Δικοινοτική εκδήλωση για την 1η Σεπτεμβρίου στη νεκρή ζώνη

  Είμαστε απόψε εδώ για να διεκδικήσουμε λύση του Κυπριακού και επανένωση της χώρας και του λαού μας, δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ, διαβάζοντας την κοινή ομιλία στην εκδήλωση για την 1η Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη, στη νεκρή ζώνη απέναντι από το Λήδρα Πάλλας, την οποία στηρίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και από τις δύο πλευρές.

Ο Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι βρίσκονται απόψε εδώ για να καταδικάσουν την πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και να απαιτήσουν σεβασμό της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των κρατών. “Για να διαδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας με τους λαούς που αγωνίζονται για εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, δημοκρατία, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα”.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στους λαούς της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης. “Καταδικάζουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Με στρατιωτικά πραξικοπήματα, δεν διασφαλίζεται η πρόοδος και η δημοκρατική προοπτική, αλλά ενισχύεται ο αυταρχισμός και ο μιλιταρισμός”, είπε.

Τόσο ο λαός της Τουρκίας όσο και οι λαοί των χωρών της περιοχής, αυτό που επιθυμούν, είναι μια Τουρκία σύγχρονη και ευνοούμενη, η οποία να εγγυάται στον τουρκικό λαό όλα τα δημοκρατικά του δικαιώματα και ελευθερίες, χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, χρώματος ή φύλου και μακριά από εθνικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς, ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

“Απόψε είμαστε ξανά όλοι μαζί εδώ, γιατί μας ενώνει το κοινό μας όραμα για το μέλλον της κοινής μας πατρίδας και η κοινή ταξική μας ταυτότητα”, είπε και χαιρέτισε τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της τ/κ κοινότητας, με εμπροσθοφυλακή τη νέα γενιά, “η οποία απορρίπτει τα μέτρα που στοχεύουν στην πολιτιστική και ιδεολογική χειραγώγηση της και στην αλλοίωση της ταυτότητας της”.

Το πνεύμα και το περιεχόμενο και αυτών των κινητοποιήσεων, είπε, είναι στην ίδια κατεύθυνση με το πνεύμα που αναδείχτηκε στους κοινούς γιορτασμούς της Πρωτομαγιάς εδώ στο χώρο της νεκρής ζώνης, το πνεύμα της μεγαλειώδους συναυλίας Λιβανελί – Φαραντούρη, το πνεύμα της σημερινής μας εκδήλωσης.

Γιατί είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε ο ΓΓ της ΠΕΟ, ότι η προστασία της κυπριακής ταυτότητας και ανεξαρτησίας, η προστασία των πολιτιστικών και ιδεολογικών μας αξιών, μόνο μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού και στα πλαίσια μιας επανανενωμένης, ειρηνικής, δημοκρατικής και ελεύθερης κοινής πατρίδας, μπορεί αποτελεσματικά να διασφαλισθεί.

“Είναι κοινή και έντονη η πεποίθηση μας, ότι η λύση έχει καθυστερήσει παρά πολύ. Οι δικοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για μια έντιμη συμφωνία ανάμεσα στις δυο κοινότητες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον για τη χώρα και το λαό μας”. Γι’ αυτό, είπε, και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου, από θέσεις αρχής, στηρίζει ενεργητικά και έμπρακτα τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

“Καλούμε τους δυο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και στηριγμένοι στα όσα μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, να εργαστούν με ειλικρίνεια και με μεγαλύτερη προσήλωση και αποφασιστικότητα, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό”.

Για λύση, σημείωσε, δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή ερμηνεύεται στα έγγραφα του ΟΗΕ, στα πλαίσια ενός επανενωμένου κράτους με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Για μια Κύπρο, κατέληξε, χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες, μακριά από στρατιωτικούς συνασπισμούς γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας.


Ο ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι η κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων στις δυο κοινότητες δημιουργεί ανάχωμα στο σοβινισμό και ενισχύει την αντίσταση στο μίσος και τη μισαλλοδοξία. Γι’ αυτό, είπε, και η επαναπροσέγγιση βρίσκεται στο στόχαστρο των κάθε λογής εθνικιστών και απολογητών της διχοτόμησης.

Εστειλε δε προς αυτούς το μήνυμα ότι “δεν πρόκειται να μας εκφοβίσουν, ούτε να μας αποπροσανατολίσουν. Εμείς θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά το θρυλικό σύνθημα των μεγάλων κινητοποιήσεων της τ/κ κοινότητας για λύση και επανένωση, που έγινε πλέον σύνθημα όλων των προοδευτικών Κυπρίων”.

Κάλεσε τέλος όλους να τραγουδήσουν μαζί με τους καλλιτέχνες, για την ειρήνη και τη συναδέλφωση, για μια επανενωμένη, κοινή, ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα, “για τα οράματα μας, που δεν σταματούν εδώ αλλά πάνε πιο μακριά, σε μια ποιοτικά καλύτερη κοινωνία με ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, η οποία να καταξιώνει τους ανθρώπους της εργασίας και του μόχθου και να τους τοποθετεί πάνω από τα κέρδη και τα μεγάλα συμφέροντα”.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ