Τις συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί προετοίμασαν οι Μαυρογιάννης-Ναμί

  Τις συναντήσεις των ηγετών, που θα επαναρχίσουν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, προετοίμασαν οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί την εβδομάδα που πέρασε, πραγματοποιώντας τρεις συναντήσεις.

Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι δύο διαπραγματευτές συναντήθηκαν στις 2, 3 και 4 Αυγούστου και προετοίμασαν τις συναντήσεις των ηγετών που θα επαναρχίσουν τέλος του μήνα. Οι δύο διαπραγματευτές δεν θα πραγματοποιήσουν άλλες συναντήσεις μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Μαυρογιάννης και Ναμί συναντήθηκαν υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία εκτελεί επίσης χρέη αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Η τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ήταν στις 29 Ιουλίου, κατά την οποία συζητήθηκε για πρώτη φορά το εδαφικό και οι εγγυήσεις/ασφάλεια. Η τελευταία φορά που συζητήθηκαν τα θέματα αυτά ήταν το 2004 στη διάρκεια των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση της 29ης Ιουλίου ως δημιουργική με υπαρκτές ωστόσο τις διαφορές, λέγοντας ότι “μπήκαμε στα βαθιά αλλά υπάρχει δρόμος να διανυθεί". Σημείωσε ακόμη ότι ναι μεν διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και η βούληση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στη μια ή στην άλλη πλευρά.

Ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν οριστεί οκτώ συναντήσεις μετά τις τις θερινές διακοπές ( μετά το Δεκαπενταύγουστο), κάποιες από τις οποίες θα επικεντρωθούν στα δύο πιο πάνω θέματα .

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί γύρω στα μέσα του Σεπτεμβρίου για τη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ για κατασκόπους-«Έδωσα οδηγίες στις μονάδες να πάρουν μέτρα»
Κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ-«Η απώλεια δύο συνανθρώπων μας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κυβερνώντες»
Απαντά και στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση-«Ο Στεφάνου σπεύδει να ανταγωνιστεί τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ στον λαϊκισμό»
Πυρά και από Στεφάνου σε Κυβέρνηση-«Η τραγωδία κονιορτοποίησε τις δηλώσεις και αποκάλυψε την ανικανότητα της»
Απαντά σε ΔΗΣΥ η Κυβέρνηση-«Ευελπιστεί ότι θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά μια τέτοια φυσική καταστροφή»
Άνοιξε ο χορός των πολιτικών αντιδράσεων-«Να αναληφθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται»
Στιούαρτ: Κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο, πρόθεση ήταν να συνεχίσει να υπάρχει μια διαδικασία και ένα μομέντουμ
Απάντησε στις επικρίσεις ο Πρόεδρος-«Θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν»
Σε ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία μετά την άτυπη της Νέας Υόρκης ελπίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ
Στέλνει αεροσκάφη για βοήθεια στις πυρκαγιές στη Λεμεσό το Ισραήλ-Συνεννόηση Κόμπου με Σάαρ