Ακιντζί: Υπάρχει πρόοδος αλλά σημαντικά σημεία παραμένουν άλυτα

  Για νέα πρόοδο και νέα από κοινού κατανόηση σε θέματα που αφορούν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, μίλησε στα κατεχόμενα ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δηλώνοντας ότι υπάρχουν μερικά ακόμη θέματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. “Μπορώ να πω ότι σημειώθηκε μικρή, αλλά πρόοδος, επιτεύχθηκαν νέες συγκλίσεις”, είπε.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, επιστρέφοντας από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Ακιντζί είπε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητήσουν επίσης θέματα που αφορούν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και κάποιες διαφωνίες στο Περιουσιακό, αλλά “ο πραγματικός στόχος εκείνη την ημέρα θα είναι να ετοιμάσουμε ένα κείμενο κοινής δήλωσης που θα το μοιραστούμε με το κοινό”.

Σχολιάζοντας την δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για συγκρατημένη αισιοδοξία, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι “είναι ωφέλιμο να είμαστε όλοι συγκρατημένοι, αλλά όντας συγκρατημένοι να είμαστε και αισιόδοξοι. Γιατί υπάρχει ένας κοινός στόχος και πλέον εκτιμώ ότι αυτός ο στόχος παίρνει σάρκα και οστά και είναι το να φέρουμε επιτέλους σε αυτό το νησί την ειρήνη μέχρι το τέλος του χρόνου”.

Υπάρχουν, συνέχισε, προσδοκίες από τους Ε/κ για εμάς αλλά και εμείς έχουμε προσδοκίες από τους Ε/κ. “Περιμένουμε από αυτούς να συνεχίσουν την διαδικασία εντός ρεαλιστικών και λογικών ορίων. Εάν σε αυτό το πλαίσιο είμαστε λογικοί και οι προσδοκίες παραμείνουν σε ρεαλιστικά πλαίσιο, τότε δεν μπορώ να σκεφτώ ένα σοβαρό λόγο για να μην συμφωνήσουμε”.

Επειδή, ανέφερε, οι συγκλίσεις όσο προχωρούν αυξάνονται. Βεβαίως, πρόσθεσε, υπάρχουν και σοβαρές διαφωνίες και διαφορές που ακόμα δεν έχουν κλείσει, ενώ σε δύο βασικά κεφάλαια έχει γίνει μόνο ανταλλαγή και ανταλλαγή σκέψης. Αυτά τα κεφάλαια, ανέφερε, θα συζητηθούν όταν έρθει η ώρα τους και επανέλαβε την άποψη ότι θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα εάν συζητηθούν με μια διαφορετική φόρμουλα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σύγκλιση στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν υπήρξε κάποια ριζοσπαστική αλλαγή σε αυτό το θέμα και πως είναι γνωστές οι θέσεις των δύο πλευρών, επαναλαμβάνοντας ότι “είναι ένα αναπόσπαστο για μας κομμάτι της πολιτικής μας ισότητας. Δεν υπήρξε σήμερα καμία σύγκλιση σε αυτό το θέμα”.

Κληθείς να σχολιάσει ότι στο θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών υπάρχει μια ευρεία σύγκλιση, όπως λέγεται, κι αν αυτό αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ο κ. Ακιντζί ανέγνωσε μέρος της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και ιδιαίτερα την παράγραφο 4. όπου – όπως σημείωσε – γίνεται αναφορά και στις παραμέτρους των ΗΕ και στη διζωνικότητα, δικοινοτικότητα αλλά και στις αρχές της ΕΕ πάνω στις οποίες θα ιδρυθεί η ομοσπονδιακή Κύπρος.

Κάποτε, ανέφερε, δημιουργείται η εντύπωση ότι οι Τ/κ είναι πολύ μακριά από τις αξίες της ΕΕ, δεν τις θέλουν, αλλά αυτό δεν ισχύει. “Δεν φοβόμαστε εμείς από τις ελευθερίες”, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι ένας μέρος αυτών, για παράδειγμα η ελευθερία στην αγορά και πώληση ακίνητης περιουσίας θα είναι υπό τη ρύθμιση των συνιστώσων πολιτειών. Παρόμοιες ρυθμίσεις στις συνιστώσες πολιτείες θα υπάρχουν και γι` άλλες ελευθερίες, σημείωσε. “Δεν μπορούν να υπάρξουν άρσεις δικαιωμάτων, μαζικές απαγορεύσεις, αλλά θα υπάρχει δικαιοδοσία ρύθμισης και αυτό για εμάς είναι σημαντικό. Στη δική μας συνιστώσα πολιτεία να τηρηθεί η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα, να μην αφανισθεί”.

Είναι σημαντικές οι αρχές της ΕΕ, είπε, αλλά και οι παράμετροι των ΗΕ για διζωνικότητα και δικοινοτικότητα και δεν αναμένει να υπάρξουν σε αυτά τα θέματα μεγάλες αποκλίσεις.

Ερωτηθείς τι να αναμένεται στο ανακοινωθέν της 14ης Σεπτεμβρίου, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι “δεν θα παρουσιάσουμε μια νέα συμφωνία πλαίσιο”. Ούτε, συνέχισε, θα πουν λεπτομερώς πού έχουν επιτύχει συγκλίσεις, αλλά θα μοιραστούν τις διαπιστώσεις τους σε κάποια θέματα που θεωρούν σημαντικά. “Εμείς εργαζόμαστε για μια συνολική λύση και όχι για ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας. Δεν χρειάζονται πλέον οι συμφωνίες πλαίσια. Υπήρξαν το 2014, το 1977, το 1979. Πλέον περάσαμε από εκείνο το στάδιο. Σήμερα εργαζόμαστε για ένα λεπτομερές σχέδιο λύσης που θα μπορέσουμε να το μετουσιώσουμε σε πράξη μέσα από τα δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες”, δήλωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει μεγάλη σύγκλιση στα τέσσερα κεφάλαια, ο Τ/κ ηγέτης είπε ακούστηκε ότι υπάρχει σύγκλιση 95%-98% αλλά “εγώ θα πω ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όμως υπάρχει σημαντική πρόοδος. Δεν χρειάζεται να κάνουμε διαπιστώσεις με ποσοστώσεις”. Και οι δύο πλευρές, σημείωσε, αποδέχονται ότι υπήρξε σοβαρή πρόοδος, όπως και τα ΗΕ. “Όμως είναι αρκετή; Όχι. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά σημεία που παραμένουν άλυτα, όπως στο περιουσιακό, όπως στην εκ περιτροπής που είπατε εσείς πριν από λίγο”.

Ανέφερε ωστόσο ότι σήμερα βρισκόμαστε στο πιο προχωρημένο σημείο διαπραγματεύσεων που έχουν κάνει οι Κύπριοι μόνοι τους, με τις δικές τους διαπραγματευτικές ομάδες.


Ώρα
Ερωτηθείς για το θέμα της ώρα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ενόσω συνεχίζεται η μη λύση του Κυπριακού, αυτού του είδους οι δυσκολίες θα συνεχίζονται. “Εάν με ρωτάτε εμένα σίγουρα και δεν επιθυμώ να υπάρχει διαφορετική ώρα σε δύο βήματα απόσταση. Σίγουρα επιθυμώ να έχουμε την ίδια ώρα στο νησί μας, αλλά γιατί έγινε αυτό;” Όταν σκεφτείτε πέραν από το αν είναι σωστό ή όχι, το γιατί χρειάζεται σίγουρα θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι αυτό μας φέρνει πιο κοντά στην Τουρκία παρά στην ε/κ πλευρά, είπε.

Η “κυβέρνηση”, ανέφερε, πριν περάσουν 24 ώρες από την απόφαση της Τουρκίας θεώρησε πολύ φυσιολογικό να εγκρίνει αυτό το μέτρο για να μην διαταραχθούν οι ώρες των πτήσεων, καθώς στα κατεχόμενα φτάνουν αεροπλάνα μόνο από ένα μέρος, την Τουρκία, αλλά και για να μην υπάρξει αλλαγή στους κανόνες της αγοράς και επηρεασμός του οικονομικού τομέα.

“Το ήθελα εγώ αυτό; Όχι. Εγώ προτιμώ να δημιουργήσουμε μια κοινή ομοσπονδιακή δομή στην Κύπρο και σίγουρα να έχουμε την ίδια ώρα είναι το πιο λογικό. Γιατί εμείς δεν είμαστε νομός της Τουρκίας, εδώ υπάρχει μια διαφορετική οντότητα και στην Κύπρο έχουμε στόχο τη λύση”. Ωστόσο, είπε, βλέπει και τους πρακτικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Εάν μπορούσε να υπάρξει μια διαφορετική σχέση με την ε/κ πλευρά διαμέσου των χρόνων, θα σκεφτόμασταν ίσως διαφορετικά να το κάνουμε αυτό;, διερωτήθηκε ο κ. Ακιντζί προσθέτοντας ότι η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις πρακτικές αναγκαιότητες.

Κάποιοι, είπε, το αξιολογούν με πολιτικά κριτήρια αλλά ο ίδιος δεν το σκέφτεται έτσι. Πιστεύει, ανέφερε, ότι είναι οι πρακτικές δυσκολίες που έφεραν αυτή την απόφαση και η διέξοδος είναι “να λύσουμε το Κυπριακό και να σωθούμε από μη φυσιολογικά πράγματα, όπως αυτό”.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ίδιος είπε πως τα κατεχόμενα δεν είναι νομός της Τουρκίας αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του έκανε μια τέτοια αναφορά και αν αυτό που ο Ακιντζί ανέφερε είναι απάντησε στον Ε/κ ηγέτη, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως “δεν το είπα ως απάντηση σε κανένα. Το είπα εκφράζοντας τις δικές μου πεποιθήσεις. Από παλιά αυτές είναι οι σκέψεις μου. Εδώ είναι μια διαφορετική οντότητα. Που έχει πολύ στενές σχέσεις με την Τουρκία. Που κάθεται με τον “νότο” και προσπαθεί να ιδρύσει μια ομοσπονδιακή δομή. Αλλά με την Τουρκία τόσο στενά είμαστε που αυτό έγινε ως ένα φυσικό αποτέλεσμα. Αυτό το καταλαβαίνω. Αλλά το θέλω; Όχι”.
 
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η καθυστερημένη συγγνώμη της μαθήτριας για το ψέμα που οδήγησε στον αποκεφαλισμό του καθηγητή Πατί
Παρέμβαση στην Ελευθεροτυπία λόγω έξωθεν παρεμβάσεων στην ΕΑΚ κατήγγειλαν βουλευτές και δημοσιογράφοι
Στεφάνου: Λιασή και Ακανσόι έκαναν την τραγωδία μάχη κατά του εθνικισμού
Πυρά Παμπορίδη για τα τεκταινόμενα στην Υγεία-«Το γινάτι βγάζει μάτι»
Θα εφεσιβάλει τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ το Ισραήλ
Συζητά με τους γιατρούς ξανά το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός-«Είναι μικρή η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών»
Διαχειρίσιμο το γεωπολιτικό ρίσκο για GSI, σαφής στήριξη από ΗΠΑ-Τι συζήτησαν οι δύο Υπουργοί
Νέες φωτιές για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη Βουλή-Ζητά διασαφήνιση το ΕΛΑΜ
Τρεις Κύπριοι Ευρωβουλευτές υπέρ της έγκρισης της νέας Κομισιόν και τρεις κατά
Tο ενδεχόμενο πρόωρων «εκλογών» στηρίζει και ο Αρικλί στα κατεχόμενα