Βουλής-Εξέτασε 203 νομοσχέδια και 64 προτάσεις νόμου η Ολομέλεια
Οι αντιπρόεδροι του Volt ανακοίνωσαν ότι διεκδικούν την προεδρία του κόμματος
Πιάνουν δουλειά οι νέοι «υπουργοί» της ΕΕ-Πώς χωρίστηκαν οι αρμοδιότητες στην Επιτροπή