Ο Τραμπ ετοιμάζει τείχος με το Μεξικό αλλά δεν πληρώνει το λογαριασμό

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο σχετικά με την πρότασή του να ανεγερθεί ένα τείχος στα σύνορα των δύο κρατών, αλλά όχι σχετικά με την απαίτησή του αμερικανού μεγιστάνα να το πληρώσει η μεξικανική κυβέρνηση.
 
Ο Τραμπ και Πένια Νιέτο έπειτα από συνομιλίες διάρκειας περίπου μιας ώρας στο μεξικανικό προεδρικό μέγαρο έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ και δέχθηκαν ερωτήσεις.

«Πράγματι συζητήσαμε για το τείχος, δεν συζητήσαμε για την πληρωμή του, αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αυτή ήταν μια προκαταρκτική συνάντηση, ήταν μια εξαίρετη συνάντηση», ανέφερε ο Τραμπ, η επίσκεψη-αστραπή του οποίου στο Μεξικό προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και επικρίσεων στη χώρα αυτή – κυρίως εναντίον του Πένια Νιέτο.

Στις δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Μεξικού είπε πως τα σύνορα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένας πόρος για την περιοχή. Εξάλλου, ανέφερε ότι η παράτυπη μετανάστευση από το Μεξικό προς ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά από την κορύφωσή της, που είχε καταγραφεί πριν από μια δεκαετία.

Νωρίτερα, ο Ενρίκε Πένια Νιέτο επισήμανε στον Τραμπ πως οι Μεξικανοί αξίζουν τον σεβασμό του, ενώ τόνισε πως θα συνεργαστεί με όποιο πρόσωπο κι αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ την 8η Νοεμβρίου, καλώντας παράλληλα να επιδιωχθεί μια εποικοδομητική διμερής σχέση.
 
Ποιος θα πληρώσει το… “πάπλωμα”;
Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως επέμεινε κατά την ομιλία που εκφώνησε αργότερασε  προεκλογική συγκέντρωση στο Φοίνιξ της πολιτείας της Αριζόνας ότι το Μεξικό «θα πληρώσει το 100%» της δαπάνης για να ανεγερθεί ένα τείχος στα σύνορά του με τις ΗΠΑ, ανταπαντώντας έτσι στον μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο.

«Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος 100%, πιστέψτε με. Δεν το ξέρουν ακόμα, αλλά θα πληρώσουν το τείχος», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης του τείχους – η ανέγερση του οποίου αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Τραμπ – έγινε αφορμή δημόσιας διαφωνίας ανάμεσα στον υποψήφιο και τον μεξικανό πρόεδρο.
«Στην αρχή της συζήτησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατέστησα σαφές ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει το τείχος», έγραψε ο πρόεδρος του Μεξικού στο Twitter, διαψεύδοντας τον μεγιστάνα των ακινήτων, ο οποίος είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί ότι το θέμα της κάλυψης του κόστους δεν συζητήθηκε.

«Πράγματι συζητήσαμε για το τείχος, δεν συζητήσαμε για την πληρωμή του, αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αυτή ήταν μια προκαταρκτική συνάντηση, μια εξαίρετη συνάντηση», είπε ο Τραμπ.
Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε την αντίδραση του Πένια Νιέτο, σημειώνοντας πως η συνάντησή τους εντάσσεται σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί η διμερής σχέση. «Δεν επρόκειτο για διαπραγμάτευση, αυτό θα ήταν ανάρμοστο. Δεν δημιουργεί καμιά έκπληξη το ότι οι δυο τους έχουν διαφορετική άποψη για το ζήτημα», πάντως «θέλουμε να συνεχιστεί η συζήτηση», ανέφερε ο Τζέισον Μίλερ, εκπρόσωπος του Τραμπ.

Πολλοί στο Μεξικό αντιμετώπισαν με οργή την επίσκεψη του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες από τη χώρα αυτή βιαστές και διακινητές ναρκωτικών, κάτι για το οποίο απαιτούσαν να ζητήσει συγγνώμη.

Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο. Ακόμη και στην κατ' ιδίαν συνομιλία τους ο Τραμπ δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Ενρίκε Πένια Νιέτο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της μεξικανικής προεδρίας Εδουάρδο Σάντσες.
 
 
Σκληρή επίθεση Τραμπ για μετανάστες
Ο υποψήφιος επεκτάθηκε στο Φοίνιξ όσον αφορά τις προτάσεις του για τη μετανάστευση, σε άλλη μια ομιλία του με οξύτατους χαρακτηρισμούς για τους παράτυπους μετανάστες: τους κατηγόρησε ξανά πως κλέβουν τις δουλειές των πιο ευάλωτων Αμερικανών και επανέλαβε ότι πολλοί από αυτούς είναι βίαιοι εγκληματίες. Επανέλαβε, όπως ήδη έχει υποσχεθεί, ότι από την πρώτη ημέρα του στον Λευκό Οίκο, εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα αρχίσει να απελαύνει περίπου δύο εκατομμύρια «εγκληματίες» μετανάστες χωρίς χαρτιά. «Από την πρώτη ημέρα, από την πρώτη ώρα, αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν!», διαβεβαίωσε.
Ακόμη, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεσμεύθηκε ότι θα ακυρώσει όλα τα προεδρικά διατάγματα που έδωσαν προσωρινή νομιμοποίηση στους παράτυπους μετανάστες.

Οι μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράνομα, δεσμεύθηκε, δεν θα μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής και θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους και να υποβάλουν αίτηση για τους επιτραπεί να ξαναμπούν στην αμερικανική επικράτεια.

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα επιβάλει οι δυνητικοί μετανάστες να συμπληρώνουν ένα «πιστοποιητικό ιδεολογίας» το οποίο θα περιέχει ερωτήσεις για τις δολοφονίες τιμής, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, το ριζοσπαστικό ισλάμ κ.ά.
 
 
Κατρακυλά η δημοτικότητα Κλίντον
Στο αντίπαλο στρατόπεδο η Χίλαρι Κλίντον κατέρριψε το ρεκόρ αντιδημοτικότητάς της, καθώς πλέον συγκεντρώνει σχεδόν ίσο ποσοστό αρνητικών απόψεων με τον Ντόναλντ Τραμπ στις τάξεις των αμερικανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες.

Παρότι συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, η υποψήφια των Δημοκρατικών, η οποία δέχεται επικρίσεις για το σκάνδαλο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και για τα πεπραγμένα του Ιδρύματος Κλίντον, εισέπραξε ένα 59% αρνητικών απόψεων για το πρόσωπό της μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ ο ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της ένα 60%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News.

Το ποσοστό των θετικών γνωμών για την Κλίντον περιορίζεται στο 38% και για τον Τραμπ στο 37%, με βάση την ίδια δημοσκόπηση.

Στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ, οι αρνητικές γνώμες για την Κλίντον φθάνουν το 56% και οι θετικές ένα 41%. Πρόκειται για μια πτώση του ποσοστού της κατά έξι εκατοστιαίες μονάδες μέσα σε τρεις εβδομάδες, αλλά και για το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ τα 25 χρόνια που συμμετέχει στον δημόσιο βίο.

Μάλλον μικρή παρηγοριά για την ίδια αποτελεί το γεγονός πως ο Τραμπ τα πάει ακόμα χειρότερα, καθώς είναι εδώ και καιρό ο λιγότερο δημοφιλής μεταξύ των δύο υποψηφίων: 63% αρνητικές γνώμες, 35% θετικές. Όμως ο μεγιστάνας των ακινήτων βρισκόταν σε ακόμη πιο δυσχερή θέση τον Ιούνιο (70%-29%).

Η Κλίντον και ο Τραμπ είναι οι λιγότερο δημοφιλείς υποψήφιοι για την προεδρία στην αμερικανική ιστορία: πριν από αυτούς, η τιμή αυτή ανήκε στον Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, με τις αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό του να φθάνουν το 53% το 1992, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News.

Αμέσως μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών, η Κλίντον είχε δει τις θετικές γνώμες να αυξάνονται στιγμιαία στο 48%, αλλά το ζήτημα που συνεχίζει να απασχολεί τη δημοσιότητα και αφορά τον τρόπο που χειριζόταν το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, όπως και το ζήτημα του Ιδρύματος Κλίντον, που ο Τραμπ επιμένει να χαρακτηρίζει μια εστία διαφθοράς, μετέστρεψαν αυτή την τάση.

Το πιο ανησυχητικό για την Κλίντον πιθανόν είναι ότι τα ποσοστά της πέφτουν και στις ομάδες όπου ήταν αξιοζήλευτα: μεταξύ των γυναικών, οι θετικές γνώμες γι' αυτήν μειώθηκαν από το 54% στο 45%, ενώ μεταξύ των ισπανόφωνων από το 71% στο 55%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ενώ απομένουν 68 ημέρες για τις προεδρικές εκλογές, η Χίλαρι Κλίντον συνεχίζει να προηγείται με διαφορά 5 μονάδων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, με το 42% των προθέσεων ψήφου έναντι ενός 37%, σύμφωνα με τον μέσο όρο δημοσκοπήσεων που συνήγαγε ο ιστότοπος Real Clear Politics.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο