Γιατί οι Tουρκοκύπριοι κάθε Αύγουστο πανηγυρίζουν στα Κόκκινα. Τι επιμένουν να γιορτάζουν; (pics)
11:17 - 09 Αυγούστου 2016

Το καλοκαίρι περιλαμβάνει πολλές μαύρες επετείους για την Κύπρο. Το πραξικόπημα, η εισβολή, η θυσία των ηρώων μας Ισαάκ και Σολωμού, το αεροπορικό ατύχημα της «Helios» η τραγική έκρηξη στο Μαρί και άλλες πολλές μαύρες σελίδες της πολυτάραχης κυπριακής ιστορίας.
Ο Αύγουστος περιλαμβάνει όμως και τη μαύρη επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία το 1964. Μια ιστορία που όσο παίρνουν τα χρόνια ξεχνιέται και το μόνο που μας την θυμίζει είναι τα πανηγύρια των Τουρκοκυπρίων.
Οι περισσότεροι νέοι που δεν έζησαν την εποχή διερωτώνται γιατί κάθε χρόνο χιλιάδες Τουρκοκύπριοι φορτώνονται σε λεωφορεία και ταξιδεύουν μέσω του θύλακα των Κοκκίνων στην γη της Τηλλυρίας. Τι γιορτάζουν;
Τα γεγονότα
Οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν να μας θυμίζουν πως τα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το 1960 μέχρι το 1974 δεν ήταν ρόδινα.
Τα Κόκκινα αποτελούσαν έναν από τους ισχυρότερους θύλακες των Τουρκοκυπρίων στον οποίων κλείστηκαν και έλεγχαν πλήρως από το 1963 στα πλαίσια της ανταρσίας τους εναντίον του κράτους. Από το θύλακα των Κοκκίνων οι Τουρκοκύπριοι έκαναν παράνομες εισαγωγές όπλων, ενώ από εκεί εισέρχονταν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μυστικά Τούρκοι στρατιώτες.
Μετά από διαταγή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Στρατηγού Γρίβα δυνάμεις της ΕΦ επιτέθηκαν στο θύλακα. Της ελληνικής επίθεσης ακολούθησαν τουρκικοί βομβαρδισμοί από αέρος με βόμβες Ναπάλμ. Για τρεις μέρες από τις 7 μέχρι τις 9 Αυγούστου τουρκικά μαχητικά έπλητταν θέσεις όπου υπήρχαν ελληνοκύπριοι στην περιοχή.
Από τους βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους 55 Έλληνες μεταξύ των οποίων 28 άμαχοι και τραυματίστηκαν 125 άτομα. Οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν μόνο όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέταξε κατάπαυση του πυρός .
Το αφιέρωμα του περιοδικού LIFE
Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα την 21η Αυγούστου στο περιοδικό LIFE που εκείνη την εποχή είχε τεράστια απήχηση παγκόσμια δημοσιεύθηκε ένα θέμα αφιερωμένο στους βομβαρδισμούς όπως τους κάλυψαν ο δημοσιογράφος Timothy Green και ο φωτογράφος Jim Pringle.
Στο κείμενο το οποίο συνοδεύουν έξι φωτογραφίες, περιγράφεται η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο ενώ προσπαθεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Μάλιστα ο δημοσιογράφος προσπαθεί να εξισώσει τις παράνομες εισαγωγές όπλων από τα κόκκινα με τις εισαγωγές όπλων για λογαριασμό της ΕΦ από το Λιμάνι Λεμεσού. Τέλος ο δημοσιογράφος επισημαίνει πως μετά τους βομβαρδισμού το ηθικό των Ε/κ έπεσε σε σχέση με αυτό των Τ/κ που ανέβηκε.
Βιβλιογραφία: Ιστορία της ΕΦ
Περιοδικό LIFE
Ακίδα - Γιάννη Πεγειώτη