Ενέργεια, άμυνα και επενδύσεις συζήτησε ο Κασουλίδης στο Καϊρο

  

Η προετοιμασία της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου τον Οκτώβριο, καθώς και η περαιτέρω υλοποίηση διμερών συμφωνιών σε τομείς όπως η ενέργεια, η γεωργία, η άμυνα και η ασφάλεια και οι επενδύσεις απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου Ιωάννη Κασουλίδη και Σάμεχ Σούκρι, στην Αίγυπτο, σήμερα. 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η συνάντηση των δύο Υπουργών έγινε στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Αίγυπτο ο κ. Κασουλίδης.

«Κατά τις διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών κ. Sameh Shoukry έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, με γνώμονα την προώθηση έργων κοινού ενδιαφέροντος και την περαιτέρω υλοποίηση διμερών Συμφωνιών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως της ενέργειας, της γεωργίας, της άμυνας και ασφάλειας και των επενδύσεων», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «συζητήθηκε, επίσης, η προετοιμασία της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον προσεχή Οκτώβριο και αντηλλάγησαν απόψεις επί περιφερειακών ζητημάτων και επί των σχέσεων ΕΕ – Αιγύπτου».

Ο κ. Κασουλίδης, αναφέρεται, «ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ένεκα και του ότι η Αίγυπτος είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2016-2017».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε την Αιγύπτιο ομόλογό του για τη θερμή υποδοχή, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψή του στο Κάιρο πολύ παραγωγική.

«Όντως, το επίπεδο της φιλίας μεταξύ των χωρών και των λαών μας είναι υποδειγματικό», είπε.

Εκεί όπου χρειάζεται να δώσουμε έμφαση, πρόσθεσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, «είναι στην εφαρμογή κοινών έργων συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και του τουρισμού, τα οποία θα έχουν άμεση θετική επίδραση στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας».

Συμπλήρωσε ότι το θέμα συζητήθηκε και κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της χώρας, ενόψει και της επικείμενης τριμερούς συνάντησης των Αρχηγών Κρατών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο τον προσεχή Οκτώβριο.

«Η αφοσίωση του Προέδρου Sisi να προσελκύσει επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην Αίγυπτο είναι αξιομνημόνευτη και εξέφρασα την πρόθεσή μας να εργαστούμε στενά με τις Αιγυπτιακές Αρχές προς αυτόν τον σκοπό», επεσήμανε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών συζητήθηκε μια σειρά περιφερειακών θεμάτων.

«Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ευρισκόμενη, παράλληλα, στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας, έχοντας και η ίδια βιώσει τέτοιες επιθέσεις», αναφέρεται. Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, «οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τις εξελίξεις στην Λιβύη και ο κ. Κασουλίδης μετέφερε το μήνυμα ότι η Κύπρος κατανοεί τις ανησυχίες της Αιγύπτου και το ενδιαφέρον της για σταθερότητα και ασφάλεια στη χώρα».

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία.

«Ο Κύπριος Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία επιλύσουν τα μεταξύ τους ζητήματα, έτσι ώστε να υπάρξει επιτέλους μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία, η οποία θα θέσει τέρμα στον πόλεμο και θα διευκολύνει, παράλληλα, τις προσπάθειες για καταπολέμηση της Daesh και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφέρεται.

Όσον αφορά στην Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής και τις εν εξελίξει πρωτοβουλίες, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση της διαμάχης, με γνώμονα τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων και εξέφρασε τη δέσμευση της Κύπρου να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι μια αμοιβαία επωφελής σχέση, και ιδιαίτερα για τους Ευρωπαίους, η Αίγυπτος παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος σε μια περιοχή αστάθειας και ένας έμπιστος εταίρος, με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να συνεργαστεί σε πολλά ζητήματα», σημείωσε.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις διαπραγματεύσεις και εξέφρασε, όπως αναφέρεται, την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την διαχρονικά σταθερή θέση αρχών της Αιγύπτου στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»