Αρχηγός Αστυνομίας: Άοκνες οι προσπάθειες για θέματα εμπορίας προσώπων

 Η Αστυνομία θα συνεχίσει να καταβάλλει συνεχείς, στοχευμένες και άοκνες προσπάθειες, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς για θέματα εμπορίας προσώπων, καθώς και για την εκ βαθέων αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος, διαβεβαίωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή τη βράβευση της Υπαστυνόμου Ρίτας Σούπερμαν από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, και της απονομής σε αυτήν, του τίτλου «Trafficking in Persons Hero 2016”.

Η κυρία Σούπερμαν τιμήθηκε στις 30 Ιουνίου 2016, μαζί με ακόμη οκτώ πρόσωπα από διάφορα κράτη, στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον, κατά την οποία παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση αξιολόγησης των ΗΠΑ για το θέμα της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι εν μέσω της περιόδου οικονομικής κρίσης, κατά την οποία η Αστυνομία καλείται να λειτουργήσει με μειωμένο προσωπικό και λιγότερους οικονομικούς πόρους, προχώρησε σε μία ουσιαστική αναβάθμιση του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. Το 2015, είπε, το Γραφείο αποκτά, πέρα από τον συντονιστικό, και επιχειρησιακό χαρακτήρα. Διευρύνονται οι εξουσίες και τα καθήκοντά του και ενισχύεται με τέσσερις έμπειρους ανακριτές, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνεται πλέον από αυτό, η διερεύνηση των υποθέσεων εμπορίας προσώπων σε παγκύπρια κλίμακα.

«Η επικέντρωσή μας στον συγκεκριμένο τομέα άρχισε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιφέρει καρπούς. Σήμερα, επιτυγχάνεται πληρέστερη και ποιοτικότερη διερεύνηση των υποθέσεων εμπορίας προσώπων και κατ’ επέκταση πιο εμπεριστατωμένη και ορθή παρουσίασή τους ενώπιον Κακουργιοδικείου», σημείωσε.

Όπως είπε, απτή απόδειξη του σημαντικού έργου που επιτελείται αποτελεί η κατακόρυφη αύξηση που έχει σημειωθεί στις ποινικές καταδίκες. Συγκεκριμένα, το 2015 υπήρξαν 31 καταδίκες συγκριτικά με εννέα καταδίκες που είχαν καταγραφεί το 2014.

Παράλληλα, τόνισε ότι παρατηρείται μία ανοδική πορεία όσον αφορά την αξιολόγηση της χώρας σε διεθνές επίπεδο, με αποτέλεσμα η Κύπρος να περιληφθεί κατά τη φετινή χρονιά στην υψηλότερη κατηγορία της σχετικής Έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α.

Βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση αυτή, όπως αναφέρεται στην εν λόγω Έκθεση, είναι η αύξηση των ποινικών καταδικών, η αναβάθμιση του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας και η δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για τα Θύματα Εμπορίας Προσώπων.

«Θεωρώ αναγκαίο στο σημείο αυτό να αναφερθώ στο υψίστης σημασίας έργο που επιτελείται καθημερινά από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. Ένα Γραφείο, το οποίο, με τις στοχευμένες εισηγήσεις, την επίπονη προσπάθεια της Υπεύθυνής του, καθώς και την ορθή καθοδήγηση των μελών του, που επίσης εργάζονται με πολύ μεγάλο ζήλο και αφοσίωση, κατάφερε να θεωρείται ως ένα λαμπρό παράδειγμα εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών, όχι μόνο εντός της Αστυνομίας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου.

Ανέφερε επίσης ότι η βράβευση της Υπαστυνόμου Ρίτας Σούπερμαν από τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. εντάσσεται στο πλαίσιο της όλης αναβάθμισης που έχει επιτευχθεί στον τομέα αυτό. Πρόκειται, είπε, για ένα ιδιαιτέρως τιμητικό τίτλο για την εξαίρετη αυτή αξιωματικό της Αστυνομίας, για την Αστυνομία Κύπρου, καθώς και για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ολόψυχα την κυρία Σούπερμαν, η οποία μας κάνει περήφανους, όχι μόνο για την βράβευσή της αυτή που αποτελεί ουσιαστικά το επιστέγασμα των πολύχρονων προσπαθειών της, αλλά πρωτίστως για την αξιοσημείωτη δράση της και για τον αμείωτο ζήλο και αφοσίωσή της», είπε. Πρόσθεσε ότι η συμβολή της στην καταπολέμηση του απεχθούς εγκλήματος της εμπορίας προσώπων, την καθιστά πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα μέλη της Αστυνομίας. Ανέφερε επίσης ότι η Αστυνομία αποφάσισε να την τιμήσει, επιδίδοντας της το Αστυνομικό Μετάλλιο Αξίας και Τιμής.

Ευχαρίστησε επίσης και συνεχάρη θερμά όλα τα μέλη του Γραφείου του οποίου ηγείται η Υπαστυνόμος Σούπερμαν, καθώς και όλα τα μέλη των υπόλοιπων Τμημάτων της Αστυνομίας που έχουν άμεση εμπλοκή με το θέμα της εμπορίας, καθώς και τους υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στον τομέα της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων σε καμία περίπτωση αποτελούν το τέλος του δρόμου, αναφέροντας ότι η βαναυσότητα που χαρακτηρίζει πολύ συχνά το διασυνοριακό αυτό έγκλημα, οι μορφές και οι διαστάσεις που λαμβάνει δεν αφήνουν οποιοδήποτε περιθώριο εφησυχασμού.

Η κα Σούπερμαν, ευχαριστώντας για το μετάλλιο αξίας και τιμής, ανέφερε ότι παρόλο που διαχρονικά οι προσπάθειες και η δράση του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων υποστηρίζονταν σε διαφορετικό βαθμό από τις ηγεσίες της Αστυνομίας, είναι η πρώτη φορά που η καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων μπαίνει ως ύψιστη προτεραιότητα στο πρόγραμμα του Αρχηγού Αστυνομίας και είναι η πρώτη φορά που οι εισηγήσεις του Γραφείου Καταπολέμησης έχουν εισακουστεί και έχουν υλοποιηθεί με τα σημερινά αποτελέσματα.

Είπε επίσης ότι η τιμητική διάκριση που έλαβε από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών καθώς και η σημερινή τιμητική διάκριση, αποτελούν για την ίδια βαρύτερη ευθύνη για να συνεχίσει την αποτελεσματική εργασία στον τομέα της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων.

«Το 2005 όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, περισσότερο μιλούσαμε για εμπορία προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Μέσα από τα χρόνια βλέπουμε ότι το έγκλημα αυτό έχει αλλάξει μορφή, αλλάζει συνεχώς μορφές και έχει πάρει μιαν πολυδιάστατη μορφή», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν εμπορία προσώπων με σκοπό την εκμετάλλευση στην εργασία, εμπορία προσώπων όπου οι άνθρωποι επαιτούν στους δρόμους, εμπορία προσώπων για παράνομες υιοθεσίες, για εικονικούς γάμους, ακόμα και εμπορία προσώπων με σκοπό τη διάπραξη άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Όπως είπε, όλο αυτό το φάσμα αποτελεί έναυσμα για συνεχή εκπαίδευση, εξειδίκευση και δράση στα διεθνή δρώμενα έτσι ώστε η Αστυνομία να μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει αυτό το φαινόμενο.

Όπως είπε, το επίτευγμα του Γραφείου είναι ο συνδυασμός της ανθρωπιστικής προσέγγισης με το αστυνομικό έργο.

«Έχουμε επιτύχει τα μέλη του Γραφείου να αναπτύσσουν ευαισθησίες ώστε να είναι ικανά να αναγνωρίζουν τα θύματα εμπορίας προσώπων και από την άλλη να αναπτύσσουν τις αστυνομικές τους ικανότητες για να μπορούν να διερευνήσουν μια υπόθεση, να διεκπεραιώσουν το αστυνομικό έργο και να παρουσιαστούν οι ύποπτοι ενώπιον των δικαστηρίων», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι αυτό το πράγμα δεν είναι εύκολο και δεν το συναντά κανείς σε πολλές αστυνομίες στον κόσμο.

Ανέφερε επίσης ότι νιώθει περήφανη που είναι μέλος της Αστυνομίας Κύπρου που αποτελούσε και αποτελεί για την ίδια ένα Πανεπιστήμιο, με τις ευκαιρίες που έχει πάρει και τις οποίες προσπάθησε να εξελίξει όσο μπορούσε. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η εξέλιξη των αστυνομικών μέσα στο αστυνομικό σώμα οφείλεται αποκλειστικά σε προσωπικό ενδιαφέρον των μελών της Αστυνομίας.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αλλάζει επιτέλους το σκηνικό του καιρού-Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι
Με στόχο τον Σεπτέμβριο του 2025 η επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου
Στα σκαριά κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου για την εμπορία κυπριακών πατατών
Βασικός πυλώνας η Ανώτατη Εκπαίδευση-Μελετά σιερά αιτημάτων το ΥΠΑΝ
Διακοπή νερού στη περιοχή Κτηματολογίου στη Λάρνακα
Στόχος η προβολή του Πεδιαίου ως πολύτιμου οικοσυστήματος
Πιο συχνά τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής-Δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια
Ο Οκτώβρης ήταν ο πιο άνομβρος μήνας στην καταγεγραμμένη ιστορία
Απελευθέρωσε λαγούς με ενώτιο και GPS η Υπηρεσία Θήρας-Οι οδηγίες προς τους κυνηγούς
Βραβεύεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων για τον Καρκίνο η Στέλλα Κυριακίδου