«Συγκλονισμός από τα θαύματα του διαδικτύου» - Μάστιγα της εποχής μας οι φανταστικές ιστορίες

*Αυτό το κείμενο δεν θα μπορούσε να μην ξεκινά με ένα αστερίσκο... Το που και πόσο και αν πιστεύει κάποιος είναι προσωπική του επιλογή. Ο κάθε άνθρωπος δικαιούται να κάνει τις επιλογές του και κανένας δεν μπορεί να τον κατακρίνει για αυτό.

Η νέα μάστιγα του διαδικτύου είναι τα ψεύτικα θαύματα. Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την πίστη των ανθρώπων και φτιάχνοντας φανταστικές ιστορίες που βγάζουν μάτι, θησαυρίζουν στις πλάτες των πολιτών. 

Δεν είναι άλλοι από τους ιδιοκτήτες-φαντάσματα blogs του διαδικτύου που κάθε τρεις και λίγο εμφανίζουν και μια νέα ιστορία για ένα  «θαύμα» που έγινε κάπου κάποτε με κάποιο Άγιο πρωταγωνιστή χωρίς όμως να έχουν αυτά τα στοιχεία που θα έκανε την ιστορία τους πιστευτή. 

Σημειώνεται πάντως πως η συγκεκριμένη μάστιγα δεν αφορά μόνο τα θέματα θρησκείας και λατρείας αφού παρόμοια περιστατικά, σε ακόμα μεγαλύτερο μέγεθος καταγράφονται καθημερινά για θέματα που αφορούν την πολιτική, τον αθλητισμό και άλλους τομείς της κοινωνίας μας. 

Ψέμα και αλήθεια

Μια μικρή έρευνα να κάνει κάποιος σε τέτοιες σελίδες που κυκλοφορούν ελεύθερες θα καταλήξει σε μερικά συμπεράσματα. Τα συγκεκριμένα blogs δεν έχουν πουθενά στοιχεία επικοινωνίας και ο ιδιοκτήτης εκμεταλλεύεται την ανωνυμία του διαδικτύου. Το ίδιο κάνει και ο συντάκτης του άρθρου αφού ποτέ αυτά τα κείμενα δεν υπογράφονται.

Το τεράστιο πρόβλημα που εγείρεται είναι πως «τα blogs των θαυμάτων» αναδημοσιεύουν και αληθινές ιστορίες που ουσιαστικά κλέβουν από αλλού. Τότε ο χρήστης του διαδικτύου είναι αδύνατον να ξεχωρίσει το ψέμα από την αλήθεια, το θαύμα που όντως συνέβη από τη φανταστική ιστορία. 

Και εδώ έρχεται και κάτι άλλο ακόμα πιο επικίνδυνο. Κάποια από τα διαχρονικά site με χιλιάδες αναγνώστες πέφτουν στην παγίδα και στον ίδιο βωμό, αυτόν των clicks, αναδημοσιεύουν χωρίς κανένα δισταγμό τις ψεύτικες ιστορίες.

Το συγκλονιστικό «θαύμα» του Γέροντα Παϊσίου στις Σέρρες

Τίτλοι του στυλ  «Συγκλονιστικό!  έκανε εμετό τον καρκίνο Η συγκλονιστική ιστορία της Σ.Κ» και άλλοι πολλοί κάνουν κάθε μέρα τον γύρο του διαδικτύου αφού οι πιστοί έχουν άγνοια για το γεγονός πως μπορεί η ιστορία που διαβάζουν να είναι αποκυήματα φαντασίας του συντάκτη που μόνη του έγνοια είναι τα clicks.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος θα εξετάσουμε δύο ιστορίες που έκαναν πάταγο τα τελευταία χρόνια.

Πριν από λίγα χρόνια πολλά blogs αυτού του τύπου δημοσίευσαν μια ιστορία σύμφωνα με την οποία ο Γέροντας Παΐσιος  (είναι το αγαπημένο θύμα εκμετάλλευσης αυτών των προσώπων μαζί με τον γέροντα Εφραίμ)  περιγράφει σε κάποιον υποδιάκονο Αμφιλόχιο ένα θαύμα. Στο συγκεκριμένο «θαύμα», ο γέρων Παΐσιος θεράπευσε έναν 18χρονο χρήστη ναρκωτικών, ο οποίος νοσηλευόταν στην εντατική μετά από τροχαίο ατύχημα.

Το συγκεκριμένο κείμενο έγινε σε χρόνο ντετε viral με χιλιάδες αναδημοσιεύσεις μαζεύοντας και χιλιάδες like στο διαδίκτυο ενώ δημοσιεύθηκε και σε εφημερίδες τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδος. Λίγο αργότερα ωστόσο, αποδείχτηκε πως η ιστορία αποτελούσε έμπνευση ενός 27χρονου που ήθελε να αποδείξει πως μια φανταστική ιστορία αναπαράγεται και μπορεί να αποτελέσει είδηση.

Περίπου παρόμοια ιστορία συνέβη πρόσφατα όταν ένας Βραζιλιάνος ανέβασε ένα video στο οποίο εμφανίζονται δύο άγγελοι. Το βίντεο αναδημοσιεύθηκε εκατομμύρια φορές και έκανε εκατομμύρια προβολές.

«Το θαύμα των αγγέλων» 
 

Ωστόσο ο νεαρός Βραζιλιάνος επανήλθε με δεύτερο video στο οποίο παραδέχτηκε πως οι άγγελοι εμφανίστηκαν στο video του με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Το κακό όμως είχε γίνει. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίστεψαν πως στο πρώτο video εμφανίζονται άγγελοι. 

Συγκλονισμός παντού 

Ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Γεωργακόπουλος ασχολήθηκε με το θέμα και μάζεψε καμπόσα θαύματα τα που το λιγότερο ελέγχονται για την αξιοπιστία τους. Δείτε μερικά. 

Η θέση της εκκλησίας 

O ΡΕΠΟΡΤΕΡ online επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο ο οποίος προήδρευε για αρκετά χρόνια της Συνοδικής Επιτροπής για θέματα λατρείας. Ο Άγιος Μόρφου σημείωσε πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό όμως η εκκλησία έχει άλλα τόσα ζωντανά θαύματα να επιδείξει. 

«Ότι υπάρχει παραπληροφόρησης, υπάρχει. Διαδίκτυο σημαίνει δίχτυ. Ο κάθε πιστός πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη του. Μπορεί να διαβάσει κάτι στο διαδίκτυο που αν έρθει σε εμάς και το εξετάσουμε μπορεί να δούμε πως είναι ψέμα», σημείωσε ο Άγιος Μόρφου. 

Επίσης ο Μητροπολίτης Μόρφου τόνισε πως η εκκλησία αδυνατεί να το ελέγξει όπως και οποιοσδήποτε άλλος, αφού πλέον το διαδίκτυο είναι τόσο μεγάλο που είναι ακατόρθωτο να ελεγχθεί, ενώ κάλεσε τους πιστούς πριν να υιοθετούν αυτά που διαβάζουν στο διαδίκτυο να απευθύνονται στην εκκλησία για να διαπιστώνουν την αυθεντικότητά τους. 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο