Δεκατέσσερις χιλ. κ.μ. λυμάτων ημερησίως στη βιολογική μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας ΣΑΠΑ

  

Πολύ καλά είναι τα βιολογικά και χημικά αποτελέσματα του επεξεργασμένου νερού από την μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων του ΣΑΠΑ, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ του  ΣΑΠΑ και προέδρου του ΔΣ του ΧΥΤΑ  Ανδρέα Χρυσάνθου.

Ο κ. Χρυσάνθου είπε ότι η βιολογική μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας  του ΣΑΠΑ, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Αχέλεια δέχεται περίπου κατά μέσο όρο γύρω στις 13,5 με 14 χιλιάδες  κυβικά μέτρα λυμάτων την ημέρα, προσθέτοντας πως η δυναμικότητα του σταθμού είναι στις 19,5 χιλιάδες κυβικά μέτρα λύματα την ημέρα.  

“Όταν θα φτάσουμε τη δυναμικότητα του σταθμού, τις 19,5 χιλιάδες κυβικά μέτρα λύματα την ημέρα”,  τότε, συμπλήρωσε “το κόστος επεξεργασίας ανά κυβικό μέτρο λυμάτων θα πέσει ακόμη πιο κάτω”. 

Ο κ. Χρυσάνθου είπε στο ΚΥΠΕ πως βάσει των προδιαγραφών του σταθμού, τα λύματα εισέρχονται στη βιολογική μονάδα, τυγχάνουν μίας βιολογικής και χημικής επεξεργασίας με απώτερο σκοπό της όλης επεξεργασίας, το καθαρό νερό, το οποίο συγκεντρώνεται σε μια μεγάλη δεξαμενή στο ανατολικό άκρο της βιολογικής μονάδος.

Στη συνέχεια υπάρχει ένα μεγάλο αντλιοστάσιο με μεγάλης δυναμικότητας αντλίες οι οποίες  αντλούν αυτό το νερό και  το στέλνουν σε ντεπόζιτα νερού στην Αγία Βαρβάρα και από  τα ντεπόζιτα πηγαίνουν – όπως είπε- και εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφορέα, τον ποταμό της Έζουσας. 

Ο κ. Χρυσάνθου είπε πως από τη στιγμή που παράγεται, το νερό τριτοβάθμιας επεξεργασίας, καθίσταται “περιουσία” του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

​Επεσήμανε ακόμη πως σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις τόσο τις  χημικές όσο και τις βιολογικές  είναι παραδεκτό ότι είναι πολύ καλής ποιότητας το νερό που παράγεται  και μέσα στις διεθνείς προδιαγραφές και στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας του σταθμού.

Είπε ακόμη, πως το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων επιχορηγεί περίπου το 28 % του κόστους επεξεργασίας τριτοβάθμιου νερού διότι γίνεται περιουσία δική του, συμπλήρωσε.  

Ο Ανδρέας Χρυσάνθου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κάποια ακόμα  θέματα με το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων,  εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν στο τραπέζι του διαλόγου. 

Εντός των ημερών, συνέχισε, παραλαμβάνονται κάποια μηχανήματα τα οποία είναι αναγκαία για την ετήσια συντήρηση της μονάδας.

Σε σχέση με τα ζητήματα δυσοσμίας  που παρουσιάζονται από την τοποθέτηση της επεξεργασμένης λάσπης, ο Ανδρέας Χρυσάνθου παραδέχτηκε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, το οποίο ωστόσο έχει περιοριστεί τις τελευταίες μέρες.

Το πρόβλημα, σημείωσε, “δημιουργήθηκε από τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας αδιάθετης αφυδατωμένης λάσπης”. 

Το υποπροϊόν, συνέχισε, της επεξεργασίας τέτοιων βιολογικών μονάδων, είναι η λάσπη, η οποία υπολογίζεται στους 4 χιλιάδες τόνους το χρόνο.

Ο Ανδρέας Χρυσάνθου είπε στο ΚΥΠΕ  πως υπάρχει συμβόλαιο του ΣΑΠΑ  με μια συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία λαμβάνει γύρω στις 2000 τόνους λάσπης και τη χρησιμοποιεί για καύση.

Η υπόλοιπη λάσπη, συνέχισε, “διατίθεται κυρίως για γεωργικούς σκοπούς, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό, προηγείται ανάλυση του εδάφους του συγκεκριμένου τεμαχίου και αφού γίνει ανάλυση λαμβάνεται  η έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος”, ότι μπορεί δηλαδή, επεξήγησε, “ αυτό το χώμα εκεί να δεχτεί τη λάσπη που έχει συγκεκριμένες και βιολογικές προδιαγραφές”.

Ο κ. Χρυσάνθου είπε πως η Βιολογική μονάδα του ΣΑΠΑ είναι η μοναδική από τις μεγάλες μονάδες που λειτουργούν στην Κύπρο, η οποία έχει και σύστημα ξήρανσης της λάσπης . 

Ανακοίνωσε μάλιστα πως αρχές Σεπτεμβρίου θα έρθει το εξειδικευμένο συνεργείο από την Γερμανία το οποίο θα κάνει τη συντήρηση του ξηραντηρίου. Είπε ακόμη πως με την εκτέλεση αυτής της εργασίας η ποιότητα της λάσπης θα είναι ακόμη καλύτερη.

Ο κ. Χρυσάνθου είπε,  πως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του υψηλού ποσοστού υγρασίας τις τελευταίες 10 με 15 μέρες οι οσμές που προέρχονται από χημικές ενώσεις αζώτου μένουν χαμηλά και αναμειγνύονται –όπως είπε- με τους αόρατους υδρατμούς που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα λόγω του υψηλού ποσοστού υγρασίας . 

Πρόσθεσε μάλιστα πως τα πολύ βεβαρημένου βιολογικού φορτίου λύματα, όπως είναι από οινοποιεία και γαλακτοκομεία αυτά τα δέχεται η μικρή βιολογική μονάδα στο ΧΥΤΑ, που είναι σχεδιασμένη να δέχεται τέτοιου είδους βεβαρημένου βιολογικού φορτίου λύματα. 

Αυτό, κατέληξε, δηλώνει και την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του ΣΑΠΑ και του συμβουλίου του ΧΥΤΑ.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση