Η ιστορία της κυπριακής τηλεόρασης PHOTO

Γνώρισε την αποικιοκρατία και τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ,  βρέθηκε στην καρδιά των γεγονότων το μαύρο Ιούλιο του 1974, πρωτοστάτησε στον αγώνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το κυπριακό πρόβλημα, και σήμερα ακολουθεί μια μεγάλη πορεία ανάπτυξης. 55 και πλέον χρόνια ζωής μετρά η κυπριακή τηλεόραση.  Το ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online παραθέτει την ιστορία της από την ίδρυσης της το 1957 μέχρι και σήμερα, την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης και της πολυφωνίας.
 
 
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1957

Η δημιουργία της κυπριακής τηλεόρασης

 
Την 1η Οκτωβρίου, η τηλεόραση αρχίζει τη λειτουργία της σε πειραματική βάση, υπό την ομπρέλα της τότε Κυπριακής Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας. Ήταν ένα σημαντικό βήμα στην περαιτέρω προώθηση των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Κύπρο, μιας και το ραδιόφωνο είχε ξεκινήσει ήδη την λειτουργία του τέσσερα χρόνια πριν (1953). Η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή μεταδίδεται την 1η Οκτωβρίου και τα επίσημα εγκαίνια τελέσθηκαν στις 15/10/57.

 


 
Αμφισβητήσεις και καχυποψία για το νέο μέσο
 
Η τηλεόραση δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς στην Κύπρο, καθώς η έλευση της στο νησί έγινε σε μια αρκετά ταραγμένη ιστορικά περίοδο, λόγω της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Οι Κύπριοι θεώρησαν ότι το νέο αυτό μέσο αποτελούσε προπαγανδιστικό όργανο των Βρετανών. Γι αυτό και δεν του έδωσαν καμία σημασία. Δεν δόθηκε καμία προβολή στην έναρξη της λειτουργίας του, ενώ οι εφημερίδες της εποχής δεν του αφιέρωσαν, παρά ελάχιστες γραμμές. Αντίθετα, οι πανηγυρικές εκδηλώσεις που έγιναν από την αποικιοκρατική κυβέρνηση καλύφθηκαν μόνο από τις αγγλόφωνες εφημερίδες.

6.	Η πρώτη κάμερα στούντιο μαυρόασπρης εικόνας του ΡΙΚ. Δεκαετία του 1950.
 
1960 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
 
Η δημιουργία του ΡΙΚ
 
Με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, η Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία μετονομάστηκε σε Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και μετατράπηκε σε Ημικρατικό Οργανισμό. Στην μετά την ανεξαρτησία πορεία της, η κυπριακή τηλεόραση προσπαθεί να σταθεί γερά στα πόδια της για να προσφέρει σωστή ενημέρωση, ιδιαίτερα μετά τις δικοινοτικές ταραχές το 1963 και την τουρκική εισβολή το 1974.

 


 
Τα  προγράμματα
 
Τα τηλεοπτικά προγράμματα που προβάλλονταν αρχικά ήταν ελάχιστα. Μόλις δυο εκπομπές τη βδομάδα, διάρκειας δύο ωρών. Άρχιζαν στις 7:15 και ολοκληρώνονταν στις 9:15 το βράδυ. Όμως, σιγά σιγά οι ώρες  και οι ημέρες εκπομπής άρχισαν να αυξάνονται. Από την αρχή της λειτουργίας της, η τηλεόραση μετέδιδε προγράμματα σε τρείς γλώσσες: την Ελληνική, την Αγγλική και την Τουρκική. Μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, καταργήθηκε η παρουσίαση προγραμμάτων στην Αγγλική γλώσσα. Τον Δεκέμβριο του 1963 και μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων υπαλλήλων του Ιδρύματος, καταργήθηκε και η παρουσία προγραμμάτων στην Τουρκική γλώσσα.
 


 
1966
 
Η εκπαιδευτική τηλεόραση
 
Στα πλαίσια της ενίσχυσης των τοπικών προγραμμάτων, αρχίζει η προβολή προγραμμάτων της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Επρόκειτο για εκπομπές διδασκαλίας μαθημάτων για μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Η ανταπόκριση που υπήρξε από το κοινό στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αρκετά θετική, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της έναρξης του. Ο θεσμός της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ανεστάλη το 1983 και στη συνέχεια εξαφανίστηκε πλήρως από την κυπριακή τηλεόραση.
 
Διαφημίσεις και δελτία ειδήσεων
 
Την ίδια χρονιά, εισάγονται οι τηλεοπτικές διαφημίσεις, καθώς τα οικονομικά προβλήματα του ιδρύματος είχαν ήδη ξεκινήσει να διαφαίνονται. Την ίδια, επίσης, περίοδο ξεκινά η επί καθημερινής βάσεως προβολή δελτίων ειδήσεων.

 


 
1968
 
Καθημερινή εκπομπή προγραμμάτων
 
Το πρόγραμμα της τηλεόρασης γίνεται πλέον καθημερινό. Σιγά σιγά η διάρκεια των προγραμμάτων αυξάνεται και μαζί της αυξάνεται κατακόρυφα και ο συνολικός αριθμός των ωρών εκπομπής.

 1974
 
Η χούντα «χτυπά» στο ΡΙΚ
 
Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ήταν από τους πρώτους στόχους του εχθρού κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, 1974. Στρατιωτικοί είχαν καταλάβει τα κτίρια του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του ΡΙΚ και ήλεγχαν πλήρως τα προγράμματα. Ο έλεγχος του ιδρύματος τότε όχι μόνο δεν επανήλθε στα χέρια των λειτουργών του αλλά ο «στρατιωτικός διοικητής» του ΡΙΚ συνέχισε να βρίσκεται συνεχώς μέσα στο στούντιο, επιβάλλοντας αυστηρότατη λογοκρισία στα ανακοινωθέντα αλλά και σε οτιδήποτε άλλο μεταδιδόταν.

 
Η τηλεόραση στον αγώνα διαφώτισης 
 
Μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, η κυπριακή τηλεόραση είχε να αντιμετωπίσει μια εντελώς νέα κατάσταση. Μέσα στις συνθήκες πάλης για εθνική επιβίωση, οικονομικής ανάρρωσης και διεθνούς πολιτικής υπόστασης, ο ρόλος που είχε να επιτελέσει το ίδρυμα ήταν πολύ σημαντικός.  Από τον πρώτο κιόλας καιρό σημειώνεται αύξηση 80% των πληροφοριακών προγραμμάτων. Η κυπριακή τηλεόραση καλύπτει τις τραγικές εξελίξεις της εισβολής, της προσφυγιάς, της αναζήτησης των αγνοουμένων. Καθιερώνει καινούριες εκπομπές, οι οποίες στοχεύουν αφενός στην εμψύχωση και διατήρηση της μνήμης του κυπριακού λαού και αφετέρου στην διαφώτιση της ομογένειας και της διεθνούς κοινής γνώμης. Γυρίζει ταινίες και ντοκιμαντέρ για το εθνικό πρόβλημα του νησιού, και επιτυγχάνει την προβολή τους από τηλεοπτικά δίκτυα και φεστιβάλ του εξωτερικού. Επίσης, καθιερώνει ξανά, μετά από χρόνια, την προβολή σε καθημερινή βάση, δελτίων ειδήσεων στην Αγγλική και Τουρκική γλώσσα.
 
 
 
1980: Η τηλεόραση σε νέα φάση 
 
Η χρονιά αυτή αποτέλεσε σταθμό για μια νέα εποχή στον τομέα των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Αρχίζει η απευθείας σύνδεση με τον Ευρωπαϊκό Δορυφόρο (Eurovision) με την ευκαιρία του 25ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που έγινε στην Χάγη.  Παράλληλα, ξεκινά η μετάδοση, για πρώτη φορά στα χρονικά της κυπριακής τηλεόρασης, έγχρωμων προγραμμάτων. Η πρώτη έγχρωμη εκπομπή που προβλήθηκε από το ΡΙΚ ήταν το Grand Prix της Formula 1, το οποίο μεταδόθηκε το Μάιο της ίδιας χρονιάς, ζωντανά από το Μόντε Κάρλο. Μετά από αυτό, όλες οι συνδέσεις του ΡΙΚ με την Eurovision μεταδίδονταν έγχρωμες. Την ίδια χρονιά, καθιερώθηκε μια νέα δομή στον τρόπο προβολής των προγραμμάτων της τηλεόρασης. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν τρείς ζώνες προβολής: η παιδική, η οικογενειακή και η ζώνη μετά τις 9.
 

 
1982: Η έλευση της έγχρωμης τηλεόρασης
 
Από τις 20 Δεκεμβρίου καθιερώνεται η έγχρωμη τηλεόραση με το σύστημα SECAM, ακολουθώντας τα παγκόσμια πρότυπα τηλεόρασης. Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό, θεωρείται σταθμός στην ιστορία της κυπριακής τηλεόρασης.  Παράλληλα, η συμφωνία με την Eurovision εξελίσσεται ακόμα περισσότερο. Εγκαινιάζεται η απευθείας, καθημερινή σύνδεση με τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο, ενώ η συμφωνία επεκτείνεται και στη λήψη εκπομπών ειδήσεων. Το βήμα αυτό σήμανε την επανάσταση για την αμεσότερη λήψη των επικαίρων του εξωτερικού, ενώ πλούτισε με οπτικό υλικό τα δελτία ειδήσεων.
 
 
 
 

 
1990: Το ΡΙΚ στην Ελλάδα
 
Στις 31 Νοεμβρίου της χρονιάς αυτής υπογράφεται διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για αμφίδρομη τηλεοπτική σύνδεση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, το ΡΙΚ διαθέτει τον εξοπλισμό του για την λήψη και διανομή του σήματος της ΕΡΤ σε ολόκληρη την Κύπρο. Παράλληλα, η ΕΡΤ, με τον ίδιο τρόπο προσλαμβάνει το σήμα του ΡΙΚ και το αναμεταδίδει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αμερική. Αν και η εκπομπή του ΡΙΚ στην Ελλάδα ξεκίνησε ως τρίωρη, με την πάροδο του χρόνου η διάρκεια της μεγάλωνε, μέχρι και το 2002, χρονιά κατά την οποία έγινε 24ωρη.
 
1991: Οι πρώτες μετρήσεις της τηλεθέασης
 
Ιδρύεται μια ανεξάρτητη Κοινή Επιτροπή Ραδιοτηλεοπτικής Ακροαματικότητας (ΚΕΡΤΑ). Σκοπός της ΚΕΡΤΑ ήταν η διεξαγωγή ακροαματικών ερευνών πάνω σε συστηματική βάση (3-4 φορές το χρόνο). Η επιτροπή αυτή ξεκίνησε τη λειτουργία της έχοντας ως συνεταίρους τον Σύνδεσμο Διαφημιστικών Επιχειρήσεων, το ΡΙΚ και αρκετούς ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς παγκύπριας και τοπικής εμβέλειας.  Παρόλο που η ιδιωτική τηλεόραση δεν είχε κάνει ακόμα την εμφάνιση της στην Κύπρο, η ΚΕΡΤΑ διεξήγαγε έρευνες και για την τηλεόραση.
 
Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Μετά το πείραμα της επιτυχούς πορείας της ελεύθερης ραδιοφωνίας πού ήδη είχε ξεκινήσει από το 1990 στο νησί, σειρά είχε η έναρξη τη λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης και της λεγόμενης ελεύθερης πληροφόρησης. Με βάση, λοιπόν, τον νόμο περί της ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών που εγκρίθηκε την ίδια χρονιά, επετράπη η λειτουργία και ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών στην Κύπρο.
 

 
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
 
Πρώτος ξεκινά τη λειτουργία του ο τηλεοπτικός σταθμός «ο Λόγος», ο οποίος ανήκε στην Εκκλησία της Κύπρου. Ο σταθμός βγήκε στον αέρα το Μεγάλο Σάββατο του 1992 (26/4), μεταδίδοντας τη λειτουργία της Αναστάσεως ζωντανά από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία. Εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι ανήκε στην Εκκλησία, πολλά από τα προγράμματα του ήταν εκκλησιαστικού/θρησκευτικού περιεχομένου. Ως νέο κανάλι, «ο Λόγος» αντιμετώπιζε δυσκολίες στην εκπομπή του σήματος του σε κάποιες περιοχές του νησιού. Γι αυτό και συνεργάστηκε με το ΡΙΚ. Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, λοιπόν αναμετέδιδε το σήμα του νέου τηλεοπτικού καναλιού από τους σταθμούς αναμετάδοσης που είχε σε διάφορες περιοχές του νησιού, καθιστώντας την εμβέλεια του «Λόγου» παγκύπρια.
 

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΡΙΚ 2
 
Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου «αντεπιτίθεται» στην έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης με την ίδρυση ενός δεύτερου τηλεοπτικού καναλιού. Στις 21 Μαρτίου 1992, λοιπόν εγκαινιάζεται το Β΄ τηλεοπτικό κανάλι του ΡΙΚ. Ο νέος αυτός σταθμός του ιδρύματος από την αρχή της λειτουργίας του, πρόβαλλε προγράμματα ψυχαγωγικά, κοινωνικά αλλά και επικαιρικά (αθλητικά γεγονότα, ξένες σειρές και εκπομπές). Επίσης, προβάλλονταν τοπικές παραγωγές στην αγγλική και τουρκική γλώσσα, μεταξύ των οποίων και δελτία ειδήσεων.
 
Η "ΕΛΕΥΣΗ" ΤΟΥ EURONEWS
 
Τον Ιανουάριο του 1993 το ΡΙΚ συνδέει το κυπριακό κοινό με το Ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews, του οποίου ήταν και ιδρυτικό μέλος. Η αναμετάδοση από το Euronews γινόταν καθημερινά από το δεύτερο κανάλι του ΡΙΚ, τις ώρες που δεν είχε κανονική εκπομπή. Έτσι, ένα νέο, ευρωπαϊκό τηλεοπτικό κανάλι μπήκε στα σπίτια των κύπριων τηλεθεατών, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, ενημερώνοντας τους στην αγγλική γλώσσα για τα όσα συνέβαιναν στον κόσμο, με ειδήσεις κάθε μισή ώρα.
 
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ¨ΛΟΥΜΙΕΡ"
Την ίδια χρονιά, ένα νέο ιδιωτικό κανάλι κάνει την εμφάνιση του. Πρόκειται για την «Λουμιέρ», ένα κλειστού κυκλώματος σταθμό. Η «Λουμιέρ» στην συνέχεια μετονομάστηκε σε LTV και όντας συνδρομητικό κανάλι γνώρισε μεγάλη επιτυχία από το κυπριακό κοινό. Η επιτυχία αυτή οφειλόταν στα προγράμματα που προέβαλλε: κυρίως ξένες σειρές και ταινίες, τα δικαιώματα προβολής των οποίων εξασφάλιζε λίγο μετά την  κινηματογραφική προβολή τους.  Παράλληλα, εξασφάλιζε τα δικαιώματα ζωντανής προβολής των σημαντικότερων ποδοσφαιρικών αγώνων των κυπριακών ομάδων, γεγονός που συνέτεινε στην επιτυχή λειτουργία του σταθμού. Η LTV, μετά από μια μακρά και επιτυχή πορεία, ολοκλήρωσε τον κύκλο της το 2014.
 
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤ1 ΚΥΠΡΟΥ
 
Στις 28 Ιουνίου του 1993 βγήκε στον αέρα το τρίτο στη σειρά ιδιωτικό κανάλι. Πρόκειται για τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 Κύπρου, ο οποίος αν και ανεξάρτητος διοικητικά από τον ομώνυμο σταθμό της Ελλάδας, συνεργαζόταν μαζί του σε μεγάλο βαθμό στους τομείς των προγραμμάτων ψυχαγωγίας αλλά και ενημέρωσης. Ο ΑΝΤ1 Κύπρου ήταν ο πρώτος ανεξάρτητος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός στο νησί και η έλευση άλλαξε εξ’ ολοκλήρου τις πρακτικές της διαφημιστικής αγοράς, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες προβολής, απλουστεύοντας τις διαδικασίες και διευρύνοντας τη διαφημιστική αγορά στην Κύπρο.
 

 
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΙΓΜΑ
 
Στις 3 Απριλίου 1995, ιδρύεται το τηλεοπτικό κανάλι ΣΙΓΜΑ.  Το ΣΙΓΜΑ  αποτελούσε την  περαιτέρω εξέλιξη του εκδοτικού οίκου Δίας, ο οποίος μετά από χρόνια στον Τύπο αποφασίζει να επεκταθεί περαιτέρω στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μετά την ίδρυση του Ράδιο Πρώτο το 1990. Πρωταρχικός στόχος το καναλιού ΣΙΓΜΑ από την αρχή της δημιουργίας του ήταν η παραγωγή και προβολή όσο το δυνατόν περισσότερων κυπριακών προγραμμάτων. Γι αυτό και στην μετέπειτα πορεία του, είχε την προτίμηση μεγάλου αριθμού του κοινού, ιδιαιτέρως δε κατά την προβολή των προγραμμάτων αυτών. Οι παραγωγές του Σίγμα δεν περιορίζονταν μόνο στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές, αλλά κάλυπταν μια μεγάλη ποικιλία κατηγοριών. Από κυπριακές σειρές (κωμικές, δραματικές, κοινωνικές κτλ) μέχρι τηλεπαιχνίδια και ψυχαγωγικά σώου. Επίσης, σημασία είχε δοθεί και στην προβολή ζωντανών προγραμμάτων.
 
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ 
 
Το 1998 ιδρύεται η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, μετά την ψήφιση του νόμου «περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών». Ο Νόμος αυτός ρυθμίζει τα θέματα ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στην Κύπρο. Η δημιουργία της Αρχής ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον έλεγχο του περιεχομένου των προγραμμάτων των ιδιωτικών και μη, τηλεοπτικών καναλιών, έτσι ώστε να μη παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ή να προκαλείται βλάβη στους τηλεθεατές. Επίσης η Αρχή, από την έναρξη της λειτουργίας της είχε ως βασικό σκοπό την διαφύλαξη του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.
 

Ο "ΛΟΓΟΣ" ΓΙΝΕΤΑΙ  MEGA
 
ΤΟ 1999 συντελείται η πώληση μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού «Ο Λόγος» στο ελλαδικό Mega Channel.  Ο «Λόγος» λοιπόν μετονομάζεται σε MEGA Κύπρου και αποτελεί ανεξάρτητο παράρτημα του αδελφικού του, ελλαδικού τηλεοπτικού καναλιού, στο νησί. Παρόλα αυτά, η Εκκλησία Κύπρου θα συνέχιζε να κατέχει μετοχές στο υπό νέο καθεστώς κανάλι. Γι αυτό και το MEGA Κύπρου ξεκίνησε την λειτουργία του με κάποια Veto από την Εκκλησία, όπως την απαγόρευση προβολής προγραμμάτων με τολμηρό περιεχόμενο, την συνέχιση της προβολής εκπομπών θρησκευτικού περιεχομένου καθώς επίσης και την συνέχιση της προβολής Θείας Λειτουργίας ζωντανά κάθε Κυριακή. Κατά τα άλλα, το «νέο» κανάλι ξεκίνησε να προβάλλει κανονικά κάποια επιλεγμένα προγράμματα του MEGA Ελλάδος.
 

 
Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ TELETEXT
 
Το 2001, το ΡΙΚ εγκαθιστά το σύστημα Teletext τόσο για τα δύο του κανάλια όσο και για το δορυφορικό Cyprus SAT. Η μεγάλη εξελικτική πορεία του Ιδρύματος ήταν πλέον αρκετά ορατή.
 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ CYTAVISION
 
TO 2004, H CytaVision αποτελεί μια διαφορετική ψηφιακή υπηρεσία τηλεόρασης, που εισήχθηκε από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, η οποία διεύρυνε τις υπηρεσίες της. Η υπηρεσία παλαιότερα ονομαζόταν mivision. Με τη βοήθεια μιας διαφορετικής τεχνολογίας, ο ψηφιακός ήχος και η εικόνα του καναλιού μεταφέρονται μέσω τηλεφωνικής γραμμής στην τηλεόραση του πελάτη.
 

 Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ AGB
 
TO 2005 ΡΙΚ και ιδιωτικά κανάλια προχωρούν στην υπογραφή συμφωνιών με την εταιρεία τηλεοπτικών μετρήσεων AGB για καθημερινής βάσεως μέτρηση της τηλεθέασης.
 
 ΤΟ RIK SAT ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
 
Το 2006, το ΡΙΚ προχωρεί σε συμφωνία με τον οίκο TRBS-UBI για την παγκόσμια μετάδοση του τηλεοπτικού δορυφορικού προγράμματος RIK SAT και των τριών ραδιοφωνικών του σταθμών. 
 
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ PLUS TV
 
Στις  28 Ιουλίου 2006 ξεκινά την λειτουργία του ένα καινούργιο ιδιωτικό κανάλι, το PLUS TV. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του και για αρκετούς μήνες, ο νέος αυτός σταθμός εξέπεμπε δοκιμαστικά μουσικό πρόγραμμα, ενώ μέχρι το τέλος της πρώτης του τηλεοπτικής σεζόν, το κανάλι μετέδιδε κατά βάση πρόγραμμα που είχε εξασφαλίσει από το  αθηναϊκό κανάλι Alter. Μετά από μια σύντομη πορεία στα τηλεοπτικά δρώμενα, ο σταθμός αυτός έχει αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς και εστιάζει κυρίως στην ψυχαγωγία.
 
 
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 

Τον Ιούλιο του 2011, η κυπριακή τηλεόραση εισήλθε στη ψηφιακή εποχή. Μια αλλαγή που ήταν επιβεβλημένη, καθώς μετά από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα κράτη-μέλη έπρεπε να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους και να εκπέμπουν πλέον ψηφιακό σήμα. Στα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η σταθερή ποιότητα σήματος,  η καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου καθώς επίσης και η μεγαλύτερη επιλογή τηλεοπτικών καναλιών και προγραμμάτων. Στην Κύπρο, το ψηφιακό σήμα εκπέμπεται από δύο πλατφόρμες, Η πρώτη για τη δημόσια τηλεόραση και η δεύτερη για τα ιδιωτικά κανάλια, την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία Velister. Μέσω της  πλατφόρμας της  Velister εκπέμπουν παγκύπρια, τόσο τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, όσο και τα τοπικά.
 
 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ALPHA

Τον Απρίλιο του 2016 εκπέμπει για πρώτη φορά στην Κύπρο ο πολλά υποσχόμενος τηλεοπτικός σταθμός ALPHA. Πρόκειται για το μικρό «αδελφάκι»  του ελλαδικού Alpha, η άφιξη του οποίου στην Κύπρο έρχεται να αλλάξει το επί χρόνια σταθερό κυπριακό τηλεοπτικό πεδίο.
 
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΞΕΝΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ 
 
Και η ανάπτυξη της τηλεόρασης στην Κύπρο ολοένα και συνεχίζεται, καθώς εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου, ακολουθώντας τα πρότυπα του εξωτερικού, προσφέρουν στα πακέτα τους και τη δυνατότητα μετάδοσης ξένων καναλιών, διευρύνοντας τις επιλογές του Κύπριου τηλεθεατή. Την ίδια ώρα, η ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου δίνει ατελείωτες επιλογές για παρακολούθηση ξένων καναλιών και τηλεοπτικών σειρών.
 

 
 
 
 

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»