Σε εφαρμογή η εκεχειρία στη Συρία

Από τις 19.00 ώρα Κύπρου της Δευτέρας, τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία.
 
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη στιγμή έναρξης της εκεχειρίας, επικράτησε ηρεμία στις κύριες ζώνες διένεξης στη Συρία.
 
«Επικρατεί ηρεμία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντουλραχμάν στο Reuters, δίνοντας μια πρώτη εκτίμηση της επίδρασης που είχε η συμφωνία για την οποία διαμεσολάβησαν ΗΠΑ και Ρωσία. Ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν μερικοί βομβαρδισμοί από επαναστατικές και κυβερνητικές δυνάμεις στα νοτιοδυτικά της χώρας.
 
"Ίσως η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί η χώρα"
 
Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Συρία, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το απόγευμα της Δευτέρας, "ενδέχεται να είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί" η χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

"Πιστεύουμε πως η μόνη ρεαλιστική και εφικτή λύση για τον πόλεμο είναι εν τέλει μια πολιτική λύση" τόνισε ο Κέρι, σημειώνοντας πως οι αρχικές αναφορές δείχνουν μείωση των βίαιων συγκρούσεων, έπειτα από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας για παύση των εχθροπραξιών.

"Οι αρχικές αναφορές είναι ότι έχει σημειωθεί κάποια μείωση της βίας, ενώ υπάρχουν και λίγες αναφορές συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές, αν και είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συγκεκριμένα συμπεράσματα", τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Θα υπάρξουν αναμφίβολα αναφορές για βίαιες συγκρούσεις εδώ και εκεί, αλλά αυτή είναι σχεδόν πάντα η φύση του ξεκινήματος της παύσης των εχθροπραξιών", πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε πως χρειάζεται επειγόντως να ξεκινήσει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων και σε πολλές περιοχές του Χαλεπιού. "Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να διευκρινίσω πόσο επείγουσα είναι αυτή η βοήθεια, σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται κυριολεκτικά για θέμα ζωής και θανάτου για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων", τόνισε.
 
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε πως μόλις σημειωθεί μια συνεχής περίοδος ηρεμίας και αυξημένη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας κατά την διάρκεια των επτά ημερών της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ξεκινήσουν να συντονίζουν τις στρατιωτικές τους επιθέσεις.
 
 

Δειτε Επισης

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Με στοχευμένα χτυπήματα στη Βυρητό απάντησε το Ισραήλ στις 150 ρουκέτες της Χεζμπολάχ
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί