Ξεπερνά τα 60 εκ. ευρώ η λιανική τιμή της κοκαΐνης στη Λεμεσό

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που εντοπίσαμε ποτέ στην Κύπρο, αφού η μεγαλύτερη μέχρι χθες ήταν η υπόθεση των 100 κιλών το Μάρτιο του 2015, δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, σχολιάζοντας την κατάσχεση 156 κιλών κοκαΐνης στις 4/8/2016, στη Λεμεσό.

Ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι “χθες όπως γνωρίζετε, εξελίχτηκε μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών. Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών μετά από αξιολόγηση πληροφορίας ότι σε αποθήκη αποταμίευσης στη Λεμεσό και συγκεκριμένα σε ηλεκτρογεννήτριες αποκρύπτονταν ναρκωτικά, διενήργησε συντονισμένη επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν σε δύο ηλεκτρογεννήτριες, εντός των δοχείων καυσίμων, 142 συσκευασίες κοκαΐνης, συνολικού μεικτού βάρους 156 κιλών”.

“Ο εντοπισμός των ναρκωτικών ήταν εξαιρετικά δύσκολος και η επιτυχία εντοπισμού τους οφείλεται στην επίμονη προσπάθεια των μελών μας”, πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι “από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις φαίνεται ότι το φορτίο με τις ηλεκτρογεννήτριες ξεκίνησε από χώρα της Λατινικής Αμερικής με ενδιάμεσους σταθμούς άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια, καταλήγοντας στην Κύπρο”.

Τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που εντοπίσαμε ποτέ στη χώρα μας, αφού η μεγαλύτερη μέχρι χθες ήταν η υπόθεση των 100 κιλών το Μάρτιο του 2015.
Η μεγάλη αυτή ποσότητα των 156 κιλών κοκαΐνης, ανέφερε, “η αξία της οποίας ξεπερνά σε χονδρική τιμή τα 10 εκατομμύρια ευρώ και σε λιανική τα 60 εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι θα επανεξαγόταν, είτε ολόκληρη είτε μέρος αυτής, σε άλλη χώρα. Το γεγονός αυτό προσδιορίζει και το χαρακτηρισμό του φαινομένου των ναρκωτικών ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα, σύνθετο και πολυπαραγοντικό και ότι η Αστυνομία Κύπρου δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια των δικών της συνόρων, αλλά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της διακίνησης ναρκωτικών σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Ανέφερε, επίσης, ότι “σε μια τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης χθες αργά, η Αστυνομία Κύπρου προέβηκε στη σύλληψη του Ελληνοκύπριου ιδιοκτήτη της αποθήκης αποταμίευσης και έχει επίσης εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του Διευθυντή της Εταιρείας εισαγωγής των ηλεκτρογεννητριών μέσα στις οποίες ανευρέθηκαν τα ναρκωτικά. Από πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν φαίνεται ότι αυτός βρίσκεται στο εξωτερικό και γίνονται διευθετήσεις για την έκδοση ευρωπαϊκού και διεθνούς εντάλματος σύλληψης”.

“Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι η πρόληψη και η καταστολή της εξάπλωσης των παράνομων ουσιών εξάρτησης είναι μέσα στις προτεραιότητες μας. Όπως αντιλαμβάνεστε η Αστυνομία δεν περιορίζεται στον κατασταλτικό της ρόλο, αλλά δίνει ανάλογη σημασία στην πρόληψη και στην προστασία των νέων, αφού γνωρίζουμε όλοι πόσο καταστροφικές είναι οι επιπτώσεις τόσο για τους ίδιους, όσο και για τις οικογένειες τους αλλά και για την κοινωνία γενικότερα”, είπε.

“Αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό, σας διαβεβαιώνω ότι από τη μια θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σύλληψη των εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών και από την άλλη θα παρέχουμε κάθε στήριξη στους χρήστες με στόχο τη θεραπεία τους και την κοινωνική τους αποκατάσταση. Προς επίτευξη τούτου καλώ όλους να συμπορευτούμε σε αυτό τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη κοινωνία η οποία να παρέχει στον πολίτη ασφάλεια υγεία και δικαιοσύνη. Μαζί, μπορούμε να το επιτύχουμε”, πρόσθεσε.

Τέλος, είπε, “ θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια την ευαρέσκεια μου για την μεγάλη αυτή επιτυχία της Υ.ΚΑ.Ν. και τα συγχαρητήρια μου στη Διοίκηση και σε κάθε ένα μέλος ξεχωριστά”.
Η ΥΚΑΝ, είπε, με τα στελέχη της μέσα από τον ζήλο και την αφοσίωση τους προς την υπηρεσία, αποτελούν ένα πολύτιμο μηχανισμό άμυνας της κοινωνίας κατά της μάστιγας των ναρκωτικών. Ένα μεγάλο εύγε σε όλους”.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο τελικός προορισμός ήταν η Κύπρος ή θα πήγαινε κάπου αλλού, είπε ότι “παρόλο που είμαστε στα πολύ αρχικά στάδια της διερεύνησης της υπόθεσης πρέπει να πω ότι οι ενδείξεις λένε ότι ο τελικός προορισμός δεν ήταν η Κύπρος, χωρίς να αποκλείεται ότι ίσως ένα μέρος, ένα μικρό μέρος προφανώς θα μπορούσε να διοχετευθεί και στην κυπριακή αγορά”.

Συγχαρητήρια Ιωνά

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου συνεχάρη την Αστυνομία για τον εντοπισμό των 156 κιλών κοκαΐνης, αναφέροντας ότι αυτό συνιστά μεγάλη επιτυχία των κυπριακών διωκτικών αρχών, αφού η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη σε ειδικά κατασκευασμένο χώρο για να μην εντοπίζεται από τα μηχανήματα ελέγχου.

Σημείωσε ότι το φορτίο του πλοίου στο οποίο εντοπίστηκαν τα ναρκωτικά πέρασε από τους ελέγχους άλλων δύο ευρωπαϊκών λιμανιών μεταξύ των οποίων και λιμανιού της Ολλανδίας για το οποίο επρόκειτο να αποπλεύσει από το λιμάνι Λεμεσού.

 

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο