Υπ. Γεωργίας: Ιδιαίτερη σημασία στην κατοχύρωση παραδοσιακών προϊόντων ως ΠΟΠ

  Συνεχής και επίμονη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της υπαίθρου, δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, προσθέτοντας πως υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που  διέρχεται αυτή την περίοδο η Κύπρος έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην κατοχύρωση των παραδοσιακών μας προϊόντων ως Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων
 
Σε χαιρετισμό του στη χθεσινή 2η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού, στη Σωτήρα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η κατοχύρωση του Κολοκασιού-Σωτήρας/ Κολοκάσι- Πούλλες Σωτήρας στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοποθετεί δυναμικότερα την Κύπρο στο χάρτη των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων. Το Κολοκάσι Σωτήρας αποτελεί το 3ο σε σειρά προϊόν που κατοχυρώνεται στο μητρώο προστατευομένων ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων μετά το Παφίτικο λουκάνικο και το Γλυκό τριαντάφυλλου Αγρού».
 
Ως Υπουργείο Γεωργίας, συνέχισε «εργαζόμαστε για την κατοχύρωση όλων των παραδοσιακών  αγροδιατροφικών μας προϊόντων ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ και ΠΓΕ) γιατί πραγματικά πιστεύουμε πως με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, με τη στήριξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές».
 
Αναφερόμενος στη χθεσινή βραδιά ο Υπουργός είπε ότι αυτή «αποτελεί απόδειξη  της σημασίας της κατοχύρωσης των προϊόντων μας, αφού δίδονται  περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στους παραγωγούς αλλά και στους οργανωμένους φορείς για περαιτέρω προώθηση και προβολή των προϊόντων μας».
 
Ταυτόχρονα κάλεσε «τους παραγωγούς  να αξιοποιήσουν συγκεκριμένα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής  Ανάπτυξης 2014 – 2020 όπως είναι για παράδειγμα το μέτρο για την προώθηση και διαφήμιση των ποιοτικών προϊόντων, στο οποίο προβλέπονται επιδοτήσεις ύψους μέχρι 100.000 ευρώ ανά τριετία».
 
Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμα ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της υπαίθρου είναι συνεχής και επίμονη. Υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που  διέρχεται αυτή την περίοδο ο τόπος μας, έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην καταχώρηση των εξαιρετικών παραδοσιακών μας προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ». Σημείωσε πως «μέσα από την κατοχύρωση των παραδοσιακών μας προϊόντων αναδεικνύουμε την κυπριακή κουζίνα και γαστρονομία ενώ εμπλουτίζουμε με τρόπο ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της πατρίδας μας. Με ορθή και συνεχή προώθηση μπορούμε να προσδώσουμε επιπρόσθετη αξία στα προϊόντα μας καθιστώντας τα ως τους πιο αποτελεσματικούς μας πρεσβευτές στο εξωτερικό».
 
Η διατήρηση και η ανάδειξη των παραδοσιακών καλλιεργειών του τόπου μας, ανέφερε ο κ. Κουγιάλης «είναι ο δρόμος που όλοι μας πρέπει να ακολουθήσουμε, πρέπει να  επιμένουμε κυπριακά, να επιμένουμε παραδοσιακά και να παραμείνουμε πραγματικά πιστοί στις ρίζες και στις παραδόσεις του τόπου μας».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»