Επίσπευση ζητά το προεδρικό από Noble, Shell (BG) και Delek

Προτού ακόμα συμπληρωθούν 24 ώρες από την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο για μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, οι τρεις εταιρείες που διαχειρίζονται το τεμάχιο της «Αφροδίτης» βρέθηκαν σε ένα τετ – α – τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. 

Εκπρόσωποι των εταιρειών Noble, Shell (BG)και Delek, οι οποίες συμμετέχουν στο οικόπεδο 12 με ποσοστό 33% η κάθε μια, συναντήθηκαν το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία και του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργου Λακκοτρύπη. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις και τα δεδομένα σε ό,τι φορά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και γενικότερα την αγορά των υδρογονανθράκων, αλλά κυρίως την ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών εξόρυξης του φυσικού αέριου. «Συμφωνήσαμε πως θα προχωρήσουμε, να επιταχύνουμε και να βρούμε τους βέλτιστους τρόπους για αξιοποίηση και εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη προς την αγορά της Αιγύπτου σε συνέχεια και της χθεσινής επίσκεψης του Υπουργού Πετρελαίου», ανέφερε.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ξεκαθάρισε πως δεν έχει τεθεί ένας συγκεκριμένος στόχος, όμως το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής των εταιρειών τοποθετεί την  παράδοση του πρώτου φυσικού αερίου γύρω στο 2020 με 2022. «Επιθυμία του προέδρου της Δημοκρατίας και στόχος μας είναι η παράδοση να γίνει πριν από το 2020», τόνισε.  
Όπως είπε, η συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών είχε απόλυτη σχέση με την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο καθώς η τελευταία θα υποβοηθήσει την εμπορική συμφωνία που πρέπει να γίνει μελλοντικά για την πώληση του φυσικού αερίου από Κύπρο στην Αίγυπτο. «Ήταν στην ουσία ένα αίτημα των εταιρειών για να νιώσουν μεγαλύτερη επενδυτική ασφάλεια στο εγχείρημά τους», εξήγησε. 



 
Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε πως πέρα από τη συμφωνία πλαίσιο με την Αίγυπτο εκκρεμούν ακόμα δύο συμφωνίες. Η μια θα είναι διακρατική ανάμεσα στις δύο χώρες για τους διασυνοριακούς υποθαλάσσιους αγωγούς. Ουσιαστικά σε αυτή τη συμφωνία περιέχονται θέματα όπως οι δικαιοδοσίες των δύο χωρών, τα θέματα περιβάλλοντος και το πλαίσιο που θα διέπει τόσο την κατασκευή όσο και τη λειτουργία των αγωγών. Η επόμενη συμφωνία είναι η εμπορική συμφωνία μεταξύ των εταιρειών, δηλαδή η συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου προς τους αγοραστές στην Αίγυπτο. 

«Προς το παρόν η κοινοπραξία, που ουσιαστικά εκπροσωπεί και τα συμφέροντα του κράτους, διαπραγματεύεται με διάφορους αγοραστές είτε για ηλεκτροπαραγωγή, είτε μεταφορά στα τερματικά υγροποίησης, είτε στη βιομηχανία. Στόχος τους είναι να προκύψουν καλύτερες τιμές και όροι ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία με αγοραστές. Προς το παρόν γίνονται διαπραγματεύσεις με πολλούς πιθανούς αγοραστές» προσθεσε. 
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η δεύτερη διακρατική συμφωνία είναι αυτή τη στιγμή υπό επεξεργασία στο υπουργείο εξωτερικών και μόλις είναι έτοιμες οι βασικές αρχές θα μπουν στο τραπέζι. Αν δεν υπάρχουν πολλές διαφορές στις βασικές αρχές τότε θα μπορέσουμε σύντομα να καταλήξουμε και στην ολοκληρωμένη συμφωνία. 

 
Πρώτη με Shell 
Να σημειώσουμε ότι αυτή ήταν και η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με αντιπροσώπους της κοινοπραξίας του οικοπέδου 12, υπό τη νέα σύνθεση με τη συμμετοχή και της BG (Shell). 
Να θυμίσουμε πως η ένταξη της BG (που εξαγοράστηκε από την Shell) στην κοινοπραξία αλλάζει καθοριστικά το σκηνικό μιας και είναι από τις μεγαλύτερες εταιρεία, με αρκετά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του κοιτάσματος. Ταυτόχρονα, μπορεί να είναι και από τους κύριους αγοραστές του κοιτάσματος, καθώς συμμετέχει και στο τερματικό υγροποίησης στο Ιτκού της Αιγύπτου, το οποίο αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί χωρίς ικανοποιητικές ποσότητες φυσικού αερίου. Με άλλα λόγια, η BG (Shell) μπορεί να είναι και παραγωγός και αγοραστής. 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως η πρώτη γεώτρηση που πρέπει να αναμένουμε είναι στο τεμάχιο 11. «Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε επακριβώς την ημερομηνία. Πιστεύουμε πως θα γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, όμως η εταιρεία δεν μας έχει ενημερώσει επακριβώς με ημερομηνία. Το μόνο που μπορούμε να πούμε σίγουρα είναι ότι θα γίνει εντός του 2017», κατέληξε.