Κώστας Κουμής:  Πρέπει να μας προβληματίσει το «All Inclusive»

Με επισκέψεις των ίδιων των Κυπρίων στις τουριστικές περιοχές και τους μη καλοκαιρινούς μήνες θα απαμβλυνθεί το πρόβλημα της εποχικότητας που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας της Κύπρου, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού(ΚΟΤ). Μιλώντας στο InBusinessNews, o Κώστας Κουμής παρουσιάζεται αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την ροή τουριστών και κατά του φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για χρονιά ρεκόρ.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΚΟΤ αναφέρθηκε στο πρόβλημα του εσωτερικού τουρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ θέτει θέμα για το φαινόμενο «All Inclusive» το οποίο, όπως επισημαίνει, θα πρέπει να προβληματίσει όλους του αρμόδιους φορείς, καθώς πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προτρέπει δε, όλους τους συμμετέχοντες στην τουριστική βιομηχανία, να επικεντρωθούν στην βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος που προσφέρουν.
Θα θέλαμε να μας αποδώσετε την μέχρι σήμερα εικόνα της τουριστικής ροής.
Διανύουμε ένα τουριστικό έτος που σε επίπεδο αφίξεων πάει πολύ καλά. Το είχαμε άλλωστε δηλώσει εδώ και αρκετούς μήνες ότι το έτος 2016 θα είναι έτος ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό. 
Έχουμε ενώπιον μας στατιστικά στοιχεία μέχρι και τον Ιούνιο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έχουμε αύξηση της τάξης του 21.2% που σε απόλυτους αριθμούς ισούται με 219.000 τουρίστες επισκέπτες.
Έχει καταγραφεί αύξηση όλους τους μήνες του έτους με την πιο ψηλή να έχει καταγραφεί τον μήνα Μάρτιο που ήταν της τάξης του 40%. 
Ωστόσο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικές και τις αυξήσεις που καταγράφηκαν τους μήνες Απρίλιο – Ιούνιο. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τον Μάιο καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 18,7% και τον Ιούνιο αύξηση της τάξης του 22,7%, που σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι επισκέφθηκαν την χώρα μας 133 000 περισσότεροι τουρίστες μόνο αυτούς τους δύο μήνες. 
Από κει και πέρα, σε σχέση με τα έσοδα, καταγράφεται σταθερή αύξηση των εσόδων που είναι φυσιολογική λόγω της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών, όμως από την άλλη έχει καταγραφεί μείωση τόσο στην κατά κεφαλή δαπάνη όσο και στην  ημερήσια δαπάνη. 
Συγκεκριμένα πέρσι τον μήνα Μάιο η κατά κεφαλή δαπάνη ανερχόταν στα €706 σε σύγκριση με €670 ευρώ που έχει καταγραφεί τον αντίστοιχο φετινό μήνα. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση που έχει παρατηρηθεί σε σχέση με την κατά κεφαλή δαπάνη των Ρώσων επισκεπτών η οποία από τα  €725 του Μαΐου του 2015 μειώθηκε στα €577 το Μάιο του 2016. Βεβαίως υπάρχουν και αγορές που καταγράφουν άνοδο στη κατά κεφαλή δαπάνη, όπως για παράδειγμα η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας που επανήλθε για τα καλά και που κατά την άποψη μου είναι μεγάλη επιτυχία, η αγορά του Ισραήλ αλλά και άλλες. 
Πόσο μεγάλο πρόβλημα θεωρείτε τις πολυπληθείς κρατήσεις από το εξωτερικό οι οποίες, την ίδια ώρα, περιορίζουν τις διαθέσιμες κλίνες για τους Κύπριους;
Τουριστικά ομιλούντες θεωρώ ότι δεν είναι πρόβλημα. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται λόγω της αυξημένης ζήτησης που απολαμβάνει η χώρα μας κατά την φετινή περίοδο. Προβλέψαμε από την αρχή ότι θα συμβεί, βλέποντας την ροή των earlybookings αλλά και την συνολική ζήτηση. 
Θεωρώ ότι ως εθνικός οργανισμός τουρισμού δεν έχουμε καμία ευθύνη επί του συγκεκριμένου φαινόμενου, καθώς σε καμία αναπτυγμένη πολιτεία ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού δεν παρεμβαίνει για να καθορίσει το μείγμα πελατείας των ξενοδοχειακών μονάδων είτε ανά εθνικότητα, είτε ανά ηλικία κτλ. 
Από την άλλη κοινωνικά ομιλούντες, λυπάμαι που κάποιοι συμπατριώτες μας δεν θα απολαύσουν τις ακτές της χώρας μας στο βαθμό που θα ήθελαν, όμως το καλοκαίρι στην Κύπρο δεν τελειώνει ούτε στις 30 Αυγούστου, ούτε στις 30 Σεπτεμβρίου, και το καλύτερο φάρμακο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι η παραμονή ή αύξηση των επισκέψεων εμάς των Κυπρίων στις τουριστικές περιοχές και τους μη καλοκαιρινούς μήνες. 
Θεωρείτε ότι η πολύ καλή χρονιά σε σχέση με τις αφίξεις τουριστών μπορεί να περιορίσει και το πρόβλημα, έστω και μερικώς, της εποχικότητας;
Έχει ήδη καταγραφεί σημαντική αύξηση όλους τους μήνες, και όπως ανέφερα πιο πριν και κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, ενώ αναμέναμε και αναμένουμε και καλύτερο Οκτώβριο και Νοέμβριο, σε σύγκριση πάντοτε με τα προηγούμενα έτη. 
Θεωρώ ότι η έξαρση της τρομοκρατίας στην κεντρική Ευρώπη επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό και σίγουρα θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό και το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι εφέτος θα ταξιδέψουν εκτός της χώρας τους 7 εκατ. λιγότεροι Γερμανοί.  Επιπρόσθετα θεωρώ ότι το πραξικόπημα στην Τουρκία, και γενικώς το κλίμα ανησυχίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επαναφέρει την τάση του ‘Go West’. 
Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υπενθυμίζουμε συνεχώς με κάθε τρόπο το επίπεδο ασφαλείας της χώρα μας. Γενικά όμως εάν θέλουμε να αμβλύνουμε το πρόβλημα της εποχικότητας επιβάλλεται να αλλάξουν πάρα πολλά. Αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.
Πόσο μεγάλο είναι τελικά το ζήτημα των τουριστών του «allinclusive»;
Το “AllInclusive” είναι ένα φαινόμενο του οποίου η ένταση, χρόνο με το χρόνο, αυξάνεται στη διεθνή τουριστική αγορά. Ως φαινόμενο έχει ευνοηθεί από την οικονομική κρίση αφού όλο και περισσότερος κόσμος τα τελευταία χρόνια επέλεγε  διακοπές με προϋπολογιζόμενο κόστος. Είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί πολλές χώρες και πολλές κυβερνήσεις, ωστόσο καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να λάβει  δραστικά μέτρα προς αλλαγή του.
Προσωπικά θεωρώ ότι θα πρέπει να απασχολήσει τάχιστα την Ευρωπαϊκή επιτροπή και να αναδειχθεί ως ευρωπαϊκό τουριστικό θέμα. Γι αυτό ακριβώς το λόγο ως ΚΟΤ ζητήσαμε την εγγραφή του θέματος προς συζήτηση στη σύνοδο του European Travel Commission. 
Θεωρώ ότι ειδικά στην Κύπρο, ως νησί που είμαστε με ότι αυτό συνεπάγεται,  θα πρέπει να το προσέξουμε  επειδή η αυξανόμενη ένταση του, δημιουργεί μία αλυσίδα αρνητικών επιδράσεων επί των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή τα κέντρα αναψυχής, και μάλλον εδραιώνει μία ανισότητα. Επιπρόσθετα αφαιρεί σε κάποιο βαθμό την επικοινωνία του τουρίστα με το τοπικό στοιχείο, και κατά συνέπεια αφαιρεί εικόνες τοπικής τουριστικής εμπειρίας. Εάν δεν το προσέξουμε ολόκληρες τουριστικές συνοικίες πιθανόν να οδηγηθούν σε μαρασμό, και τέτοιου είδους φαινόμενα είναι σίγουρα ανεπιθύμητα στις τουριστικές περιοχές. 
Από την άλλη οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ως προϊόν έχει τύχει και αρκετών βελτιώσεων όλα αυτά τα χρόνια προς τον παράγοντα ποιότητα, εξού και παραμένει δημοφιλής, και αυτό συνέβη και συμβαίνει και στη χώρα μας. 
Προσωπικά ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι υπερ στη κατάργηση του όπως κάποιοι λαϊκίζοντας   διατείνονται, αυτό θα ήταν καταστροφικό. Θεωρώ ότι οι οποιεσδήποτε κινήσεις επί του “AllInclusive”  δεν πρέπει να έχουν απαγορευτικό χαρακτήρα αλλά ενισχυτικό. Θα πρέπει δηλαδή να προκληθεί η ανάμειξη και άλλων επιχειρήσεων πέραν των ξενοδοχειακών μονάδων. 
Γενικώς είναι ένα φαινόμενο που χρήζει μεγάλης ανάλυσης και προσεκτικών προσεγγίσεων. Δεν είναι εύκολο θέμα, και απαιτείται προσοχή. Δηλώνω όμως ότι είναι χρέος μας και καθήκον μας να εγκύψουμε επί του φαινομένου ‘All Inclusive’. Άλλωστε σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό η τουριστική ανάπτυξη αυτού του τόπου οφείλεται και στην αυθεντική, αληθινή φιλοξενία που πρόσφεραν όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποι των κέντρων αναψυχής. 
Σε σχέση με τα κέντρα αναψυχής θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι σε κάποιες τουριστικές περιοχές υπάρχει υπερπροσφορά σε σχέση με τις κλίνες, και αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά. 
Γενικώς όλοι οι συμμετέχοντες στην τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να επικεντρωθούν στον παράγοντα ποιότητα, τόσο σε σχέση με το προϊόν όσο και σε σχέση με την προώθηση του. Ουσιαστικά ένα εστιατόριο εάν θέλει στις μέρες μας να καταγράφει καλούς κύκλους εργασιών θα πρέπει να διαθέτει και καλό προϊόν αλλά και καλό σύστημα προώθησης. Η εποχή της αλίευσης πελατών από το πεζοδρόμιο έχει περάσει ανεπιστρεπτί.