Προβληματισμός για τα υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας

Ανησυχητικά υψηλά εξακολουθούν να παραμένουν τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (18% του ΑΕΠ της ΕΕ). Τα υψηλά ποσοστά προκαλούν προβληματισμό στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο μελετά τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης, καθώς η αδήλωτη εργασία στερεί κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ξενοδοχεία, οικοδομική βιομηχανία και κέντρα αναψυχής είναι οι τρεις τομείς, στους οποίους εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, μέχρι τον Ιούνιο του 2016 εντοπίστηκαν 7808 αδήλωτοι εργοδοτούμενοι, σε σύνολο 3768 επιθεωρήσεων.  Συγκεκριμένα, από το σύνολο των αδήλωτων εργοδοτούμενων που εντοπίστηκαν, το 16% εργάζονταν στην οικοδομική βιομηχανία, το 17,5% στην ξενοδοχειακή, το 20,5% σε κέντρα αναψυχής και ένα ποσοστό 10,5% σε διάφορες άλλες επιχειρήσεις. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, εκδόθηκαν συνολικά 556 εξώδικα των 200 ευρώ σε εργοδότες, ως πρόστιμο για το γεγονός ότι εργοδοτούσαν υπαλλήλους, τους οποίους δεν δήλωναν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, από το σύνολο των κοινοτικών που εντοπίστηκαν να εργάζονται σε επιχειρήσεις, το 40% ήταν αδήλωτοι. Αντιστοίχως, ένα ποσοστό 7% αφορούσε αλλοδαπούς που βρίσκονται παράνομα στα εδάφη της Δημοκρατίας. 
 
Οι προηγούμενες χρονιές
Περίπου στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας το 2015. Βάσει των στοιχείων του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, σε σύνολο 6325 επιθεωρήσεων, έ ένα ποσοστό της τάξης του 17% αφορούσε αδήλωτους εργαζόμενους.  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το 2009, οπότε και ξεκίνησαν οι επιθεωρήσεις των κλιμακίων του τμήματος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, το φαινόμενο βρισκόταν στο 22%.  Στα χρόνια που ακολούθησαν το ποσοστό σημείωση μικρή μείωση. Μέχρι το 2013 και τη μεγάλη κρίση τα ποσοστά κυμαίνονταν περίπου στο 20 -18%. «Την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης παρατηρήθηκε σχετική μείωση,  αφενός λόγω της αύξησης των επιθεωρήσεων  και αφετέρου εξ αιτίας της ζημιάς που υπέστη οι οικοδομικός τομέας», δήλωσε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Άντης Αποστόλου. Απέδωσε επίσης τη μείωση, στο γεγονός ότι την περίοδο εκείνη εφαρμόστηκε η πολιτική της έκδοσης εξωδίκου στους παρανομούντες  εργοδότες. 
 
Στόχος η διαχείριση του προβλήματος
«Αν και βρισκόμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας είναι ακόμα υψηλά», τόνισε ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας  πως υπάρχει ακόμα περιθώριο μείωσής  τους.  Εξήγησε πως η διαφορά μας με άλλες χώρες της ΕΕ είναι το γεγονός ότι η Κύπρος δεν διαθέτει ακόμα εξειδικευμένα πληροφοριακά  συστήματα που διαμέσου της λειτουργίας τους να ελέγχεται το φαινόμενο. Αναφέρθηκε ωστόσο στην εξαγγελία της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου για την δημιουργία του μηχανογραφικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, στο οποίο θα καταγράφονται οι επιχειρήσεις, ο αριθμός του προσωπικού, αλλά θα γίνεται και συνεχής παρακολούθηση της μισθωτής απασχόλησης.
Σοβαρό επίσης πρόβλημα αποτελεί η υποστελέχωση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου, η αρμόδια υπουργός προτίθεται να προχωρήσει σε σύσταση σώματος επιθεωρητών ειδικά γι αυτούς τους σκοπούς, γεγονός που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.  Σημειώνεται ότι το μέγεθος της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 25%

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για πάταξη του φαινομένου
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Φεβρουάριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε  νομοθετική απόφαση για τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πλατφόρμας» με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Στόχος της πλατφόρμας είναι να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών υπουργείων εργασίας, των συνδικάτων και των εργοδοτών για την καλύτερη αντιμετώπιση ενός προβλήματος που καταστρέφει την ευρωπαϊκή οικονομία και προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας. Η πλατφόρμα έχει ως σκοπό να αναπτύξει ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εθνικών φορέων, δεν θα παρεμβαίνει, ωστόσο, στις ενέργειες των κρατών μελών, ούτε θα προσπαθήσει να εναρμονίσει τις εθνικές νομοθεσίες, καθώς οι σχετικοί ορισμοί και τα κανονιστικά συστήματα διαφέρουν σε κάθε χώρα. Οι μακροπρόθεσμος στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η ενσωμάτωση των αδήλωτων εργαζομένων στην αγορά εργασίας.
 
 

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»