Άδειο το ταμείο της "Επιτροπής Αποζημιώσεων"

Μείωση σημειώθηκε στον αριθμό αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην “Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας" στα κατεχόμενα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Χαβαντίς.
 
Με πρωτοσέλιδο τίτλο “Ούτε λεφτά υπάρχουν, ούτε αιτήσεις υποβάλλονται”, η Χαβαντίς γράφει ότι μειώθηκε ο κύκλος εργασιών της “Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας” αφού λόγω της μειωμένης οικονομικής στήριξης από την Τουρκία, η "Επιτροπή" δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά της και να ικανοποιήσει τους Ε/κ αιτητές.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εν λόγω “Επιτροπή” είναι ο μοναδικός θεσμός στα κατεχόμενα που έχει εξασφαλίσει την αναγνώρισή του σε διεθνές επίπεδο αλλά τώρα αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές.
 
Όπως αναφέρει η “Χαβαντίς”, το 2013 οι αιτήσεις ήταν 1,337, το 2014 375 και το 2015 ο αριθμός μειώθηκε στις 182. Τους πρώτους εφτά μήνες του 2016 μόνο 32 Ε/κ υπέβαλαν αίτηση στην “Επιτροπή”.
 
Γράφει ακόμα ότι και ο αριθμός των υποθέσεων έχει μειωθεί. Συγκεκριμένα, το 2013 η “Επιτροπή” εξέδωσε αποφάσεις για 189 αιτήσεις, το 2014 για 159 και το 2015 για 119. Τους πρώτους εφτά μήνες του 2016, εκδόθηκαν αποφάσεις για 77 υποθέσεις, σε 52 υποθέσεις αποφασίστηκε η καταβολή αποζημιώσεων, 24 αιτήσεις αποσύρθηκαν από τους αιτητές τους, μια απορρίφτηκε και μια δεν εμπίπτει στο “νόμο” 13/2008 των κατεχομένων.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η “Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας” από το 2006 έχει καταβάλει το ποσό των 227 εκατομμυρίων στερλινών για 27 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα περιουσίας. Σε περίοδο δέκα ετών (2006-2016) η “Επιτροπή” αποφάσισε για 964 αιτήσεις. Από αυτές, δόθηκαν αποζημιώσεις σε 780 περιπτώσεις. Όπως αναφέρεται, από τις 6,292 αιτήσεις, μόνο οι 964 έφτασαν στο τέλος της διαδικασίας.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»